«Απασφαλίζουν» οι Ρώσοι απέναντι στις ΗΠΑ-«Πιθανή η στρατιωτική σύγκρουση αν συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία»

Η Ρωσία δήλωσε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν προηγμένα πυραυλικά συστήματα και πυρομαχικά στην Ουκρανία ήταν εξαιρετικά αρνητική και θα αύξανε τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης.

Το Reuters μεταδίδει ότι ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι η Μόσχα βλέπει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία “εξαιρετικά αρνητικά”.

Ο Ριαμπκόφ ξεχώρισε τα σχέδια των ΗΠΑ να προμηθεύσουν το Κίεβο με το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (Himars) – ένα σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων που η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι θα προμηθεύσει στην Ουκρανία ως μέρος του τελευταίου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας.

“Οι προσπάθειες να παρουσιαστεί η απόφαση ως περιέχουσα ένα στοιχείο “αυτοσυγκράτησης” είναι άχρηστες”, δήλωσε ο Ριαμπκόφ. “Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, επικεφαλής μιας ομάδας κρατών, επιδίδονται σε μια σκόπιμη άντληση όπλων στο καθεστώς του Κιέβου είναι κάτι προφανές”.

Ουκρανία: Μπάιντεν και Ζελένσκι απορρίπτουν τους ισχυρισμούς για επίθεση στη Ρωσία

Ο Τζο Μπάιντεν, πάντως, από τη μεριά του απορρίπτει ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, τονίζοντας ότι «Όσο κι αν διαφωνώ με τον κ. Πούτιν… οι ΗΠΑ δεν θα επιχειρήσουν να τον αφαιρέσουν από την εξουσία. Όσο οι ΗΠΑ ή οι σύμμαχοί μας δεν δέχονται επίθεση, δεν θα λάβουμε μέρος άμεσα σε αυτήν τη σύγκρουση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επίσης, σε άρθρο του στους NYT, πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί να επιμηκύνει τη σύγκρουση για να πλήξει τη Ρωσία. Σχετικά με τα οπλικά συστήματα HIMARS, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι δεν θα ενθαρρύνει την Ουκρανία να χτυπήσει εδάφη εκτός της περιοχής της, ήτοι ρωσικά.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η χώρα του «δεν έχει πρόθεση να επιτεθεί στη Ρωσία». Σε μια συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι Newsmax, ο Ουκρανός ηγέτης επέμεινε ότι τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για αμυντικούς σκοπούς. «Δεν μας ενδιαφέρει η Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν πολεμάμε στο έδαφός τους όπως κάνουν με εμάς», είπε ο Ζελένσκι.