Pin It

Του Ευάγγελου Κολαϊτη 

Η ψήφος, φίλε ψηφοφόρε, είναι package deal. Τα κόμματα σου περιγράφουν το πρόγραμμά τους, σου γνωστοποιούν την ιδεολογία τους, και ψηφίζεις βάσει αυτού. Οπότε ναι, στα οικονομικά είναι λογικό να θεωρείς, αν ήσουν τόσο αριθμητικά αναλφάβητος και πίστεψες το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ότι στα οικονομικά θέματα σε πρόδωσε ο Τσίπρας.  

Μία χώρα όμως δεν έχει μόνο οικονομικά θέματα.

Ναι, ο Αλέξης είδε ότι είχες αγανακτήσει που σου έκοβαν τα λεφτά που ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ (επιδόματα, υπέρογκους μισθούς στο δημόσιο, υπέρογκες συντάξεις σε 45χρονους συνταξιούχους) και πρόταξε το οικονομικό του «πρόγραμμα» για να σε πείσει να τον ψηφίσεις. Και εσύ πάνω στον οίστρο του «αντιμνημονίου», τον ψήφισες. Και πάμε να δούμε τι κατάφερες πρώτα στα οικονομικά: Τίποτα από αυτά που σου έλεγε δεν είχαν πρακτική βάση. Δεν υπήρχαν τα λεφτά που σου έλεγε ότι θα μοιράσει, και ταυτόχρονα εκβίαζε τους μόνους που έδιναν πλέον λεφτά στη χώρα. Σε έφτασε λοιπόν σε ένα καταστροφικό δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 15 όπου σου έκλεισε και τις τράπεζες. Και μετά υπέγραψε ένα μνημόνιο μέσα στους φόρους. Και μετά σε πήγε σε εκλογές παρουσιάζοντας το «Παράλληλο Πρόγραμμα». Και τον ξαναψήφισες, γιατί οι «ανάλγητοι φιλελεύθεροι» θα σου έκοβαν το 15ο επίδομα και θα σε ανάγκαζαν να παρουσιάζεσαι στην υπηρεσία σου προκειμένου να παίρνεις τον παχυλό σου μισθό. Τα οικονομικά όμως είναι μόνο το ένα κομμάτι της διακυβέρνησης. Υπάρχουν άλλα, πολύ πιο σημαντικά. Και, δεδομένου ότι ψήφισες τον Αλέξη, έχεις ευθύνη φίλε ψηφοφόρε.

Έχεις ευθύνη που θα δοθεί το όνομα της Μακεδονίας και δεν θα αλλάξουν τα αλυτρωτικά στο σύνταγμά των Σκοπίων.

Έχεις ευθύνη που οι Τούρκοι έχουν καταλάβει τα Ίμια. Έχεις ευθύνη που μας κοροϊδεύει όλος ο πλανήτης.

Έχεις ευθύνη που δεν υπάρχει πλέον διάκριση εξουσιών στη χώρα και η δικαιοσύνη εκβιάζεται από την κυβέρνηση.

Έχεις ευθύνη που 2 αξιωματικοί του στρατού μας αρπάχθηκαν, απήχθησαν, ξυλοκοπήθηκαν, βασανίστηκαν και τώρα δικάζονται για κατασκοπία στην Τουρκία.

Έχεις ευθύνη που γίνονται ξεκαθαρίσματα μαφίας μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.

Έχεις ευθύνη που κωλόπαιδα με κουκούλες, πραγματικοί τρομοκράτες, καίνε και καταστρέφουν την περιουσία του κόσμου στο κέντρο της Αθήνας χωρίς συνέπειες.

Έχεις ευθύνη που η κυβέρνηση νομοθετεί και λειτουργεί κατ’ απαίτηση τρομοκρατών.

Μην προσπαθήσεις να δικαιολογηθείς ΚΑΙ για αυτά με ένα «δεν το ήξερα». ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ. Οι απόψεις του Αλέξη, του «χαμογελαστού» χαζοχαρούμενου ήταν γνωστές για όλα αυτά τα θέματα, σε αυτά ποτέ δεν σου είπε ψέματα, ποτέ δεν σου παρουσίασε διαφορετικές απόψεις από τις πραγματικές του.

Οπότε ναι, το «αίμα» είναι στα δικά σου χέρια. Κανονικά θα έπρεπε να πας και να ζητήσεις γονατιστός συγγνώμη από τις μανάδες των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στα Ίμια και τις μανάδες των αιχμαλώτων στην Τουρκία. Αν πάθουν κάτι, η ευθύνη θα είναι καθαρά στα δικά σου χέρια. Οπότε, την επόμενη φορά που θα πας να ψηφίσεις, πριν ρίξεις τον φάκελο στην κάλπη, σκέψου:

Θέλω να χάσουμε και άλλα εδάφη; Θέλω να με ειρωνεύονται σε όλο τον πλανήτη;

Θέλω να χάσουμε και άλλους στρατιωτικούς μας; Θέλω να φύγουν τα παιδιά μου στο εξωτερικό επειδή εδώ δεν θα μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια εδώ;

Θέλω να μου σπάνε το μαγαζί για να «διαμαρτυρηθούν»;

Θέλω η κυβέρνησή μου να είναι γιουσουφάκι των τρομοκρατών; Θέλω τα σύνορά μου να είναι διάτρητα και να γίνει η χώρα αποθήκη ψυχών;

Την επόμενη φορά που θα αποφασίσεις να σκίσεις μνημόνια φίλε ψηφοφόρε, ελπίζω να τα σκεφτείς αυτά. Αν η απάντησή σου είναι «Ναι», τότε ελεύθερα, ψήφισε πάλι τύπους σαν τον Αλέξη. Ή τον ίδιο τον Αλέξη. Αν όμως σε ενδιαφέρει έστω και λίγο η χώρα σου, αν όντως θέλεις να διορθωθεί κάτι, κάνε μου τη χάρη και χρησιμοποίησε πρώτα αυτό το 1 κιλό ζελέ που έχεις στο κεφάλι σου.

Γιατί η ψήφος είναι Package Deal.

Tags: