Pin It

Γράφει ο Ηλίας Ψυχογιός*

Είναι μία από τις φράσεις “κλισέ” της ελληνικής κοινωνίας, την οποία όμως ελάχιστα και ελάχιστοι τηρούμε στην καθημερινότητά μας: “Μην είσαι αγενής, μην προσβάλλεις, μην υποτιμάς”.

Αντιθέτως, στην πραγματική ζωή έχει πλέον εγκαθιδρυθεί ως πραγματικότητα η ανάγκη της αγένειας ως ένδειξη υπεροχής. Πιστεύουμε δηλαδή πως αν είμαστε brutally rude (βίαια αγενείς) είμαστε κατά κάποιον τρόπο ισχυρότεροι του άλλου. Βλέπετε, όπως τα περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα και αυτό εισήχθη από τις Εσπερίες και υιοθετήθηκε με λάθος τρόπο.

Η έννοια της “μη πολιτικής ορθότητας” προέρχεται από το βρετανικό τρόπο των επίσημων τοποθετήσεων. Το λεγόμενο και βρετανικό χιούμορ ή αλλιώς η “ακραία αλήθεια” είναι ένα γεγονός στην βρετανική πολιτική σκηνή εδώ και αιώνες. Μόνο που ακόμα κι εκεί, η αγένεια δεν γίνεται ανεκτή.

Στο μικρό ελληνικό γαλατικό χωριό όμως, όλα τα καλά του εξωτερικού τα προσαρμόζουμε στη δική μας βαλκανική νοοτροπία, ενώ όλα τα άσχημα τα μεγεθύνουμε με την ελληνική αυταρέσκεια.

Ο όρος του γκαντέμη ακολουθούσε τον Ουίνστον Τσώρτσιλ καθ’ όλη την στρατιωτική και πολιτική του διαδρομή. Δεν έχει καμία σημασία αν στην πραγματικότητα ο ίδιος άνθρωπος είχε προειδοποιήσει για όλες τις καταστροφές στις οποίες τον υποχρέωνε κάθε φορά η βρετανική κυβέρνηση να ηγηθεί. Όταν η καταστροφή τελικά ερχόταν, όλοι τον κατηγορούσαν ως “γκαντέμη” (black cat).

Βέβαια, όταν τα πράγματα έγιναν πραγματικά δύσκολα στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο για την Μ. Βρετανία, τον “γκαντέμη” κάλεσαν για να “καθαρίσει τη μπουγάδα” και, όπως έδειξε η ιστορία, δεν την καθάρισε απλώς, τη στέγνωσε κιόλας και την τοποθέτησε σιδερωμένη στην ντουλάπα!

Κατ’ αντιστοιχία, στην Ελλάδα είχαμε κι εμείς τον δικό μας “γκαντέμη”, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη! Καμία σημασία δεν έχει αν ο συγκεκριμένος πολιτικός είχε προειδοποιήσει ακόμα και για τα δεινά της χρεοκοπίας, η οποία φαινόταν να έρχεται ήδη από το μακρινό 1991. “Είναι γκαντέμης” έλεγαν, επειδή μετά από μία επίσκεψή του σε μια στρατιωτική αεροπορική βάση, έπεσαν 2 αεροπλάνα. Μόνο που από τότε έχουν πέσει πόσα και πόσα αεροπλάνα, για διάφορους λόγους. Δεν κατηγορήσαμε ποτέ τον εκάστοτε Πρωθυπουργό! Ούτε καν τον Τσίπρα που το πρώτο τηλέφωνο που έλαβε στο Μαξίμου ως Πρωθυπουργός ήταν για την πτώση στρατιωτικού αεροσκάφους μας στην Ισπανία και τον θάνατο των δύο χειριστών του...

Το ίδιο ακριβώς αποπειράται να κάνει και τώρα η ακροαριστερή προπαγάνδα με τις φυλλάδες και τα παπαγαλάκια της: “Γκαντέμης ο Κυριάκος γιατί πήγε στην Κάρπαθο και έγινε σεισμός”, “Γκαντέμης γιατί έγινε σεισμός στην Αθήνα” κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ.

