Αποκάλυψη: Το μακροπρόθεσμο σχέδιο των ΗΠΑ για την Ευρώπη με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία

478

Ο αδιάλειπτος πόλεμος στην Ουκρανία έθεσε υπό αμφισβήτηση τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του Πενταγώνου, με ανώτερους αξιωματούχους της άμυνας των ΗΠΑ να αναμένεται να ανανεώσουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσουν στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τις ευρύτερες φιλοδοξίες της Ρωσίας.

Ο στρατηγός Mαρκ A. Mάιλι, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δήλωσε την Τρίτη ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μόνιμων βάσεων για τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή, αλλά για και την αποστολή στρατιωτών εκ περιτροπής. “Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε το αποτέλεσμα της μονιμότητας με μικρότερο κόστος επειδή δεν περιλαμβάνονται δαπάνες όπως οικογενειακή στέγαση και σχολεία”, σχολίασε

“Πιστεύω ότι πολλοί από τους συμμάχους μας, ειδικά εκείνοι όπως η Βαλτική, η Πολωνία ή η Ρουμανία, είναι πολύ πρόθυμοι να δημιουργήσουν μόνιμες βάσεις”, είπε ο Μάιλι σε δήλωσή  του ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής.

Σε δήλωση ενώπιον της ίδιας επιτροπής την περασμένη εβδομάδα, ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Toντ Γουόλτερς, ο οποίος ηγείται της Διοίκησης της Ευρώπης των ΗΠΑ, είπε ότι η υπάρχουσα πολιτική του ΝΑΤΟ για εναλλαγή στρατευμάτων μέσω της Ανατολικής Ευρώπης “πρέπει να αλλάξει” και ότι οι χώρες εκεί “είναι πολύ πρόθυμες” να αναλάβουν μόνιμα τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Οι συζητήσεις υψηλού επιπέδου έρχονται καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν παρεμποδιστεί στην προσπάθειά τους να καταλάβουν τις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου και του Κιέβου. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν εκτιμήσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναθεωρεί τους στόχους του, σκοπεύοντας να ρίξει το βάρος της μαχητικής ισχύος του στην ανατολική Ουκρανία.

Το Πεντάγωνο έχει αυξήσει δραστικά τον αριθμό των στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, από περίπου 60.000 σε περισσότερους από 100.000, ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής συσσώρευσης της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και της επακόλουθης εισβολής. Στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου στη δεκαετία του 1950, η παρουσία των ΗΠΑ σε όλη την Ευρώπη περιλάμβανε πάνω από 400.000 στρατιώτες.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χάραξη της πορείας που θα ακολουθήσουν, ενώ ορίζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως ένα γεγονός που έχει ανατρέψει την παγκόσμια τάξη. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαβουλεύονται με τους συμμάχους τους “την κατάλληλη στιγμή” για να αποφασίσουν ποια είναι η σωστή στάση ασφαλείας στην Ευρώπη, “ανεξάρτητα από το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος” και ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι ανοιχτή σε συζητήσεις εάν χρειάζεται να υπάρξει “μεγαλύτερη μόνιμη παρουσία”.

Την Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είπε ότι το θέμα είναι πιθανό να τεθεί σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο.

«Στόχος μας», είπε ο Όστιν, “είναι να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να καθησυχάζουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας, ειδικά αυτούς που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά και ιδιαίτερα τους συμμάχους μας που βρίσκονται στην περιοχή της Βαλτικής”.

Οι συζητήσεις περιπλέκονται από τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ ότι η Κίνα και όχι η Ρωσία, είναι το πιο σημαντικό μακροπρόθεσμο μέλημα για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τον σχεδιασμό του Πενταγώνου, είπε σε συνέντευξή του ότι “θα υπάρξουν αλλαγές στάσης στην Ευρώπη “ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και “κάποια από αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την παρουσία των ΗΠΑ  στην περιοχή. Αλλά η Ανατολική Ευρώπη θα ενισχυθεί επίσης από στρατεύματα από άλλα έθνη του ΝΑΤΟ που υπολογίζουν τι θα είναι απαραίτητο για να αποτρέψουν τη Ρωσία τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια”.

Ο Έλμπριτζ Κόλμπι, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, δήλωσε ότι αποτελεί “πραγματικά σοβαρή ανησυχία” ποια θα μπορούσε να είναι η γραμμή για τη διατήρηση πρόσθετων δυνάμεων στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας, θεωρώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες “δεν τα πάνε καλά από άποψη της στρατιωτικής ισορροπίας στην Ασία”.

Ενώ το Πεντάγωνο έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στον στρατό των ΗΠΑ για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Ανατολική Ευρώπη και πιθανότατα θα στηριχθεί στο Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία στον Ειρηνικό, παρέχεται περισσότερη κάλυψη από αυτή αντιλαμβάνεται ο κόσμος, σύμφωνα πάντα με τον ο Κόλμπι. “Η 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, η οποία έχει χιλιάδες στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην Πολωνία, απαιτεί αεροπορική υποστήριξη και ενίσχυση από άλλες μονάδες”, τόνισε.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον Τζιμ Τάουνσεντ, πρώην αξιωματούχο της κυβέρνησης Ομπάμα για θέματα μελέτης ασφαλείας του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες “δεν είναι ακριβώς στο σημείο” όπου μπορεί να αποφασίσουν να δημιουργήσουν μια νέα βάση ή βάσεις στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά το θέμα είναι ξεκάθαρα “στον αέρα”.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας και την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας της Ουκρανίας το 2014, οι αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ εξέτασαν εξονυχιστικά αν θα τοποθετήσουν μόνιμα αμερικανικά στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη, είπε ο Τάουνσεντ. Ιδέα, η οποία είχε σημαντικές δαπάνες, τελικά κατατέθηκε, αλλά τα πρόσφατα γεγονότα θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτή τη σκέψη, είπε.

“Βρισκόμαστε σε μια διαφορετική μέρα και εποχή τώρα”, είπε ο Τάουνσεντ. “Νομίζω ότι τους χρειαζόμαστε εκεί”.

Τέλος χαρακτηριστικά προς αυτή την κατεύθυνση ήταν τα λόγια και της Ρέιτσελ Ρίτσο, ανώτερης αξιωματούχου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο του Ατλαντικού Συμβουλίου: “Αν το Πεντάγωνο πιθανότατα δεν θέλει να αφήσει μόνιμα αμερικανικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη, δεδομένων των ανησυχιών του για την Κίνα, θα είναι όλο και πιο δύσκολο να τις αποσύρει λόγω της εξωτερικής πίεσης από συμμάχους και της εσωτερικής πίεσης από υποστηρικτές που πιστεύουν ότι απαιτείται μόνιμη αμερικανική παρουσία στην περιοχή”.

*Με πληροφορίες από την Washington Post