24 Ιουλίου 2019

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΝΙΚΟΣ ΥΠΟΦΑΝΤΗΣ
Γράφει ο Νίκος Υποφάντης. Μια ακόμα ημέρα στο καλοκαίρι του 2018 έχει ξεκινήσει. Δευτέρα 23 Ιουλίου και οι εφημερίδες έγραφαν αφιερώματα στον Μάνο Ελευθερίου. Έφυγε αλλά έμενε μαζί μας... "Του κάτω κόσμου τα πουλιά και τα παγώνια, με φως και νύχτα σου κεντούν μια φορεσιά" έγραφε εφημερίδα. Στίχοι του. Πως είναι δυνατόν να μην ακούσεις έναν ποιητή...

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης* Η συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και το καλά προετοιμασμένο σχέδιο διακυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διαμορφώνουν νέα δεδομένα για την πορεία της χώρας. Ο στόχος της νέας τετραετίας δεν είναι κανένας άλλος, πλην της μετατροπής της Ελλάδας στο μεγαλύτερο turn around story παγκοσμίως. Μια χώρα με κυρίαρχα τα κατάλοιπα του κρατισμού, θα περάσει εκ των πραγμάτων σε μια νέα εποχή.

Tags:

ΕΛΕΝΗ ΚΡΙΤΣΙΔΗΜΑ
Γράφει η Ελένη Κριτσιδήμα. "Πώς κι ακόμη δεν έγραψες για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας;" με ρώτησε ένας φίλος, κατά τη διάρκεια ενός από αυτά τα κυριακάτικα, καλοκαιρινά τραπέζια που άνθρωποι αγαπημένοι συναθροιζόμαστε, μετά τη θάλασσα για να φάμε, να γελάσουμε και να βρούμε τη δροσιά σε κρύες σαλάτες και παγωμένες μπύρες.

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει η Κέλλυ Σαουάχ - Μαραγκουδάκη. Στις 7 του Ιουλίου ο ελληνικός λαός έδωσε την ισχυρή εντολή της αυτοδυναμίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ηγηθεί της Ελλάδος. Έκτοτε η Ελλάδα γύρισε σελίδα και η Νέα Δημοκρατία έλαβε το 39,7% και 158 βουλευτικές έδρες.

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει ο Στέλιος Ιατρού. Οι περισσότεροι από μας θα θέλαν επιτέλους να μπορέσουν ν’ ανέβουν τη σκάλα της εισοδηματικής προόδου, και τούτο είναι ένα ευγενές κι αξιέπαινο εργασιακό κίνητρο. Βλέπουν, για παράδειγμα, πώς οι γονείς τους με λιγότερα τυπικά προσόντα απέκτησαν ένα έως και πέντε ακίνητα, και σκέφτονται, εάν εργαστώ πολύ κι εγώ σε μια καλύτερη και πιο απαιτητική δουλειά της εποχής μου θ’ αποκτήσω τέτοια και καλύτερη άνεση. Αυτό είναι το όνειρο.

Tags:

ΝΙΚΟΣ ΥΠΟΦΑΝΤΗΣ
Γράφει ο Νίκος Υποφάντης* Είναι σε μια μπυραρία στο Βερολίνο, Ιούλιος του 2015, όπου ο ισχυρός της ευρωπαϊκής οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκεται σε γεύμα. Φίλοι του από την γερμανική κυβέρνηση, στελέχη τραπεζών και εκπρόσωπος της γερμανικής βιομηχανίας. Η κουβέντα φτάνει στην Ελλάδα. Ο Γιάννης, με ένα ν, διαπραγματεύεται για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης το "σχέδιο" για την διάσωση της οικονομίας.

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει η Κέλλη Σαούαχ - Μαραγκουδάκη. Mέσω της εκλογικής διαδικασίας κάθε πολίτης που ζει σε δημοκρατική χώρα εκφράζει τη βούληση του. Το ψηφοδέλτιο εισήχθη για πρώτη φορά το 1834 επί Όθωνα κατά τις δημοτικές εκλογές του νομού Αργολιδοκορινθίας. Ουσιαστικά, ήταν ένα λευκό χαρτί όπου ο ψηφοφόρος σημείωνε χειρόγραφα τον υποψήφιο προτίμησής του. Ο χειρόγραφος τρόπος καταργήθηκε με το Σύνταγμα του 1864 επειδή οι περισσότεροι Έλληνες ήταν αναλφάβητοι, συνεπώς και πιο εύκολα χειραγωγούμενοι από τους κομματάρχες. Ύστερα από μισό αιώνα, τα πράγματα άλλαξαν. Ο αναλφαβητισμός είχε υποχωρήσει στο 50% και έτσι το ψηφοδέλτιο έλαβε έντυπη μορφή. Από το 1914 στις δημοτικές εκλογές και από το 1926 στις βουλευτικές εκλογές μέχρι σήμερα είναι το μέσο ψηφοφορίας μαζί με τον σταυρό προτίμησης. Όταν γίνονταν εκλογές, ο κάθε εκλογέας έπρεπε να ψηφίσει διαφορετικά τιμωρούταν με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης.