Αν είναι έτσι “σύντροφοι”, να πιστεύουμε δηλαδή στο κακό “κάρμα” κάποιου, ας πιστέψουμε τότε και στα μαντζούνια, στο “νερό του Καματερού” και στα “τσάκρας που ισιώνουν από Υπουργούς Πολιτισμού”. Ουπς…!

Η προσπάθεια γελοιοποίησης κάποιου, με τόσο αισχρό και χοντροκομμένο τρόπο, είναι ένα από τα βασικά όπλα της προπαγάνδας. Ο Γκέμπελς, στη ναζιστική γερμανία, έβαζε τους γελοιογράφους να φτιάχνουν σκίτσα με τους “γκαντέμηδες” εβραίους, ακόμα και όταν γινόταν πλημμύρα σε ένα κουτσοχώρι έξω από το Γκέτιγκεν!

Και αφού ο κόσμος είχε πλέον πιστέψει πως είναι γκαντέμηδες οι εβραίοι, δεν ήταν και πολύ δύσκολο να πιστέψει πως ήταν και κακοί. Κι αφού ήταν και γκαντέμηδες και κακοί, “έπρεπε” να τους εξολοθρεύσουν.
Έτσι δεν είναι “σύντροφοι”; Ξέρετε εσείς από αυτά…

Τα ίδια δεν έκαναν και με τους εβραίους, τους τσιγγάνους και τους ομοφυλόφιλους στα αγαπημένα σας σοσιαλιστικά καθεστώτα; Πρώτα τους γελοιοποιούσαν, μετά τους κατηγορούσαν και στο τέλος τους εξολόθρευαν...

Με τη διαφορά όμως, “σύντροφοι”, πως στη σημερινή εποχή και την παρούσα περίοδο, εσείς δεν το κάνετε από διάθεση ή γνώση της προπαγάνδας. Το κάνετε από ζαλούρα... Ναι, ναι, ζαλούρα!

Οι φάπες στα καλοζωισμένα σας ζβερκάκια, από την ταχύτητα των κινήσεων (με τα λάθη της) της σημερινής Κυβέρνησης, είναι τόσο έντονες και τόσο απανωτές, που δεν προλαβαίνετε να συνέλθετε. Κι έτσι, αντιδράτε σπασμωδικά. Και αστεία.

Γιατί, αν είναι “γκαντεμιά” του Μητσοτάκη ο σεισμός στην Κάρπαθο, τι ακριβώς είναι για τον Τσίπρα οι 102 νεκροί στο Μάτι; Μήπως απλώς “μία στραβή στη βάρδια του”;

Κι αν ο Μητσοτάκης φταίει για τις 10 πληγές του Φαραώ (σύντροφε Παππά, 10 είναι οι πληγές, όχι 7…), ο Τσίπρας που όποιον υποστήριξε σε οποιαδήποτε εκλογή σε οποιοδήποτε σημείο του ορίζοντα, όχι μόνο απέτυχε να εκλεγεί, αλλά κάποιοι από αυτούς έχουν βρεθεί και κατηγορούμενοι (βλέπε Ιγκλέσιας), για πόσα φταιξίματα πρέπει να κατηγορηθεί;

Σύντροφοι, δεν περιμένουμε να μάθετε, ούτε εσείς ούτε τα έμμισθα δημοσιογραφικά σας “πιστόλια”, πώς λειτουργεί η δημοκρατία. Αφού... δεν μπορείτε.

Περιμένουμε όμως να καταλάβετε, πως “στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σχοινί”.

*Ο Ηλίας Ψυχογιός έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Ελλάδα και Τεχνολογίες Διαδικτύου στη Σκωτία. Έχει εργαστεί σε πολυεθνικές εταιρείες του τουρισμού, της πληροφορικής και των οικονομικών υπηρεσιών, σε Ελλάδα και Λουξεμβούργο.

https://www.facebook.com/elias.psichogios2

Tags: