Pin It

Γράφει ο Στέλιος Ιατρού.

Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά μου φαίνεται σάμπως ο αμερικάνικος λαός να ’χει πολύ καιρό τώρα αδρανή τα χέρια του και δεν ξέρει τί να τα κάνει.

Όλο κι αναβάλλω να συγγράψω ένα άρθρο για τη μάχη των Βίβλων, τον ανταγωνισμό δηλαδή των δεκάδων εκδόσεων της Βίβλου που κυκλοφορούν εκεί έξω μεταξύ των χριστιανικών ομολογιών. Σε μία απ’ αυτές τις εκδόσεις, την λεγόμενη The Living Bible του 1971, υπάρχει μια μοναδική απόδοση ενός χωρίου πολύ γνωστού στις ΗΠΑ, το οποίο διαβάζουμε στο βιβλίο των Παροιμιών 16, 27:

“Idle hands are the devil's workshop,” και συνεχίζει, “idle lips are his mouthpiece”—μεταφράζω: τ’ αδρανή χέρια είναι το εργαστήρι του διαβόλου, και τα χείλη που αργολογούν είναι το φερέφωνό του. Δηλαδή όταν δεν έχεις κάτι καλό κι ωφέλιμο να κάνεις, θ’ ασχοληθείς τελικά με βλαβερά έργα.

Το εν λόγω χωρίο στα ελληνικά έχει ως εξής: “ἀνὴρ ἄφρων ὀρύσσει ἑαυτῷ κακά, ἐπὶ δὲ τῶν ἑαυτοῦ χειλέων θησαυρίζει πῦρ.” Αποδίδω στα νέα ελληνικά, γιατί τ’ αρχαία είναι πια μια ξένη γλώσσα: ο άμυαλος άνθρωπος σκάβει ο ίδιος τον λάκκο του, και στα χείλη του μαζεύει σαν θησαυρό τη φωτιά που θα τον κάψει.

Στην απόδοση της ΤLB, που διατυπώνει κάπως αλλιώς το χωρίο, όπως είδαμε, μοιάζει να φτάσαμε μέσω ενός σχολίου του Αγ. Ιερωνύμου, που έγραψε σχετικά:

“fac et aliquid operis, ut semper te diabolus inveniat occupatum”, που θ’ αποδώσω για όσους δεν μάθανε λατινικά λόγω Γαβρόγλου: να ’χεις κάτι να κάνεις, ώστε ο διάβολος να σε βρίσκει πάντα απασχολημένο. Παρόμοια επεξεργασία του χωρίου βρίσκουμε και στις Canterbury Tales του Chaucer.

Πού το πάω;

Η νεολαία στις ΗΠΑ μοιάζει σαν να ’χει σχεδόν ολοσχερώς αποβλακωθεί κι επειδή δεν έχει με τί ν’ ασχοληθεί καταπιάνεται με το τρολλάρισμα και τις κουζουλάδες, όταν οι πρόγονοί τους απάλλασσαν ηπείρους απ’ τη θηριωδία ή κατέβαιναν στους δρόμους για τ’ αστικά δικαιώματα των μειονοτήτων. Ασφαλώς τούτο είναι συνέπεια του κόσμου που έφτιαξε για κείνους η γενιά των γονιών και των παππούδων τους, αλλά την ευθύνη τους την έχουν και οι ίδιοι οι νέοι.

Υπέγραψαν, διαβάζω, πάνω από 600.000 παλαβοί την τροζάδα να κατακλύσουν την περιβόητη Area 51 τρέχοντας αλά Naruto (γκουγκλάρετε Naruto run για να δείτε τί είναι), να εισβάλουν δηλαδή στην αμερικάνικη αεροπορική βάση και πεδίο βολής του στρατού, προκειμένου να λεφτερώσουν, λέει, τους εξωγήινους που κρατούνται εκεί για δεκαετίες. Στάνταρ θα εμφανιστούν τη μέρα εκείνη μερικές εκατοντάδες με μπίρες και T-shirts της αστερόεσσας.

Βρε κουτά ορνίθια και λοιπά αφελή στρουθία, για να μιλήσω με τη λογική που καταλαβαίνετε, εάν κρατούνταν τίποτα εξωγήινοι εκεί μέσα, δεν θα το είχε τουϊτάρει ο Ντόναλντ απ’ το πρώτο πεντάλεπτο;