18 Σεπτεμβρίου 2018

Απόψεις

Νίκος Υποφάντης
Του Νίκου Υποφάντη. Έχουν περάσει σχεδόν δυο μήνες από την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική και ακόμα δεν έχουμε μάθει το γιατί. Χάθηκαν από τον δημόσιο διάλογο οι ευθύνες που θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί στους εντεταλμένους κρατικούς υπαλλήλους που όρισε το Μέγαρο Μαξίμου για να διαχειριστούν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών. 

Απόψεις
Με επιστολή, που απέστειλε στο meaculpa.gr, ένας εστιακός φοιτητής περιγράφει τις άθλιες συνθήκες και την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα που μαστίζει την κεντρική εστία του ΕΚΠΑ.

Κωνσταντίνος Μπογδάνος
O Παύλος Πολάκης, στενός φίλος του Αλέξη Τσίπρα και πρωτοπαλίκαρο του ΣΥΡΙΖΑ στον πόλεμο δολοφονίας χαρακτήρων εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, είναι γνωστός για την απρέπεια, την αγένεια και την επιθετικότητά του. Χθες όμως, ο κατά τα άλλα Yφυπουργός Yγείας ξεπέρασε τον ίδιο του τον εαυτό.

Απόψεις
Του Στέλιου Ιατρού. “Festum” ήταν στα επάρατα λατινικά η εορτή και “dies festivalis” ήταν η εορτάσιμη ημέρα. Απ’ το επίθετο “festivalis” προέκυψε στο τέλος του μεσαίωνα το ουσιαστικό “festival” που σήμαινε τον εορτασμό, την εορτή, και το πανηγύρι μιας κοινότητας που εόρταζε έναν τοπικό άγιο.

Ελένη Κριτσιδήμα
Το 2006 είχα την ευλογία να παρακολουθήσω μια διάλεξη του αείμνηστου Ανδρέα Χριστοδουλίδη. Είχε σταθεί στη διάδοση της πληροφορίας, την ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα που θα την διακατέχει όσο περνούν τα χρόνια και την αναλογική απαίτηση ελέγχου της πληροφορίας. « Όσο πιο γρήγορα ταξιδεύει η είδηση, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες διαστρέβλωσης της και ο φόβος να καταλήξει παραποιημένη στον δέκτη» είχε πει με λίγα λόγια.

Απόψεις
Του Γκοτζιά Γιώργου* Εάν ρίξουμε μια ματιά στο εγγύτερο ιστορικό παρελθόν της Ελλάδος, θα παρατηρήσουμε μια σειρά από προσπάθειες και έργα τα οποία συντέλεσαν στην ανάπτυξη ολόκληρου του εθνικού μας οργανισμού, εντός και εκτός των σημερινών κρατικών ορίων.

Απόψεις
Της Βασιλικής Τζότζολα* Μπορεί το ανθρώπινο βλέμμα να είναι ενίοτε ολιγαρκές, αλλά ποτέ αύταρκες. Ό,τι εξεικονίζεται στα μάτια, ερεθίζει το συναίσθημα, το οποίο, με τη σειρά του υποτιτλίζει ήθη, αξίες, βιώματα. Ότι το μέτρο γεννήθηκε τον χρυσούν αιώνα του Περικλέους, είναι χαρακτηριστικό. Ότι ο κυβισμός άνθισε κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, δεν είναι τυχαίο. Είναι σαφές ότι η πολιτική δεν πλάθει Μιχαηλαγγέλους ή Χατζηκυριάκους Γκίκες, ακόμη κι αν οι σκαιοφωτισμοί του ιδίου χωροχρόνου παράγουν ευμεγέθεις καλλιτέχνες.

Απόψεις
Του Στέλιου Ιατρού* Ο Κώστας Καραγκούνης είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Εντός της ΝΔ ο Καραγκούνης δεν συνιστά πρόσωπο απ’ το «περιθώριο» αλλ’ εκφράζει την mainstream κομματική τάση σκέψης, κι αυτό προκύπτει τουλάχιστον απ’ τον αριθμό των προσκλήσεων στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές που δέχεται, δηλαδή απ’ το γεγονός ότι φιλοξενείται συχνά σ’ αυτές ακριβώς διότι οι δημοσιογράφοι γνωρίζουν πως αυτό που θα τους πει ο βουλευτής Καραγκούνης *είναι* κι η νόρμα του κόμματος.

Απόψεις
Του Παναγιώτη Ευαγγελίου* Ανακοινώθηκαν στις 3/9/2018 οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που φιλοδοξούσαν να συμβάλλουν –σύμφωνα με τους δημιουργούς τους– θετικότερα στην αναβάθμιση του Λυκείου και την πρόσβαση στα Α.Ε.Ι. Οι παρεμβάσεις αυτές διαφημίζονταν εδώ και τρία χρόνια, από την έλευση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην εξουσία. Πολλές φορές είχε ακουστεί ότι θα οδηγούσαν σε ελεύθερη πρόσβαση των παιδιών στα Α.Ε.Ι. μόνο με το απολυτήριο.

