Αποκάλυψη: Η ΕΚΤ επιλέγει την απομόνωση, τη στιγμή που άλλες κεντρικές τράπεζες λαμβάνουν μέτρα κατά του πληθωρισμού

Ποιες είναι οι ενδεχόμενες επιπτώσεις αυτής της απόφασης. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέλεξε να μην σηματοδοτήσει καμία ουσιαστική αλλαγή στη στάση της την Πέμπτη, παρά τον πληθωρισμό-ρεκόρ και τη δική της παραδοχή ότι οι τιμές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η τράπεζα εξακολουθεί να σχεδιάζει να σταματήσει την αγορά ομολόγων κάποια στιγμή μέσα στο τρίτο τρίμηνο και να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια αμέσως μετά, παρόλο που αυτά τα επιτόκια είναι επί του παρόντος έως και οκτώ ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το ποσοστό του πληθωρισμού.

Επιλέγοντας να μην ενεργήσει, η ΕΚΤ ξεχωρίζει όλο και περισσότερο από τις κεντρικές τράπεζες στο μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, οι οποίες έχουν κάνει όλο και πιο δραστικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες για να περιορίσουν την πληθωριστική κρίση.

Μόνο αυτή την εβδομάδα, οι κεντρικές τράπεζες του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας αύξησαν τα βασικά τους επιτόκια κατά μισό τοις εκατό, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι ολοένα και πιο ανοιχτή ότι και αυτή θα κάνει αυτό το βήμα στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της τον Μάιο. .

Η οικονομία της ευρωζώνης είναι πολύ πιο εκτεθειμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, ακόμη και χωρίς περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Ενώ οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την πανδημία έχουν μειωθεί, ο πόλεμος μπορεί να έχει ακόμη πιο ισχυρή επίδραση στο οικονομικό κλίμα και θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τους περιορισμούς από την πλευρά της προσφοράς», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην εισαγωγική δήλωση στην τακτική συνέντευξη Τύπου. «Το επίμονα υψηλό ενεργειακό κόστος, μαζί με την απώλεια εμπιστοσύνης, θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση και να περιορίσουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις περισσότερο από το αναμενόμενο».

Αλλά η επιμονή στη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα προκαλεί όλο και πιο ειλικρινείς εκκλήσεις για δράση, ειδικά από τη Γερμανία.

«Η πορεία δράσης μιας κεντρικής τράπεζας που είναι υποχρεωμένη να εστιάζει αποκλειστικά στη σταθερότητα των τιμών πρέπει να είναι σαφής», δήλωσε ο Helmut Schleweis, επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Ταμιευτηρίων. «Για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός με σαφείς αποφάσεις και ξεκάθαρη επικοινωνία».

Η στάση της ΕΚΤ φαίνεται επίσης να αναστατώνει τις αγορές.

Το ευρώ υποχώρησε έως και 1,0758 δολ., το χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από τον Μάιο του 2020, ενώ η απόδοση του 30ετούς ομολόγου της γερμανικής κυβέρνησης αυξήθηκε πάνω από 1 τοις εκατό για πρώτη φορά από το 2018. Τα spread σε ομόλογα άλλων χωρών, τα οποία διευρύνθηκαν πρόσφατα μήνες καθώς η ΕΚΤ προετοιμάζεται να απομακρυνθεί από τη στήριξη της αγοράς ομολόγων, ήταν σε γενικές γραμμές σταθεροί.

Μιλώντας από το σπίτι, όπου βρισκόταν σε απομόνωση λόγω θετικών τεστ για COVID-19, η Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι η εικόνα του πληθωρισμού είχε αλλάξει προς το χειρότερο από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Ο αναλυτής της Pictet Asset Management, Frederik Ducrozet, έλαβε αυτή την παραδοχή ως υπαινιγμό ότι η έρευνα της ΕΚΤ με επαγγελματίες αναλυτές — κάτι που χρησιμοποιεί η τράπεζα για να διασταυρώσει τις προβλέψεις της — «θα μπορούσε να είναι άσχημη» όταν αυτή δημοσιευτεί την Παρασκευή.

Ακόμα κι έτσι, η Λαγκάρντ απέρριψε τις προτάσεις ότι η ΕΚΤ έπεφτε ακόμη περισσότερο «κάτω από την καμπύλη» και επανέλαβε αυτό που είπε, δηλαδή ότι υπήρχε ανάγκη η τράπεζα να παραμείνει ευέλικτη.

Οι αναλυτές λένε ότι η «ευελιξία» για τους επόμενους μήνες είναι ο κωδικός της ΕΚΤ για την κατοχή ενός σχεδίου Β σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαταλείψει τον τρέχοντα περιορισμό της και επιβάλει πλήρες εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, κάτι που θα είχε άμεσες και εκτεταμένες επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία της περιοχής. Μια επιτροπή έξι γερμανικών δεξαμενών σκέψης δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ένα τέτοιο βήμα θα προκαλούσε συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 6,5 τοις εκατό τα επόμενα δύο χρόνια.

Η Λαγκάρντ είπε ότι είναι «εντελώς πρόωρο να κάνουμε εικασίες για το πότε μπορεί να αναπτυχθεί οποιαδήποτε τέτοια ευελιξία» και δεν έδωσε λεπτομέρειες για ένα νέο εργαλείο που φέρεται να ετοιμάζει η τράπεζα ως άμυνα έναντι οποιουδήποτε νέου «κατακερματισμού» των χρηματοοικονομικών συνθηκών της ευρωζώνης σε εθνικές γραμμές.

«Φαίνεται ότι το “πρόγραμμα κατά του κατακερματισμού” δεν έχει σχεδιαστεί ακόμη», δήλωσε ο Gilles Moec, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου στην AXA, μέσω Twitter, «αλλά η ιδέα ότι θα μπορούσε να δράσει “άμεσα” είναι μια προειδοποίηση για όσους θέλουν να προωθήσουν τη διεύρυνση ανταλλαγής των spreads»