Του Λουκά Γεωργιάδη
Η χώρα "ξύνει τον πάτο" της θεσμικής, πολιτισμικής και αξιακής παρακμής της. Σε μια χώρα που τίθεται εν αμφιβόλω η ασφάλεια του ατόμου, δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική δημιουργίας και σοβαρής επένδυσης. Χωρίς σταθερότητα, ησυχία, ευνομία, ασφάλεια και συντριβή της (παρ)ανομίας, δεν μπορούμε να πάμε ούτε βήμα παραπέρα...

Του Νότη Μηταράκη*

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι μια κυβέρνηση σε αποδρομή.Όλες της οι ενέργειες έως και τις εκλογές (όποτε γίνουν αυτές) γίνονται με σκοπό να περιορίσουν την επερχόμενη συντριβή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ανοίγουν και τη συζήτηση για τις συντάξεις, ενώ δεν είναι σε θέση να πετύχουν μόνιμη λύση. Στόχος είναι (κατά τη λογική τους) να φέρουν σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση.

Του  Ιωάννη Αμπατζόγλου

Σήμερα τα Σκόπια θα λάβουν πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ ως «Βόρεια Μακεδονία». Αυτό θα σημάνει την de facto αναγνώρισή τους και την δημιουργία καταστάσεων νομικά μη αναστρέψιμων. Θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου... μάλλον αυτός άνοιξε στις 17 Ιουνίου στους Ψαράδες Πρεσπών με την ενεργή συμμετοχή Τσίπρα-Κοτζιά-Παυλόπουλου-Καμμένου και την συμφωνία που υπογράφηκε.Κάθε δράση όμως έχει και μία αντίδραση. Είκοσι χιλιόμετρα από το σημείο της υπογραφής, στο Πισοδέρι, άνοιξε ένα άλλο κεφάλαιο στην νεώτερη ιστορία της Ελλάδος. Ο Ανένδωτος Αγώνας για τη Μακεδονία. Με αίμα και αυτός ο αγώνας. Με αίμα Ελλήνων το οποίο πότισε την Ελληνική σημαία... και έγινε Σύμβολό μας.

Στην υπογραφή των Πρεσπών συνέβαλαν τα μέγιστα πολιτικοί που στηρίζουν την κυβέρνηση και ορισμένοι από αυτούςθεωρούνται άνθρωποι με πατριωτική συνείδηση ανεξαρτήτως της ιδεολογικής τους τοποθέτησης. Δύο τέτοια παραδείγματα είναι από την μία πλευρά η ανήκουσα στον Δεξιό πολιτικό χώρο κ. Κόλλια-Τσαρουχά βουλευτής Σερρών των ΑΝΕΛ και Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης και από την άλλη ο Κουμουνιστής και Κρητομακεδών κ. Κώστας Ζουράρις, συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ. Μεγάλη η ευθύνη τους, βαριά σκιά στο όνομά τους...

Με τον κ. Ζουράρι, μάλιστα, είχα αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες τις τελευταίες ημέρες και κάποια στιγμή του είπα το εξής: «κ. Ζουράρι, είστε κουμουνιστής και Κρητομακεδόνας, εάν χρειαστεί να επιλέξετεμεταξύ των δύο εύχομαι να επικρατήσει το δεύτερο». Μου απάντησε ότι δεν θα επικρατήσει κανένα, επειδή στον Ελληνικό πολιτισμό υπάρχει το «συναμφότερον», επομένως δεν είναι ανάγκη να επικρατήσει κάποιο από τα δύο. Μπορεί, όπως μου είπε,να υποστηρίζει και τα δύο ταυτόχρονα. Τότε του θύμισα την φράση που υπάρχει στον Πλάτωνα, Κρίτων 51β: «Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσιν». Επομένως του είπα, ο Ελληνικός πολιτισμός μας επιτρέπει να βάζουμε δύο πράγματα στη ζυγαριά και να υπερισχύει το ένα εξ αυτών. Έτσι, όταν υπάρχει η παράμετρος «Πατρίδα» θα υπερισχύσει έναντι των άλλων. 

