Αποκαλύφθηκε ο Banksy; Μυστήριο με δημοτικό σύμβουλο στην Ουαλία

Ο William Gannon λάμβανε κλήσεις που τον ρωτούσαν αν είναι ο Banksy χωρίς να μπορέσει να πείσει, πράγμα που τον οδήγησε σε παραίτηση.

Σε παραίτηση αναγκάστηκε ένας δημοτικός σύμβουλος σε μια μικρή πόλη της Ουαλίας μετά από φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ότι είναι ο διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης του δρόμου Banksy, του οποίου η πραγματική ταυτότητα είναι άγνωστη.

Μέχρι πρόσφατα, ο William «Billy» Gannon ήταν δημοτικός σύμβουλος στο Pembroke Dock, μια πόλη στη Νοτιοδυτική Ουαλία με πληθυσμό περίπου 9.000 κατοίκων.

Ο 58χρονος ήταν ένας από τους 10 δημοτικούς συμβούλους της πόλης, εκπροσωπώντας συγκεκριμένα τη γειτονιά Bufferland.

Παραιτήθηκε την Παρασκευή, γράφοντας σε ένα email του Pembroke Dock Town ότι δεν ήθελε η φήμη πως είναι ο Banksy να υπονομεύσει το έργο του ως δημοτικού συμβούλου.

«Όπως ίσως γνωρίζετε, έχει διατυπωθεί επανειλημμένα ο ισχυρισμός ότι δεν είμαι αυτός που λέω ότι είμαι, αλλά ότι είμαι ο καλλιτέχνης Banksy. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι αλήθεια. Αυτός ο ισχυρισμός υπονομεύει την ικανότητά μου να κάνω σωστά το έργο του συμβούλου και του Εκπροσώπου του Συμβουλίου» έγραψε.

Και πρόσθεσε: «Δεν θέλω αυτός ο ισχυρισμός να υπονομεύσει τη φήμη του δημοτικού Συμβουλίου του Pembroke Dock. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να παραιτηθώ τόσο ως δημοτικός σύμβουλος όσο και ως εκπρόσωπος του Συμβουλίου, με άμεση ισχύ. «Σας ευχαριστώ για την υποστήριξη που μου έχετε δώσει στο παρελθόν» κατέληξε.

Μιλώντας στο Insider, o Gannon είπε πως η φήμη άρχισε να διαδίδεται αμέσως μετά την εκλογή του και πως διαδόθηκε από έναν πρώην σύμβουλο του Pembroke Dock, ο οποίος συγκέντρωσε εκτενείς πληροφορίες για την ιστορία του Gannon τις οποίες συνέδεσε με τον Banksy.

Οπως εξομολογείται ο Gannon, άρχισε να ακούει ότι ορισμένοι κάτοικοι της πόλης πίστεψαν τον ισχυρισμό πως είναι ο Banksy, καθώς είχε κοινοποιηθεί σε τοπικές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν ξέρω αν βρίσκομαι σε κάποιο τρελό, φανταστικό είδος αυταπάτης ή σε κάποιον τρομερό εφιάλτη», είπε ο Gannon στο Insider. «Ζω σε ένα μυθιστόρημα του Κάφκα».

Πώς ξεκίνησε όμως όλο αυτό;

Ο Gannon εργαζόταν εδώ και καιρό στον δήμο ως καλλιτέχνης ζωγραφίζοντας παιδικές χαρές, τοίχους νοσοκομείων και άλλα κτίρια. Ως καλλιτέχνης του δρόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Gannon είπε ότι μπορεί να προέκυψαν κάποιες συγκρίσεις (σ.σ. με τον Bansky) επειδή «έτρεχε γύρω-γύρω την ίδια στιγμή με τον Banksy, κάνοντας τα ίδια πράγματα με εκείνon, στα ίδια μέρη».

Επιπλέον, ο Gannon έχει και μια ιστοσελίδα όπου μοιράζεται την τέχνη του, την οποία ονόμασε “Banksy-esque, not intentionally.

«Η σελίδα περιλαμβάνει μια φωτογραφία του από τη δεκαετία του 1980 που τον δείχνει να ζωγραφίζει με σπρέι μια ράμπα skateboard. Η φωτογραφία έκανε μερικούς να πιστέψουν ότι είναι ο διάσημος καλλιτέχνης του δρόμου.

«Δεν είμαι ο Banksy», επέμεινε ο Gannon. “Δεν ξέρω αν έχω γνωρίσει ποτέ τον Banksy. Ο Banksy είναι ένας γρίφος», δηλώνει.