Απόψεις
- “Η χώρα μας μπήκε το 2010 στα μνημόνια ως ο πιο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης, και βγήκε το 2018 από τα προγράμματα διάσωσης παραμένοντας ο πιο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης, ούσα πλέον η τέταρτη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και de facto εκτός διεθνών αγορών.”

Απόψεις
Η επιστολή που ακολουθεί εστάλει στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 3. Σεπτεμβρίου 2018 προκειμένου να δημοσιευθεί. Την επόμενη μέρα πληροφορήθηκα ότι ΔΕΝ θα την δημοσιεύσουν. Αυτή είναι η δημοσιογραφία τους. Μου πέταξαν λάσπη, με στοχοποίησαν και μετά με φίμωσαν. Για μία ακόμη φορά οι Μπολσεβίκοι απέδειξαν ότι είναι αντιδημοκράτες.

Απόψεις
Toυ Γιώργου Θεοδωρίδη* Άλλη μια συνέντευξη τύπου υπουργού παιδείας για αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έλαβε χώρα. Άλλη μια προσπάθεια «αναδιοργάνωσης» και «μεταρρύθμισης» που χειροτερεύει τα πράγματα αντί να τα βελτιώνει. Αλλά και – πρωτίστως – άλλη μια απουσία ουσιαστικής προσπάθειας αναβάθμισης της λυκειακής εκπαίδευσης και της ίδιας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Απόψεις
Του Ιωάννη Π. Χουντή*  Η είδηση για την κατάργηση των Λατινικών από το ελληνικό σχολείο και την αντικατάστασή του από την Κοινωνιολογία -ένα μάθημα με έντονες ιδεολογικές αποχρώσεις και μηχανιστικά θεωρητικό χαρακτήρα- (3/9/2018) δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία για τους γνωρίζοντες τις κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας από το 2015 έως και σήμερα.

Απόψεις
Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου* Ο λόγος για πρόσφατο φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών με τίτλο «Θέλουν χάος στη ΔΕΘ» (εδώ). Ποιοί; Κατά την γνώμη του αρθρογράφου οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου για την Μακεδονία που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Βελλίδειο στις 8 Σεπτεμβρίου.

Κωνσταντίνος Μπογδάνος
Λέτε, κα υφυπουργέ, σε πρόσφατη έξαρσή σας, που ομολογουμένως ανεβάζει πολύ τον πήχη της κολακείας στην αυλή όπου εισήλθατε για να διασώσετε το πολιτικό σαρκίο σας, ότι ο Αλέξης Τσίπρας συνδυάζει Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνο και Κώστα Καραμανλή. Δυστυχώς, αν μπαίνατε στον κόπο να συμβουλευθείτε προσεκτικότερα την ιστορία του νεοελληνικού έθνους προτού εκτοξεύσετε το γλυκερό εγκώμιό σας, θα αντιλαμβανόσαστε ότι ο εν λόγω συνδυάζει στην πραγματικότητα άλλους πολιτικούς. Κι ίσως να συνειδητοποιούσατε, ότι εάν έπρεπε για λόγους επιγραμματικότητας να επιλεγούν τρεις, αυτοί θα ήταν οι Θεόδωρος Δηλιγιάννης, Δημήτριος Γούναρης και Δημήτριος Ιωαννίδης. Προσέξτε:

Ελένη Κριτσιδήμα
Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή σου που πιστεύεις κι εμπιστεύεσαι τους λάθος ανθρώπους, τους επιλέγεις για να εναποθέσεις πάνω τους τις ελπίδες, το μέλλον και τα όνειρά σου. Περνάει ο καιρός κι εσύ, μέρα τη μέρα, βλέπεις τα όμορφα λόγια να έχουν δώσει τη θέση τους σε μια ζοφερή πραγματικότητα. Οι υποσχέσεις κατέληξαν θαμμένες, επανέρχονται αραιά και που ίδιες και απαράλλαχτες, μόνο να σου ρίξουν στάχτη στα μάτια.

Page 1 of 16

Ροή Ειδήσεων

Δημοφιλή

Meaculpa.gr

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού. Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δαλάι Λάμα: Η Ευρώπη ανήκει στους Ευρωπαίους

Φλωρίδης: Πού πήγαν 1,6 δισ. για τους πρόσφυγες; Το απίστευτο «πάρτι» της Πρώτης Φοράς Αριστερά

Νίμιτς προς Σκοπιανούς: Ψηφίστε υπέρ της συμφωνίας, διότι μπορεί να αλλάξει κυβέρνηση η Ελλάδα

NEWSLETTER

Καταχωρήστε το email σας για να λαμβάνετε τα σημαντικότερα νέα μας!