Ο κ. Ζουράρις μου απάντησε «Γιάννη συμφωνώ μαζί σου». Ο κ. Ζουράρις μπορεί να συμφώνησε μαζί μου, όμως αύριο το γειτονικό σλαβικό κρατίδιο θα έχει πετύχει την πρώτη διεθνή του αναγνώριση. Θα έχει πάρει τον Μακεδονισμό από την Ελλάδα και μάλιστα με υπογραφή της Ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης ανέφερα στον κ. Ζουράρι ότι κατά την γνώμη μου η συμφωνία των Πρεσπών είναι πρώτα και πάνω από όλα αντιεπιστημονική, επειδή βαφτίζει «Μακεδόνες» ανθρώπους με Σλαβική και Αλβανική καταγωγή. Του είπα ότι, ακόμα και να ξεχάσουμε το εθνικό μας θέμα και να δούμε την περίπτωση αυτή καθαρά επιστημονικά, η συμφωνία αυτή είναι απαράδεκτη. Πάλι ο κ. Ζουράρις συμφώνησε μαζί μου, όμως από αύριο το γειτονικό σλαβικό κρατίδιο θα έχει πολλούς λόγους να χαίρεται για αυτή την παραχάραξη της ιστορίας που θα έχει πετύχει. Το να συμφωνείς με μία τοποθέτηση κατά την διάρκεια μιάς συζήτησης δεν βοηθάει στην σωστή εξέλιξη των πραγμάτων εάν δεν κάνεις πράξη αυτό με το οποίο συμφώνησες. Ο λαός αυτό το ονομάζει «να’ χαμε να λέγαμε και να’ χαμε να πούμε».

Εάν λοιπόν δεν αντιδρούν, με πράξεις όχι με λόγια, πολιτικοί οι οποίοι φέρονται να έχουν ρίζες μέσα στην παράδοση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, τότε ποιοί θα αντιδράσουν; Αυτοί οι οποίοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει συνέχεια στο Ελληνικό έθνος; Τόσοι και τόσοι αριστεροί οι οποίοι νιώθουν ναυτία και τους δημιουργείται τάση για εμετό στο άκουσμα και μόνον λέξεων όπως Ελλάς, Ορθοδοξία, Έθνος κλπ; Δεν είναι μόνον οι πολιτικοί που θάβουν τη Μακεδονία.

Που είναι οι διάφορες συλλογικότητες να διαμαρτυρηθούν για το έγκλημα που διαπράτεται; Και μιλώ για συλλογικότητες, για μαζικές αντιδράσεις. Που είναι οι συλλογικότητες όπως, οι αγρότες, οι καλλιτέχνες, τα αθλητικά σωματεία της Θεσαλλονίκης, οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οι επιχειρηματίες, οι επιστήμονες; Υπογράφηκε μία συμφωνία με την οποία βαφτίζονται ως «Μακεδόνες» κάποιοι άνθρωποι Σλαβικής και Αλβανικής καταγωγής. Όπως προανέφερα, ακόμα και να ξεχάσουμε πως εμείς είμαστε Έλληνες και έχουμε εθνικό ενδιαφέρον για αυτή την υπόθεση, τελείως αντικειμενικά με γνώμονα μόνον την επιστημονική αλήθεια, η συμφωνία αυτή είναι τελείως αντιεπιστημονική και άθλια.

Ποιοί όμως βγήκαν στους δρόμους αντιδρώντας σε αυτή την αδικία; Ποιοί πήγαν στο Πισοδέρι και εισέπραξαν ξύλο και χημικά από τα ΜΑΤ; Οι απλοί Έλληνες πατριώτες.

 Μπορεί σε όλες αυτές τις δράσεις και τα συλλαλητήρια να παρεισφρέουν και ορισμένοι θερμοκέφαλοι ή ακόμα και προβοκάτορες, όμως αυτό δεν ακυρώνει το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτά είναι απλοί Έλληνες πατριώτες που τους πνίγει το δίκιο. Η επιστημονική και οικονομική ελίτ της χώρας μας; Απλοί παρατηρητές. Δείχνουν να μη νοιάζονται. Δεν πειράζει. Οι αγώνες ξεκινούν από λίγους και ταπεινούς. 

 Ο Παύλος Μελάς όταν ξεκίνησε τον Μακεδονικό αγώνα είχε μαζί του μόνον 35 άνδρες, Μακεδόνες, Μανιάτες και Κρητικούς. Σήμερα, αυτοί που έχουν ενεργοποιηθεί είναι πολλοί περισσότεροι. Είναι χιλιάδες. Οι υπόλοιποι, που δεν θέλουν ούτε να συμμετέχουν αλλά ούτε καν συμφωνούν με τις διαμαρτυρίες κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ας κάτσουν στα αυγά τους. Ο Αγώνας δεν τους χρειάζεται.

