«Απάντηση» Τσίπρα στον Γ. Παπανδρέου για την «προοδευτική διακυβέρνηση»

 

 

 

Οι πρώτες αψιμαχίες εκδηλώθηκαν χθες, μεταξύ των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ για την εκλογή νέου προέδρου. Επίδικο είναι το περιεχόμενο του όρου «προοδευτική διακυβέρνηση», τον οποίο χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου, με τον Αντρέα Λοβέρδο σε πολύ υψηλούς τόνους να δηλώνει ότι θα καταστρέψει κάθε σενάριο συγκυβέρνησης ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ και αν εκλεγεί πρόεδρος θα κόψει και κάθε συζήτηση περί αυτού.

 

Ας σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας, δρομολόγησε από χτες τη διεξαγωγή του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η κεντρική επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κληθεί να αποφασίσει επί της προτεινόμενης ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του, στις 24-27 Φεβρουαρίου 2022.

 

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας στο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και με φόντο το γεγονός ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική φέρεται να είπε: «Οι διεργασίες στο χώρο δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους. Καθιστούν ρεαλιστική την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης».

 

Νωρίτερα, ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε ύποπτο τον όρο «προοδευτική διακυβέρνηση», γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Χάρη Καστανίδη.

 

«Εξυφαίνεται –και έχω πια ενδείξεις– μια απόπειρα να φτιαχτεί ένα μέτωπο ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και ίσως και Βαρουφάκη. Αυτά έχουν έναν τίτλο: Όποιον ακούτε να λέει για “προοδευτική κυβέρνηση”, εμένα το μυαλό μου το παρέπεμπε, από την ημέρα που ήμουν στη Βουλή και το υιοθέτησε αυτό ο κ. Τσίπρας παρουσία όλης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, από την ημέρα εκείνη ο όρος αυτός μου έγινε ύποπτος. Και όσο περνάνε οι μέρες βλέπω ότι δεν είναι και κάτι που μπορεί να το αποκλείσει ένας πολιτικός. Αντίθετα λέω εγώ: Όποιος παλεύει να στήσει ένα σενάριο ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ και Βαρουφάκη, για τον τελευταίο τον άνθρωπο δεν ξέρω, αλλά λέω τι ακούγεται εγώ θα το ακυρώσω το βράδυ της εκλογής μου» τόνισε ο Αντρέας Λοβέρδος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

 

Αν και ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι δεν αναφέρεται στον Γιώργο Παπανδρέου, γεγονός είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός, όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, έθεσε ως στόχο την ισχυροποίηση του ΚΙΝΑΛ προκειμένου να γίνει «καταλύτης για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης».

 

Σχολιάζοντας τη δήλωση Λοβέρδου ο Χάρης Καστανίδης έγραψε στο twitter: «Διάβασα ότι ο όρος προοδευτική διακυβέρνηση είναι ύποπτος. Δεν υπάρχουν ύποπτοι όροι. Αποκτούν διαφορετική σημασία ανάλογα με τους ανθρώπους που εκφωνούν τις λέξεις».