Κυριακή 31.05.2020
  • Αρχική
  • Άποψη
  • Ο διχασμός Βορρά - Νότου για τα Ευρωομόλογα Ειδικού Σκοπού

Ο διχασμός Βορρά - Νότου για τα Ευρωομόλογα Ειδικού Σκοπού

Γράφει ο Βασίλης Βρανάς

Άκαρπη αποδείχτηκε η 6ωρη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατώτερη των περιστάσεων –όπως δήλωσε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν περιμέναμε και κάποια ανατροπή των προγνωστικών, καθώς τα Ευρωομόλογα Ειδικού Σκοπού (corona bonds) τα οποία είχε προτείνει την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι 8 Ευρωπαίοι ηγέτες: συγκεκριμένα της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Σλοβενίας και του Βελγίου, ήταν βέβαιο ότι θα έβρισκαν τοίχο από την Γερμανίδα Καγκελάριο, η οποία θεωρεί μη ρεαλιστική προσδοκία τα corona bonds.

Η Άνγκελα Μέρκελ αντιπροτείνει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ως μέσο χρηματοδότησης, θεωρώντας ότι με την επιλογή αυτή δεν θα τεθούν υπό αμφισβήτηση οι θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης και βέβαια στην πρότασή της αυτή δεν είναι μόνη, αλλά έχει τη στήριξη της Ολλανδίας, της Φιλανδίας και της Αυστρίας.

Έτσι, για ακόμα μία φορά, διαπιστώνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά ένωση δύο ταχυτήτων –αυτή του Βορρά και αυτή του Νότου, μόνο που τώρα, όπως επεσήμανε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός: «Το 2020 δεν είναι 2010…»! Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να ανταπεξέλθει οικονομικά από τις χρηματοοικονομικές συνέπειες που θα φέρει στην ευρωπαϊκή αγορά ο COVID-19 χρειάζεται ισχυρή ρευστότητα και για τον λόγο αυτόν είναι επιτακτική η έκδοση Ευρωομολόγων Ειδικού Σκοπού, για να μπορέσει να υπάρξει φθηνός δανεισμός. 

Η Ένωση, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση οφείλει να σκεφτεί «έξω από το κουτί» (out of the box) καθώς ο αντίκτυπος της πανδημίας σε επίπεδο ανεργίας, μείωσης τζίρου των επιχειρήσεων και κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων ενδέχεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και τότε ο ESM θα μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό. 

Οι ιδεοληψίες του χθες, οι οποίες συνοψίζονται κατά τη γνώμη μου στη δήλωση του Πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε: «Δεν μπορώ να δω υπό ποιες συνθήκες η Ολλανδία θα μπορούσε να δεχτεί έκδοση ευρωομολόγου. Είναι αντίθετο με το σχεδιασμό της ΟΝΕ» θα οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στο να χάσει πολύτιμο χρόνο με ημίμετρα, όπως ο πεπερασμένος (λόγω συνθηκών) ESM και όταν θα καταφανεί η ανάγκη για έκδοση Ευρωομολόγων Ειδικού Σκοπού, ίσως να είναι αργά. 

Εν κατακλείδι, παρακολουθούμε για πολλοστή φορά την Ευρώπη να διχάζεται μεταξύ Βορρά και Νότου καταλήγοντας ένα σύνολο εθνικών κυβερνήσεων, όσο κι αν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli διατείνεται για το αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προτάσεις που θα καταθέσει σε 2 εβδομάδες το Eurogroup.

 

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.