Και μιας και αναφέρθηκα στον Παύλο Μελά, ας θυμηθούμε τι έγραψε για αυτόν ο Ίων Δραγούμης στον πρόλογο του βιβλίο του«Μαρτύρων και Ηρώων Αίμα».

 «Ο Παύλος Μελάς σκοτώθηκε στη Στάτιστα της Μακεδονίας ένα βράδυ το φθινόπορο του 1904. Και οι Έλληνες ξύπνησαν. Γιατί ξύπνησαν τώρα μόνο; Επειδή είναι τυφλοί οι άνθρωποι και οι περισσότεροι γεννήθηκαν για να είναι και μικροί. Σπίθες κοντές είναι οι στιγμές που ξυπνούν και νοιώθουν τη μετριότητα που βαρύνει επάνω τους... Τέτοια μιά σπίθα τους άναψε ο Παύλος Μελάς. Όσοι συνηθίζουν να συλλογίζονται, ας στοχασθούν πόσο μεγαλύτερος από τους άλλους Έλληνες έπρεπε να είναι ο Παύλος Μελάς για να καταφέρει να τους ανάψει... Σε σας στρέφομαι, παιδιά του Ελληνισμού, αγαπημένα Ελληνόπουλα, και σας εξορκίζω – αν έχετε να ξοδέψετε ενέργεια ας είναι και μέτρια, αν έχετενα κάψετε τίποτε περισσότερο από σπίθες απλές ενθουσιασμού – μη λησμονείτε ποτέ το θάνατο του Παλληκαριού, αλλά προπάντων μη λησμονείτε τη ζωή του, τον ενθουσιασμό του δηλαδή και τη δύναμη και την τόλμη, μη λησμονείτε και την ιδέα που για εκείνη δούλεψε και υπέφερε, ούτε την πανώρια χώρα όπου εσκοτώθη, γιατί και η ιδέα εκείνη και η χώρα θέλουν πολλούς ακόμα Ήρωες. Να ξέρετε πως αν τρέξουμε να σώσουμε την Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει... Αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, εμείς θα σωθούμε».

Προφητικός και διαχρονικός ο Ίων Δραγούμης, «γιατί και η ιδέα εκείνη και η χώρα θέλουν πολλούς ακόμα Ήρωες». 

Πράγματι, μάλλον θα χρειαστούν και άλλες θυσίες Ελλήνων για την Μακεδονία. Ας είναι. Αξίζει τον κόπο.

 

 

 

Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Συμμετείχε στις διαμαρτυρίες στο Πισοδέρι στις 17 Ιουνίου 2018 και έχει δημιουργήσει ομάδα στο Facebook με τίτλο «Πισοδέρι 2018 Επιτροπή Αγώνα»

Του Χάρη Τσιλιώτη*

Τις τελευταίες εβδομάδες γίναμε μάρτυρες σε τρεις διαφορετικές χώρες περιστατικών, όπου κορυφαίοι Υπουργοί στις κυβερνήσεις τους εξεδήλωσαν δημόσια την διαφωνία με τους επικεφαλής των κυβερνήσεών τους και την πλειοψηφία σε αυτές σε θέματα μείζονος πολιτικής σπουδαιότητας, που άπτονται κορυφαίων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. Οι χώρες αυτές είναι κατά χρονική σειρά που εκδηλώθηκαν οι δημόσιες διαφωνίες η Ελλάδα, η Γερμανία και η Βρετανία. Ας αφήσουμε προς το παρόν την χώρας μας και να πάρουμε τις περιπτώσεις σε Γερμανία και Βρετανία.

Έφτασε σήμερα στα χέρια μας ένα έγγραφο που αποτελεί τη σφραγίδα στον ισχυρισμό  πως η χώρα κυβερνάται από υποκριτές και θεομπαίχτες. Eν προκειμένω, η υπόθεση αφορά την νομική σύμβουλο του γραφείου του πρωθυπουργού και την άρνησή της να καταβάλει δεδουλευμένα σε συνεργάτιδα της.

Γράφει ο Δημήτριος Βερδελής*

Πολύς λόγος γίνεται, ενόψει και της συνταγματικής αναθεώρησης, από την κυβέρνηση για τον χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος ή για την θέληση να γίνουμε ένα ουδετερόθρησκο κράτος. Βέβαια για να υπάρξει χωρισμός, εδώ που τα λέμε πρέπει πρώτα να υπάρξει και γάμος, έτσι δεν είναι; Λογικά ναι. Αλλά αν πρέπει να υπάρχει γάμος σε ποιο νομικό κείμενο πρέπει να ψάξουμε για να βρούμε την ένωση; Στο άρθρο 3 ενδεχομένως να πει κάποιος αλλά το άρθρο 3 του Συντάγματος ρυθμίζει τις σχέσεις του ελλαδικού κράτους με το Οικ. Πατριαρχείο και απλώς αναγνωρίζει το ότι η πλειονότητα των Ελλήνων είναι μέλη της ελληνικής ορθοδόξου Εκκλησίας κατά μίμηση άλλων ευρωπαϊκών συνταγμάτων που αναγνώριζαν επίσημη (όχι επικρατούσα) θρησκεία τη Χριστιανική.

