Σάββατο 06.06.2020
  • Αρχική
  • News
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • Νίκησε η αποχή στο Δημοψήφισμα Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Νίκησε η αποχή στο Δημοψήφισμα Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το «Ναι» κέρδισε στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, για την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά η ψηφοφορία είναι άκυρη καθώς η συμμετοχή ήταν μικρότερη του 50% που απαιτούνταν.

Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, υπέρ της συμφωνίας για το ονοματολογικό τάχθηκε το 91,37% των ψηφισάντων, ενώ το «Όχι» συγκέντρωσε μόλις το 5,64%. Το «Ναι» επικράτησε σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Η συμμετοχή σύμφωνα με στοιχεία από το 85,71% των εκλογικών τμημάτων ήταν 36,11%. Μη έγκυρο είναι 2,94%.

Όλα κρίθηκαν στην συμμετοχή, όπου διαψεύστηκαν οι προσδοκίες της κυβέρνησης Ζάεφ. Στον αντίποδα φαίνεται πως επιβραβεύτηκε η επιλογή της εθνικιστικής αντιπολίτευσης να μην ταχθεί ανοιχτά κατά της ευρω-ατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ,όπου εστίαζε το ερώτημα του δημοψηφίσματος, αλλά να προωθήσει την αποχή.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επίσημα αποτελέσματα η συμμετοχή ανήλθε στο 36,27%, σαφώς κάτω από το όριο που προβλέπει το Σύνταγμα ώστε η ψηφοφορία να είναι έγκυρη.

Στις κάλπες προσήλθαν περίπου 623 χιλιάδες ψηφοφόροι, τη στιγμή που η κυβέρνηση χρειαζόταν να λάβουν μέρος σχεδόν 900 χιλιάδες άτομα.

Υπό την σκιά του αποτελέσματος ο πρωθυπουργός Ζάεφ είπε πως θα στηριχθεί στην νίκη του «Ναι» και θα προχωρήσει στην επόμενη φάση των Πρεσπών, που προβλέπει αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων.

Δήλωσε επίσης πως θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, εάν δεν λάβει την στήριξη της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, που μετά το «χαστούκι» του δημοψηφίσματος είναι αναγκαία ώστε να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων.

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να δώσει έμφαση στον συμβουλευτικό ρόλο του δημοψηφίσματος

κόσμος, Μακεδονία, Σκόπια, ΠΓΔΜ, δημοψήφισμα, Ζάεφ, ονομασία Μακεδονία

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.