13 Νοεμβρίου 2019

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει ο Γιάννης Κίτσος. Θες να παίζεις με τους κανόνες και να κερδίζεις ή να παίζεις χωρίς κανόνες και να χάνεις; Το ερώτημα αυτό το έθεσε ένας πατέρας στην πεντάχρονη κόρη του κατά τη διάρκεια μεταξύ τους παιχνιδιού, στο οποίο έτυχε να είμαι μπροστά.

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει ο Κωνσταντίνος Ι. Γιαρέντης. Ένας αναρχικός φοράει τον σταυρό του και πάει κάθε Κυριακή στην εκκλησία. Ένας φιλελεύθερος υμνεί την Συμφωνία των Πρεσπών. Ένας ΠΑΣΟΚος διαδηλώνει με έναν Νεοδημοκράτη και ένας ΣΥΡΙΖΑιος με έναν Κομμουνιστή. Αλήθεια, πόσο διακριτές είναι οι διαφορές στην πολιτική;

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει ο Ανδρέας Ζαρταλούδης. Ότι το προσφυγικό αλλά στην ουσία μεταναστευτικό, είναι ένα μεγάλο και σύνθετο πρόβλημα που έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις εθνικής κρίσης είναι γνωστό και με τον έναν ή άλλον τρόπο γίνεται πλέον αντιληπτό από όλους μας. Την ώρα που η Ελλάδα κατακλύζεται από ανεξέλεγκτες ροές ανθρώπων των οποίων η πλειοψηφία δεν είναι πρόσφυγες αλλά μετανάστες (κυρίως σύμφωνα με τα στοιχεία, από τη μεσαία τάξη μουσουλμανικών χωρών της Ασίας) που εισέρχονται παράνομα στη χώρα, ο μέσος Έλληνας πολίτης βρίσκεται αντιμέτωπος με απλά ερωτήματα του τύπου: Πού θα πάει αυτή η κατάσταση, Πόσες αντοχές να επιδείξει μία μικρή χώρα, Γιατί η αλληλεγγύη γίνεται πράξη μόνο από εμάς, Τι θα γίνει με τις δικές μας ανάγκες και προβλήματα και βέβαια, Τι θα γίνει με το δημογραφικό και τις προεκτάσεις του.

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης* Ο θετικός βηματισμός της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας κάτω από δύσκολες συνθήκες και λόγω της βαριάς κληρονομιάς που της άφησαν οι ανίκανοι και επικίνδυνοι τυχοδιώκτες του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν κρίμα να ακυρωθεί από μια σειρά άλλων ολιγωριών σε κρίσιμους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει ο Στέλιος Ιατρού.Έχει γίνει χαμός σχετικά με την υπόθεση της κοριτσοπαρέας με τα Silly Walks* στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά ο χαμός έγινε εκεί που συνήθως γίνεται, δηλαδή στη σφαίρα των σόσιαλ μίντια, όπου νομίζουμε πως κάτι κάνουμε και κάτι λέμε. Εάν αποκαλέσω «παιδιά» τα κορίτσια που έστησαν το happening, τότε θα ’χω επιλέξει να τους αφαιρέσω ευθύνη απ’ την επιλογή που έκαναν, και δεν θα το ’θελαν μήτε τα ίδια. Εάν δεν τα πω «παιδιά», τότε θα έχω υπονοήσει πως τα αντιμετωπίζω ως ενήλικες, που κι αυτό δεν περιγράφει την πραγματικότητα, γιατί είναι μάλλον μετέφηβες.

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει ο Δημήτρης Τζανιδάκης. Πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες μέρες αναφορικά με την ομάδα κοριτσιών που παρέλασαν μιμούμενες τον βηματισμό silly walk των Μonty Python, στην παρέλαση της περασμένης Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι απόψεις διίστανται, άλλοι βρήκαν άκρως προσβλητικό και προκλητικό το συγκεκριμένο θέαμα κάνοντας λόγο για επιτακτικότητα τιμωρίας ακόμα και με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων των παιδιών, και άλλοι επιδαψίλευσαν με διθυραμβικά σχόλια την συγκεκριμένη κίνηση, τονίζοντας πως αποτελεί πράξη αντίστασης και γροθιά στο συντηρητικό κατεστημένο. Γνώμη μου είναι πως όλες αυτές οι προσεγγίσεις είναι άστοχες και επιδερμικές, καθώς αγνοούν την βαθύτερη ουσία του προβλήματος, του οποίου οι ρίζες βρίσκονται βαθιά, στα θεμέλια της κοινωνίας μας. Το ζήτημα δεν είναι η καθαυτή πράξη των κοριτσιών, αλλά γιατί έφτασαν στο σημείο να πραγματοποιήσουν την συγκεκριμένη κίνηση, κατά τη διάρκεια μιας ημέρας μνήμης και γιορτής. Φταίνε οι ίδιες; Φταίνε οι γονείς; Oι δάσκαλοι τους; Μήπως το εκπαιδευτικό μας σύστημα συθέμελα;

