Αποκάλυψη: 10.000 Σύροι μετανάστες επιχειρούν να εισέλθουν στην Ελλάδα – Άλλοι 90.000 σε αναμονή

Η είδηση επιβεβαιώνεται τόσο από τον Guardian, όσο και από τουρκικά ΜΜΕ.

Δεκάδες χιλιάδες Σύροι μετανάστες στην Τουρκία επιχειρούν να εισέλθουν στην Ελλάδα αφού, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Guardian, αντιμετώπισαν αυξανόμενες ρατσιστικές επιθέσεις και εντάσεις στη χώρα.

Οι μετανάστες συγκεντρώνονται κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για να εισέλθουν συλλογικά στην ΕΕ, ανέφερε ο Guardian.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι Σύροι σχεδίαζαν το ταξίδι, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται μέσω ενός καναλιού στο Telegram, το οποίο έχει περισσότερα από 85.000 μέλη.

Ο πραγματικός αριθμός των μεταναστών στο κομβόι παραμένει ασαφής, ωστόσο οι διοργανωτές που είναι και οι ίδιοι Σύροι πρόσφυγες αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν περίπου 100.000 άνθρωποι.

Το καραβάνι των μεταναστών υποκινήθηκε από τον «απεχθή ρατσισμό» εναντίον τους που προωθείται από «κάποια κόμματα στην Τουρκική δημοκρατία» που οδήγησε σε μια σειρά θανατηφόρων επιθέσεων, είπαν οι διοργανωτές στον Guardian.

Οι διοργανωτές ανέφεραν επίσης το πρόσφατο σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης να μετεγκαταστήσει τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία στις περιοχές του συριακού καθεστώτος, κάτι που μπορεί να θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Το βράδυ της Δευτέρας, μέλη τροχόσπιτου δέχθηκαν επίθεση στα ελληνικά σύνορα από λαθρέμπορους, δήλωσαν οι διοργανωτές στον Guardian. Την Τρίτη, οι πρόσφυγες αποφάσισαν να ανασυνταχθούν στην Κωνσταντινούπολη πριν πάνε μαζί στα σύνορα σε μια ομάδα.

Μερικά μέλη της ομάδας Telegram ανησυχούν ότι θα απελαθούν πίσω στη Συρία εάν πιαστούν.

Οι Σύροι ζητούν από τον ΟΗΕ να τους προστατεύσει από «κάθε μορφή σωματικής, ψυχολογικής και πολιτικής κακοποίησης». Κάλεσαν επίσης τη συριακή προσωρινή κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στην ΕΕ «να ανοίξει τις πόρτες της σε αυτή τη συνοδεία ή να βρει άμεσες λύσεις».

Περίπου 400 άνθρωποι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στην Ιντλίμπ της Συρίας, αφού προσπάθησαν να περάσουν τα συριακά σύνορα στην Τουρκία για να ενταχθούν στο καραβάνι, αλλά δέχθηκαν επίθεση από σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές μαχητές, ανέφερε ο Guardian.

Πολλοί Σύροι θέλουν να φύγουν από την Τουρκία λόγω της αύξησης του ρατσισμού, καθώς και των οικονομικών δυσκολιών που προκαλούνται από τον οικονομικό πληθωρισμό, δήλωσε στον Guardian ο Taha Elghazi, ένας εξέχων ακτιβιστής για τα δικαιώματα των Σύριων προσφύγων στην Τουρκία.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε ομάδες να συγκεντρωθούν στα σύνορα με την Ελλάδα, ενώ οι χώρες της ΕΕ ενισχύουν επίσης τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά τους, είπε ο Ελγκάζι.

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες σημαίνουν ότι θα υπάρξει βίαιη μεταχείριση των προσφύγων όταν βρίσκονται σε αυτό το ταξίδι και η προσέγγιση του καραβανιού δεν είναι ξεκάθαρη και μπορεί να τους θέσει σε κίνδυνο», είπε στον Guardian.

Ο αντισυριακός ρατσισμός γίνεται ανησυχητική τάση σε όλη την Τουρκία, σύμφωνα με οργανώσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων.

Ο Faris Mohammed al-Ali, ένας 18χρονος Σύρος, σκοτώθηκε σε ρατσιστική επίθεση στην Τουρκία στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό τον Μάιο, η 70χρονη Σύρια Leyla Mohammed κλωτσήθηκε στο πρόσωπο από έναν Τούρκο. Και τα δύο περιστατικά οδήγησαν σε δημόσια αντίδραση στη χώρα.

Ωστόσο, πολλές ρατσιστικές επιθέσεις δεν έχουν αναφερθεί, καθώς τα θύματα φοβούνται ότι μπορεί να επιστραφούν βίαια στη Συρία, ανέφερε ο Guardian στη Σάρα Χασάς, στην εκστρατεία στη Συρία, μια ομάδα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Οι Σύροι πρόσφυγες τράπηκαν σε φυγή από μια αιματηρή σύγκρουση, βασανιστήρια, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και άλλες αποτρόπαιες καταχρήσεις για να αναζητήσουν ασφάλεια στην Τουρκία. Είναι αποτρόπαιο που βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με περαιτέρω επιθέσεις», πρόσθεσε.

150 Σύροι έχουν απελαθεί βίαια από την Τουρκία μέχρι στιγμής φέτος, παρόλο που ορισμένοι από αυτούς είχαν επίσημα έγγραφα ταυτότητας.

Η τουρκική κυβέρνηση υποσχέθηκε πρόσφατα να εφαρμόσει ένα σχέδιο για τη βίαιη μετεγκατάσταση ενός εκατομμυρίου Σύριων στη βορειοανατολική Συρία.