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Του Στέλιου Ιατρού. «Ερχόμενος ο Κύριος προς το εκούσιον πάθος, τοις αποστόλοις έλεγεν εν τη οδώ· ιδού αναβαίνομεν εις Ιεροσόλυμα και παραδοθήσεται ο Υιός του ανθρώπου, καθώς γέγραπται περί αυτού» ακούμε στον Όρθρο της Μεγάλης Δευτέρας (στιχηρό των Αίνων, ήχος α΄).

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
* Γράφει ο Κωνσταντίνος Σακάρας. Με την Κυριακή της 7ης Ιουλίου να πλησιάζει, δεν μπορώ να κρύψω την αδημονία μου. Δεν λέω άγχος, γιατί μοιάζει σαν κάτι να έχει αλλάξει από τις 26/5 και τις Ευρωεκλογές. Ίσως κι εσείς να το έχετε νιώσει στις συναναστροφές σας. Είναι λες κι ένας αναστεναγμός ανακούφισης να έχει σκεπάσει την πόλη. Σαν τα χρόνια της θλίψης να ξεθωριάζουν σιγά - σιγά. Μια αρχή ενός τέλους τόσο αναγκαίου.

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Του Νίκου Κωστόπουλου. Η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι απλή υπόθεση. Ειδικότερα τώρα που διανύουμε την περίοδο της ακμής του μετα-λαϊκισμού στις εσχατιές του τέλους της Μεταπολίτευσης. Λίγες μέρες έμειναν μέχρι τις κρίσιμες κάλπες της 7ης Ιουλίου και όλοι πρέπει να σκεφτούμε πως θα κάνουμε το σωστό για να περάσουμε στην επόμενη μέρα. 

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης* Στις 7 Ιουλίου έρχεται η ώρα του κυρίαρχου λαού έτσι όπως αυτό επιβάλλεται μέσα από τους κανόνες της δημοκρατίας. Ευτυχώς που έχουμε την τύχη να ανήκουμε στην Ευρώπη και δεν αποτελούμε ένα κρατικό μόρφωμα που θα βολόδερνε μεταξύ κουμμουνιστικής και αφρικανικής μπανανίας. Αυτό το δοκιμασμένο μοτίβο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια αμφισβητείται από μια υπολογίσιμη μειοψηφία, η οποία "κομμουνίζει" χωρίς να έχει ζήσει κομμουνισμό και... κουνάει το δάκτυλο εκμεταλλευόμενη τη γαλαντομία της δημοκρατίας μας.

Tags:

ΑΠΟΨΕΙΣ
Γράφει ο Νίκος Υποφάντης. Απορούν οι περισσότεροι γιατί μετά τη διαφορά των 9,5 μονάδων στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία, χαμήλωσε τους τόνους, έριξε την ένταση, έσβησε την πολιτική αντιπαράθεση που η ίδια είχε ανεβάσει.Είναι εύλογη η απορία ακόμα και των κοντινών στον Κυριάκο Μητσοτάκη στελεχών, γιατί δεν υπάρχει η όξυνση στον πολιτικό λόγο, που επικρατούσε πριν από 2 μήνες . Γιατί δεν περιμένουν τους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ στην γωνία τώρα ειδικά που βρίσκονται σε πλήρη αποδόμηση και γιατί δεν τους πικάρουν στα γελοία επιχειρήματα που φέρνουν περί ενίσχυσης της μεσαίας τάξης και βοήθεια όλων αυτών που ξέσκισε στους φόρους η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Tags:

Ροή Ειδήσεων

Meaculpa.gr

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού. Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

NEWSLETTER

Καταχωρήστε το email σας για να λαμβάνετε τα σημαντικότερα νέα μας!