Tags:

ΝΙΚΟΣ ΥΠΟΦΑΝΤΗΣ
Γράφει ο Νίκος Υποφάντης. Βλέποντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Bουλή, αδιάβαστο και εριστικό κατά του Κυριακού Μητσοτάκη, πραγματικά απορώ αν σε αυτή την χώρα, έχουμε όλοι αντιληφθεί τους ρόλους μας, μέσα στα όσα ορίζει το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει ο Στέλιος Ιατρού.Πριν από λίγες μέρες εκφώνησε μια μετριασμένη ομιλία για την Κίνα ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ένας μάλλον ανέμπνευστος και βαρετός άνθρωπος που μου θυμίζει τον Κλαύδιο στα χρόνια του Καλιγούλα: προσποιείται τον παντελώς ετερόφωτο και ακίνδυνο ώστε να μην προκαλέσει την οργή του ψυχικά ευμετάβολου αυτοκράτορα που κυβερνά. Τη λέω μετριασμένη, γιατί όταν είχε αναβληθεί τον περασμένο Ιούνιο για μεταγενέστερη στιγμή, είχε υπονοηθεί μέσω διαρροών ότι προοριζόταν να είναι ιδιαίτερα καυστική, αλλά τώρα που εκφωνήθηκε μου φάνηκε συγκρατημένη. Μολονότι δεν περίμενα να το πω εγώ αυτό, η ομιλία του Πενς είχε δίκιο στον πυρήνα της.

Tags:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ
Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Ομολογώ ότι – από ένα σημείο και μετά – γέλασα με την ψυχή μου με πολλά από τα memes που βάζουν την ατάκα μου «Αυτό θέλει προσοχή. Το αναλαμβάνω!» κάτω από διάφορα άσχετα. Κάποια από αυτά τα memes είναι μάλιστα τόσο πετυχημένα που τα στέλνω μαζικά στους στενούς μου φίλους και ζητώ κι απ’ αυτούς αν τα εντοπίσουν πρώτοι να μου τα στέλνουν. Όταν αυτή η πλάκα γίνεται καλοπροαίρετα, είναι μια καλώς εννοούμενη και καλοδεχούμενη καζούρα, που μάλιστα μέσα από το χιούμορ βοηθά συχνά και στη ζυγοστάθμιση του λόγου των δημόσιων προσώπων.

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει ο Δημήτρης Μαρκόπουλος* Δύο σχεδόν χρόνια αφότου μπήκε στην ζωή μας η περίφημη υπόθεση Novartis, ενώ κατέστη εργαλειακά αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα είναι πλέον προφανές και αυταπόδεικτο ότι δεν προκάλεσε ούτε κατ’ ελάχιστο τις καταιγιστικές εξελίξεις στο πολιτικό επίπεδο που ανέμεναν οι εμπνευστές αυτής της πρόδηλα κακοστημένης σκευωρίας. Και ενώ πριν από λίγες ημέρες υπερψηφίστηκε από την Βουλή η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τις όποιες ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, εντούτοις δεν θα πρέπει να ξεχαστεί ό,τι έγινε μέχρι σήμερα και πώς στήθηκε και ενορχηστρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση αυτό το πρωτοφανές κυνήγι μαγισσών.

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης* Με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, ο ρόλος μιας Προανακριτικής Επιτροπής δεν είναι να δικάζει, ούτε να βγάζει μια δικαστική απόφαση, αλλά να διερευνά και να συμπληρώνει τη δικογραφία που έχει έρθει στη Βουλή, συνεχίζοντας το ρόλο του Εισαγγελέα.

Tags:

ΕΛΕΝΗ ΚΡΙΤΣΙΔΗΜΑ
Γράφει η Ελένη Κριτσιδήμα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, για πολλοστή φορά, δήλωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προβληματική. Ωστόσο, δεν συμπαρατάχθηκε με το βέτο του Μακρόν και τις αντιρρήσεις της Ολλανδίας, της Δανίας και σε πιο χαμηλούς τόνους της Σουηδίας. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούσε να το κάνει. H Ελλάδα δεσμεύεται, από τη Συμφωνία των Πρεσπών, να υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην ΕΕ.

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης* Οι πρώτοι μήνες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελούν μια ωδή στην κανονικότητα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στο πραγματιστικό των περιορισμών που θέτει η συμφωνία με τους δανειστές, στις "καυτές πατάτες" που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα, στην ανάγκη για ελαφρύνσεις, στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και του κοινωνικούς κράτους, αλλά και στην ιστορική αναγκαιότητα για μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα στη βάση του αυτονόητου.

Tags:

Ροή Ειδήσεων

Meaculpa.gr

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού. Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

NEWSLETTER

Καταχωρήστε το email σας για να λαμβάνετε τα σημαντικότερα νέα μας!