Τι έπαθε καλοκαιριάτικο ο Κυριάκος Μητσοτάκης -κοινοβουλευτικός άνδρας υψηλών επιδόσεων, αλλά όχι απαραίτητα και χαρισματικών ρητορικών δεινοτήτων- και πήρε χθες φαλάγγι τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Πάνο τον Καμμένο και σύνολη την ερμαφρόδιτη συγκυβέρνηση και το σινάφι της;

 

Είναι μια συνηθισμένη Τρίτη Ιουλίου…
Γυρίζεις από το δικαστήριο… Είχες πάει να δικάσεις και το 70% των όσων εισπράξεις (αν εισπράξεις) θα πρέπει να τα παραδώσεις στο κράτος – πατερούλη για φόρους και δήθεν εισφορές… Αναρωτιέσαι αν αξίζει τον κόπο. Νιώθεις την πληρότητα της δημιουργικότητας, τουλάχιστον!

Κάθε 5η του Ιούλη η Μπέτυ, η υπέρλαμπρη συμβία του πρωθυπουργού και καθηγήτρια Πανεπιστημίου κλαίει παθαίνοντας νευρικό κλονισμό.
Είναι η ημέρα που θυμάται πως το 2015 παραλίγο να έχανε όσα τερπόταν τους τελευταίους μήνες στη ζωή της.

Οι ανακοινώσεις του Μαξίμου επί ΣΥΡΙΖΑ δεν μυρίζουν μόνο κουτσαβάκικο καθεστωτισμό, είναι και ακατάληπτες. Για τον λόγο αυτό, το MeaCulpa αναλαμβάνει από σήμερα την μετάφραση των κειμένων του υπογείου του Αλέξη, ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο non paper.

Του Γιώργου Θεοδωρίδη.

Η αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής σηματοδότησε την προσπάθεια επιστροφής στις προ τετραετίας ρίζες του. Στις ρίζες μιας προσπάθειας συγκρότησης ενός φορέα χωρίς σαφή ιδεολογική κατεύθυνση, με ετερόκλητα στελέχη, ωραίες ιδέες, προσοντούχους ανθρώπους, αλλά με έλλειψη της συγκολλητικής ουσίας που δεν είναι άλλη από τις ξεκάθαρες κοινές θέσεις και το προσδιορισμένο κοινό όραμα.

Της Κέλλυ Σαουάχ - Μαραγκουδάκη

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Financial Times η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί πίσω πρόσφυγες και μετανάστες βοηθώντας τη Γερμανία. Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια νέα συμφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να διευκολύνει τη Γερμανία να επιστρέψει αιτούντες άσυλο σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο εξαίρετος διαπραγματευτής και πρωθυπουργός της Ελλάδας για ακόμη μια φορά απέδειξε την απόλυτη υποταγή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις γερμανικές ορέξεις.

29 Ιουνίου 2015

Σαν σήμερα, την 29η Ιουνιου 2015 (πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση) επιβλήθηκαν ειδική τραπεζική αργία και περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων. Ήταν τα αποτελέσματα μιας μακράς διαπραγμάτευσης και της  προκήρυξης δημοψηφίσματος, τη στιγμή που οι οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας ήταν απλήρωτες.

Του Λουκά Γεωργιάδη.

Ο σημερινός εσμός πολιτικών μπαχαλάκηδων και κακοποιών που κυβερνά τη χώρα, αποδεικνύει καθημερινά πόσο μοιραίο λάθος μπορεί να είναι το λάθος για τους ψηφοφόρους που σε ψεύτες και απατεώνες. Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται ότι οι μεταλλάξεις του ανθρώπινου DNA μπορεί να οδηγήσουν σε... σφάλματα της ανθρώπινης φύσης και την Ιστορία σε μελανές σελίδες αναξιοπρέπειας, εθνικού ευνουχισμού και πρωτοφανούς ξεφτίλας.

Ροή Ειδήσεων