Απεργίες βρετανών πανεπιστημιακών για καλύτερες συντάξεις

Καθηγητές και λέκτορες σε πάνω από 60 βρετανικά Πανεπιστήμια είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν στα άκρα τις απεργίες που ξεκινούν σήμερα για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Οι φοιτητές ανησυχούν για την απώλεια εξαμήνων. 

Στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου SOAS του Λονδίνου επικρατεί καθημερινά το αδιαχώρητο. Οι φοιτητές δανείζονταν πυρετωδώς εγχειρίδια, συχνά μάλιστα πρέπει να τα ζητήσουν αρκετές εβδομάδες πριν. Οι φωτοτυπίες δίνουν και παίρνουν. Από σήμερα, Πέμπτη, πάνω από 69 βρετανικά Πανεπιστήμια και Κολλέγια αναμένεται να παραλύσουν λόγω της μεγάλης απεργίας του διδακτικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τα Συνδικάτα αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη απεργία πανεπιστημιακών δασκάλων στη βρετανική ιστορία, ενώ θα ακυρωθούν μαθήματα, διαλέξεις και σεμινάρια. Ειδικότερα, το Συνδικάτο Βρετανικών Πανεπιστημίων και Κολλεγίων (UCU), στο οποίο μέλη είναι περίπου 190.000 διδάσκοντες, σκοπεύει να αναστείλει τα μαθήματα για συνολικά δεκατέσσερις εργάσιμες. Είναι επίσης πιθανό να γίνουν αντίστοιχες απεργιακές κινητοποιήσεις και μέσα στον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο. Οι Βρετανοί καθηγητές και λέκτορες ανησυχούν για τις συντάξεις τους, που ενδέχεται να υποστούν σοβαρές μειώσεις στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που σχεδιάζει η Ένωση Εργοδοτών των βρετανικών Πανεπιστημίων (UUK). Σύμφωνα με υπολογισμούς η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ενδέχεται να πλήξει τις συντάξεις έως και κατά 10.000 βρετανικών λιρών (11.000 ευρώ) ανά άτομο ετησίως.

Αναβρασμός στα βρετανικά πανεπιστήμια

Εν τω μεταξύ πολλοί πανεπιστημιακοί απέχουν ήδη από τα διδακτικά τους καθήκοντα. Μάλιστα μέχρι το τέλος της απεργίας δεν θα κάνουν εξετάσεις, δεν θα μπορούν να επιβλέπουν εργασίες αλλά ούτε και να απαντούν σε email. Mάλιστα σε κάποιες σχολές το διδακτικό προσωπικό θέλει να εμποδίσει την είσοδο σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και βιβλιοθήκες με τοποθέτηση ειδικών αλυσίδων, προκειμένου να σταματήσει εντελώς τη λειτουργία τους.

Πολλοί φοιτητές πάντως αντιδρούν. «Φυσικά και πιστεύω ότι οι καθηγητές μου πρέπει να λαμβάνουν μια δίκαιη άδεια. Αλλά από την άλλη δεν βρίσκω σωστό αυτή η διεκδίκηση να γίνεται σε βάρος των φοιτητών» ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa η Μερβ Κάνια από το Βερολίνο που κάνει στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ένα μεταπτυχιακό πάνω στις Πολιτικές Επιστήμες. Το πρόβλημα επίσης αποκτά και οικονομικές διαστάσεις δεδομένου ότι οι περισσότεροι φοιτητές φοιτούν στα βρετανικά πανεπιστήμια έχοντας πληρώσει υψηλά δίδακτρα. Η απώλεια μαθημάτων τους δημιουργεί έτσι πρόσθετη οικονομική πίεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους Βρετανούς φοιτητές όπως και για φοιτητές από άλλες χώρες της ΕΕ τα δίδακτρα ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 9000 με 11.000, ενώ για τους φοιτητές εκτός ΕΕ τα δίδακτρα αγγίζουν και τα 18.000 ευρώ. Κι όπως λέει η γερμανίδα φοιτήτρια χαρακτηριστικά: «Μπορώ να καταλάβω όλους εκείνους που ζητούν πίσω τα χρήματά τους».

Διδακτικό προσωπικό εναντίον πανεπιστημίων

Από την πλευρά τους οι καθηγητές δείχνουν αποφασισμένοι να μη σταματήσουν τις διεκδικήσεις τους. «Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένας διδάσκων σε Πανεπιστήμιο μπορούσε να προβλέψει τι σύνταξη θα πάρει» αναφέρει ο Τομ Άρμστρονγκ, πρόεδρος του Συνδικάτου Διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου. «Μέχρι πριν λίγα χρόνια ίσχυε ότι για ετήσιο μισθό 55.000 λιρών έπαιρνες κανονική σύνταξη, ενώ από το ποσό αυτό και πάνω οι συνταξιοδοτικές μας εισφορές γίνονταν αντικείμενο αγοραπωλησίας στο χρηματιστήριο». Στη νέα πρόταση οι εργοδότες ζητούν τώρα να γίνει η χρηματιστηριακή διαδικασία από την πρώτη λίρα. Σύμφωνα με την Ένωση Εργοδοτών των βρετανικών Πανεπιστημίων το συνταξιοδοτικό σύστημα των διδασκόντων σε ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Μ. Βρετανίας βρίσκεται εδώ και χρόνια σε κρίση, με αποτέλεσμα πολλά εξ αυτών να μη μπορούν να αντέξουν το βάρος των πληρωμών συντάξεων χωρίς περικοπές σε μισθούς ή στην έρευνα. Ωστόσο τα Συνδικάτα Διδασκόντων εκτιμούν ότι οι συντάξεις των πανεπιστημιακών δεν θα πρέπει να έχουν καμιά σχέση με το χρηματιστήριο, ακόμη κι αν πρόκειται για ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Στις 28 Φεβρουρίου πανεπιστημιακοί και συνδικάτα σχεδιάζουν να φτάσουν μέχρι τη βρετανική Βουλή. Αν δεν εισακουσθούν τα αιτήματά τους, το εαρινό εξάμηνο αναμένεται «καυτό», με πολλούς φοιτητές να κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο.

Πηγή dw