Pin It

|Του Χρήστου Μυτιλινιού|

Έντονη κινητικότητα υπάρχει στο Δήμο της Αθήνας με του «μνηστήρες» να αυξάνονται σχεδόν καθημερινά.

Κώστας Μπακογιάννης, Παύλος Γερουλάνος, Νάσος Ηλιόπουλος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος  Βουλγαράκης, Βασίλης Καπερνάρος, Κωνσταντίνος Πλέυρης είναι μόλις μερικά (!) από τα ονόματα που φαίνονται να διεκδικούν τη Δημαρχεία της Πρωτεύουσας.

Στον πρώτο γύρο ο Κώστας Μπακογιάννης φαίνεται αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη θέση στην προτίμηση των Αθηναίων. Αυτό όμως που δεν είναι ξεκάθαρο είναι τι γίνεται με τις θέσεις 2-3-4, αλλά και με το πόσοι θα βρίσκονται εν τέλει στο νέο Δ.Σ. του Δήμου.

Ως προς τις υποψηφιότητες τόσο του Γιώργου Βουλγαράκη όσο και του Βασίλη Καπερνάρου, φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος στην προτίμηση των Αθηναίων αν τελικά πράγματι κατέλθουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος φαίνεται να εξασφαλίζει την δεύτερη θέση.

Μέχρι στιγμής, ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει τις περισσότερες πιθανότητες για την 3η θέση, με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο να μην δείχνει ιδιαίτερη δυναμική ώστε να μπορέσει να κοντράρει τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής.

Μέχρι εδώ όλα πάνω κάτω γνωστά.

Αυτά που προκύπτουν όμως από διάφορες συζητήσεις και «πηγαδάκια» στην Αθήνα είναι πως ο Ηλίας Κασιδιάρης κοντράρει «στα ίσα» την υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου για τη δεύτερη θέση, κάτι που φέρνει ιδιαίτερες ανησυχίες και προβλήματα στα κομματικά επιτελεία, που δουλεύουν πυρετωδώς ώστε κάτι τέτοιο να μην συμβεί.

Από την άλλη, οι υποψηφιότητες των Γιώργου Βουλγαράκη, Βασίλη Καπερνάρου και Κωνσταντίνου Πλεύρη, φαίνεται να «κόβουν» επί της ουσίας τον «αέρα» του Κασιδιάρη, καθώς η δεξαμενή είναι κοινή, και δεν μπορεί να δώσει σε όλους τη δυνατότητα να αποτελέσουν καθοριστικό ρόλο την επομένη των εκλογών.

Στο κομμάτι των συνεργασιών, είδαμε ήδη τον Χρήστο Τεντόμα να αποσύρει την υποψηφιότητά του και να στηρίζει τον Κώστα Μπακογιάννη κατεβαίνοντας στο ψηφοδέλτιο του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας. Την επομένη των εκλογών του πρώτου γύρου, τα αποτελέσματα σίγουρα θα καθορίσουν και τις δυνάμει συνεργασίες. Με τον Κλεισθένη πλέον, ακόμα κι ένας εκλεγμένος στην τελευταία θέση, μπορεί να αποτελέσει καθοριστική λύση για τη διοίκηση του Δήμου.

Πολύ πιθανό λοιπόν με αυτές τις συνθήκες να δούμε τον Γιώργο Βουλγαράκη και το Βασίλη Καπερνάρο να συνεργάζονται με τον Κώστα Μπακογιάννη στο δεύτερο γύρο και να μπαίνουν «σφήνα» στη διοίκηση του Δήμου της Αθήνας.

Η ερώτηση που προκύπτει από όλα αυτά είναι: Μα αφού έχει τέτοια δυναμική ο Κώστας Μπακογιάννης, ο υποψήφιος δηλαδή του κεντροδεξιού κόμματος, πώς γίνεται να υπάρχει ακόμα τόσο μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων που θα έδιναν θέση στους Βουλγαράκη, Καπερνάρο αλλά και τόση δυναμική στον Κασιδιάρη, εξασφαλίζοντας μάλιστα στον τελευταίο την 3η θέση;

Ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, έχει επανειλημμένα δείξει και δηλώσει, πως δεν αποτελεί τη λύση του «καθαρού δεξιού», αλλά του υπερκομματικού κεντρώου, κάτι που του εξασφαλίζει ψήφους τόσο από το χώρο του κέντρου, όσων δηλαδή προτίμησαν το Ποτάμι στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, όσο και από το χώρο της κεντροαριστεράς, καθώς δεν πρόκειται για μια συντηρητική υποψηφιότητα αλλά μάλλον για προοδευτική.

Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα που έχουν ανακοινωθεί οι υποψηφιότητες, έχουν υπάρξει διάφορα σχόλια για τον υποψήφιο του Κινήματος Αλλαγής, Παύλο Γερουλάνο. Παρότι φαίνεται δυνατή υποψηφιότητα, με παραδοσιακό Αθηναϊκό όνομα, δεν δείχνει στις μετρήσεις την ιδιαίτερη δυναμική που θα τον οριστικοποιούσε σε υψηλά ποσοστά ώστε να μπορεί να καλύψει ευρύτερα το χώρο της κεντροαριστεράς.

Πάντως, αν υπάρχει κάτι σίγουρο μέχρι στιγμής, είναι ότι ιδιαίτερα σε αυτές τις εκλογές, η πλήξη θα εκλείψει. Μέχρι την ημέρα εκλογών, θα δούμε και  θα ακούσουμε πολλά…

Tags: