Pin It

Του Αλφρέντο Σαλτιέλ

Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με αριθμό οικ.51483/700/Φ.15/2018, στο ΦΕΚ 1692/Β/15-5-2018, η οποία εφαρμόζει το νόμο 4523/2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και νομιμοποιεί την καλλιέργεια κάνναβης στην Ελλάδα. 

Πριν ξεκινήσει κανείς την ανάγνωση και την ανάλυση της εν λόγω ΚΥΑ που ακολουθεί, οφείλει να γνωρίζει τον ορισμό της κάνναβης, όπως αυτός κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το νόμο 4523/2018:

1. Σύμφωνα λοιπόν με την αιτιολογική έκθεση του νόμου 4523/2018 με τίτλο «Διατάξεις για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης», στο τέλος της έκτης παραγράφου ορίζεται ότι: «...σύμφωνα με τον κατάλογο ονοματολογίας των φυτών της Διεθνούς Ένωσης Δοκιμών Σπόρων (ISTA) και τη διεθνή βιβλιογραφία, το είδος της κάνναβης είναι ένα και μοναδικό, το Cannabis sativa L, της οικογένειας Cannabaceae (μονοτυπικό είδος) και δεν υπάρχει διαχωρισμός σε ινδική κάνναβη ή κοινή κάνναβη ή βιομηχανική ή φαρμακευτική». Επομένως, η κάνναβη είναι μία (ουσιαστικά το φυτό) και έχει εκατοντάδες διαφορετικές ποικιλίες σπόρων.

2. Η έκτη ναρκωτική ουσία «ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΙΣ ΚΑΙ ΡΗΤΙΝΗ ΚΑΝΝΑΒΕΩΣ (CANNABIS ΕΤ RESINE DE CANNABIS)» που συγκαταλέγεται στον Πίνακα Α των Ναρκωτικών Ουσιών, βάσει του νόμου  3459/2006, ο οποίος δεν άλλαξε σε σχέση με τους Πίνακες, και σύμφωνα με το νόμο 4139/2013, τον οποίον εφαρμόζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση Γ5γ οικ. 49690/2017, απλώς μεταφέρθηκε στον Πίνακα Β.

Σύμφωνα όμως με τον Πίνακα Β των Ναρκωτικών Ουσιών και το άρθρο 2, παράγραφος 2: «Η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, επεξεργασία γενικά των πρώτων υλών και των έτοιμων προϊόντων που εισάγονται από το εξωτερικό, καθώς και η διακίνηση των ουσιών των φαρμακοτεχνικών προϊόντων και των ιδιοσκευασμάτων του πίνακα Β', γίνεται μόνο από το Κρατικό Μονοπώλιο Ναρκωτικών, ύστερα από γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών, με ευθύνη του Ε.Ο.Φ., ο οποίος εκδίδει και τη σχετική άδεια.».

Στον Πίνακα Β συγκαταλέγεται στο νούμερο 9 και η ψυχοτρόπος ναρκωτική ουσία ΤΕΤΡΑYΔΡΟΚΑΝΝΑΒΙΝΟΛΗ, η οποία βρίσκεται εντός του ανθού της καννάβεως. Επομένως, τόσο η κάνναβη όσο και η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) είναι ναρκωτικές ουσίες.

Η ΚΥΑ που εξέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδειοδοτεί οποιονδήποτε πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Είναι άνω των 18 ετών.

2. Δεν έχει καταδικαστεί για οποιαδήποτε κακουργηματική πράξη, ωστόσο, σύμφωνα με τα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής 01-03-2018 που έγινε νόμος του Κράτους, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κοντονής, δίνει τη δυνατότητα, λόγω ιδίας χρήσεως, σε οποιονδήποτε έμπορο ναρκωτικών έχει καταδικαστεί για πλημμέλημα αντί κακουργήματος, να λάβει άδεια καλλιέργειας κάνναβης στην Ελλάδα ή/και να εργαστεί σε αυτήν.

3. Να διαθέτει πάνω από 4 στρέμματα καλλιέργειας με όλα τα κατάλληλα πιστοποιητικά, τα οποία αναφέρονται στο άρθρο 1 της ΚΥΑ.

Θα μπορούσε να παρατηρήσει κάποιος πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ έφερε έναν  νέο νόμο στη Βουλή των Ελλήνων, τεχνηέντως προσπαθεί να προσάψει την όλη αλλαγή στην προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς προσθέτει στο άρθρο 2 του νόμου 4139/2013 το άρθρο 2Α με το νόμο 4523/2018, ο οποίος ουσιαστικά αλλάζει τα πάντα και νομιμοποιεί την παραγωγή κάνναβης στην Ελλάδα χωρίς όριο ΤΕΤΡΑΥΔΡΟΚΑΝΝΑΒΙΝΟΛΗΣ. Οφείλει επίσης να γνωρίζει κάποιος πως όσο πιο υψηλή είναι η περιεκτικότητα τετραϋδροκανναβινόλης της καννάβης τόσο πιο ισχυρό είναι το ναρκωτικό κατά τη χρήση του. Διατίθενται παγκοσμίως εκατοντάδες διαφορετικές ποικιλίες σπόρων ενώ κάθε ποικιλία έχει διαφορετική περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη και κανναβιδιόλη.

Τόσο στο νόμο 4523/2018 όσο και στην ΚΥΑ που ακολουθεί δεν αναφέρεται πουθενά η νομιμοποίηση της ευφορικής-ψυχαγωγικής χρήσης της καννάβης ούτε και αναφέρεται η αυτοκαλλιέργεια, με αποτέλεσμα να εμπίπτει ουσιαστικά στην γκρίζα ζώνη, όπου κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα αν επιτρέπεται ή απαγορεύεται.

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών - Οικονομίας και Ανάπτυξης - Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Υγείας - Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αριθμό οικ.51483/700/Φ.15/2018 αναφέρονται ρητά έξι (6) ευδιάκριτα σημεία, τα οποία οι βουλευτές και τα κόμματα ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, καθώς και σύσσωμη η ελληνική κοινωνία, οφείλουν να μελετήσουν αλλά και να προβληματιστούν.

Κάθε ενδιαφερόμενος, είτε ως φυσικό είτε ως νομικό πρόσωπο, για να λάβει άδεια καλλιέργειας κάνναβης στην Ελλάδα οφείλει να πληρώσει δέκα (10) χιλιάδες ευρώ παράβολο (ΚΥΑ, άρθρο 1, παράγραφος 15) και:

1. Να δηλώσει υπεύθυνα πως η καλλιεργητική μονάδα κάνναβης δεν βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του ενός (1) χλμ (!!) από σχολείο (ΚΥΑ, άρθρο 1, παράγραφος 14).

Με την παρούσα διάταξη, αντιλαμβάνεται κανείς πως τα παιδιά βρίσκονται σε θανάσιμο κίνδυνο, καθώς η καλλιεργητική μονάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο προαύλιο του σχολείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με την εμπορία ναρκωτικών που αναπτύσσεται ραγδαία στην Ελλάδα της κρίσης. Παράλληλα, μπορεί κανείς να βρει τρίμμα απο ανθούς (μαριχουάνα) της καννάβεως σε κεντρικά περίπτερα της χώρας, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στη φωτογραφία, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο σύντομα να πωλούνται αντίστοιχα σκευάσματα και στα σουπερμάρκετ.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, ένα παιδί την ώρα που πηγαίνει στο σχολείο να περνά από το περίπτερο και να έχει τη δυνατότητα ν’ αγοράσει μαζί με τη σοκολάτα του και «λίγη» μαριχουάνα!

2. Να λάβει έγκριση εγκατάστασης από τα συναρμόδια Υπουργεία με ισχύ 5 ετών (ΚΥΑ, άρθρο 1, παράγραφος 15 (Β.5)).

3. Να λάβει έγκριση λειτουργίας από τα συναρμόδια Υπουργεία με ισχύ 10 ετών (ΚΥΑ, άρθρο 1, παράγραφος 15 (Δ.3)).

Με τις παρούσες διατάξεις, οι επόμενες κυβερνήσεις της χώρας δεσμεύονται για την επόμενη δεκαετία στη συνεχή λειτουργική διαδικασία ελέγχου των καλλιεργητικών μονάδων κάνναβης που έχει αδειοδοτήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε όλα τα επίπεδα, ενώ δύνανται να ανακαλέσουν την άδεια μόνο αν παραβούν τους όρους που ορίζονται στην ΚΥΑ, άρθρο 9 περί κυρώσεων.

4. Να δημιουργήσει περίκλειστη ακόμα και με τοίχο καθετοποιημένη μονάδα καλλιέργειας κάνναβης, με ένστολους ιδιωτικούς φύλακες και σκοπούς ως προσωπικό ασφαλείας, οι οποίοι θα οπλοφορούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2518/1997, σε βάρδιες επί 24ώρου βάσεως (ΚΥΑ, άρθρο 3, παράγραφος 1 και 2).

Ο νόμος 2518/1997, στο άρθρο 5, παράγραφος 2, ρητά αναφέρει πως:

«Κατ’ εξαίρεση, δύναται να χορηγείται άδεια οπλοφορίας με περίστροφο ή πιστόλι σε προσωπικό ασφαλείας των προαναφερόμενων επιχειρήσεων, στους οποίους έχει ανατεθεί η φύλαξη διαφόρων δημόσιων καταστημάτων, τραπεζών, μουσείων, οικημάτων που έχουν ανάγκη ειδικής προστασίας, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας ή άλλων μεγάλης αξίας και σπουδαιότητας επιχειρήσεων ή εγκαταστάσεων, με την προϋπόθεση ότι το προσωπικό αυτό θα φέρει όπλο νομίμως κατεχόμενο από τους φορείς, στους οποίους παρέχεται η φύλαξη, και μόνο κατά το χρόνο άσκησης των καθηκόντων τους.».

Με την παρούσα διάταξη, δύναται να δημιουργηθούν σε ολόκληρη την Ελλάδα ιδιωτικοί στρατοί. Η καλλιεργητική μονάδα κάνναβης οφείλει να έχει κινητούς σκοπούς, «σε εκτάσεις μεγαλύτερες των 10 στρεμμάτων, όπου οι κινητοί αυτοί σκοποί ανά βάρδια θα είναι τουλάχιστον δύο (2)», σύμφωνα με την ΚΥΑ, άρθρο 3, παράγραφος 2ε.

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 3, παράγραφος 2στ, η καλλιεργητική μονάδα κάνναβης οφείλει να έχει κεντρική πύλη με κεντρικό φυλάκιο στελεχωμένο από δυο (2) φρουρούς ανά βάρδια.  Εφόσον οι βάρδιες είναι τρεις (3) ανά 24ωρο, σε μια έκταση άνω των δέκα (10) στρεμμάτων, θα εργάζονται έξι (6) οπλισμένοι κινητοί σκοποί και έξι (6) οπλισμένοι φρουροί. Με πενθήμερη εργασία, ρεπό και άδειες θα χρειαστούν άλλοι τρεις (3) οπλισμένοι κινητοί σκοποί και τρεις (3) οπλισμένοι φρουροί.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, το συνολικό μέγεθος του ιδιωτικού στρατού που δημιουργείται ως ελάχιστη προδιαγραφή φύλαξης και ασφάλειας της καλλιεργητικής μονάδας κάνναβης των δέκα (10) στρεμμάτων και άνω αποτελείται από δεκαοκτώ (18) οπλισμένους κινητούς σκοπούς και φρουρούς χωρίς να τίθεται ανώτατο όριο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.  

ΕΡΩΤΗΜΑ: Πώς η Ελληνική Αστυνομία θα ελέγχει τους ιδιωτικούς αυτούς στρατούς, εφόσον αυτοί θα υπάγονται στον ιδιοκτήτη της καλλιεργητικής μονάδας που παράγει ναρκωτικά όπως είναι η κάνναβη;

5. Να εισάγει σπόρους έως και 3 κιλά (!!!) ανά στρέμμα (ΚΥΑ, άρθρο 6, παράγραφος 4).

Με την παρούσα διάταξη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημιουργεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία: Την αγορά σπόρων σε βάρος και όχι ανά μονάδα σπόρων παραγωγής. Ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας κάνναβης με άδεια τύπου θερμοκηπίου (ΚΥΑ, άρθρο 1, παράγραφος 15 (Γ4)) παράγει τρεις (3) φορές το χρόνο. Κάθε παραγωγή ανά στρέμμα μπορεί να δώσει έως και δυόμισι χιλιάδες (2.500) δενδρύλλια, άρα το χρόνο παράγει έως επτάμισι χιλιάδες (7.500) δενδρύλλια, εκτός και αν η παραγωγή γίνεται με πολύ σύγχρονα μέσα σε μονάδες εντατικής καλλιέργειας, οπότε μπορεί να δώσει μεγαλύτερη παραγωγή.

Κάθε σπόρος σε κάθε ποικιλία κάνναβης είναι διαφορετικός, με διαφορετικό βάρος, εξ ου και η διάταξη αυτή είναι εντελώς άτοπη. Κάθε σπόρος δίνει ένα (1) δενδρύλλιο κάνναβης, με μια μικρή απόκλιση να μη βλαστήσει ο σπόρος ανάλογα τον προμηθευτή. Ας υποθέσουμε λοιπόν πως λειτουργούμε με το μέσο όρο βάρους όλων των ποικιλιών κάνναβης που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά: Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα (1) κιλό σπόρων κάνναβης προς σπορά αντιστοιχεί κατά προσέγγιση σε εικοσι πέντε χιλιάδες (25.000) σπόρους. Με ύψιστη εισαγωγή τα τρία (3) κιλά σπόρων ανά στρέμμα, κάθε καλλιεργητική μονάδα μπορεί να αγοράσει έως και εβδομήντα πέντε χιλιάδες (75.000) σπόρους ανά στρέμμα! Εφόσον το ελάχιστο εμβαδό για κάθε καλλιεργητική μονάδα είναι τέσσερα (4) στρέμματα, τότε κάθε καλλιεργητική μονάδα μπορεί να εισάγει έως και τριακόσιες χιλιάδες (300.000) σπόρους!

ΕΡΩΤΗΜΑ: Εφόσον η ετήσια παραγωγή ανά στρέμμα απαιτεί κατά μέσο όρο επτά χιλιάδες (7.000) σπόρους, γιατί δίνεται η δυνατότητα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποθηκευτούν σπόροι στην καλλιεργητική μονάδα για περισσότερα από 10 χρόνια, ενώ η άδεια εγκατάστασης είναι για πέντε (5) χρόνια, η οποία ελέγχεται ετησίως; Μήπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των καλλιεργητικών μονάδων να πωλούν παράνομα σπόρους σε ιδιώτες με σκοπό την αυτοκαλλιέργεια;

Πώς αποδεικνύεται αυτό: Από τις καταστροφές που επιτρέπεται να δηλώσει η καλλιεργητική μονάδα κάνναβης στο τοπικό Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (ΤΑΑΕ) των Διευθύνσεων Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) σύμφωνα με την ΚΥΑ, άρθρο 6.

6. Να γνωστοποιήσει στην αρμόδια υπηρεσία την «καταστροφή» φυτών (ΚΥΑ, άρθρο 6, παράγραφος 7 (δ.3)).

Με την παρούσα διάταξη, δίνεται η δυνατότητα στην καλλιεργητική μονάδα κάνναβης να δηλώνει ενδεχομένως ψευδή καταστροφή παραγωγής, με συνέπεια το φυσικό ή νομικό πρόσωπο να πωλεί παράνομα τον ανθό (μαριχουάνα) ή/και τη ρητίνη (χασίς) που αποτελούν - σύμφωνα με τον Πίνακα Β των Ναρκωτικών Ουσιών του νόμου 3459/2006 που παραμένει σε ισχύ - ναρκωτικές ουσίες. Δεδομένου άλλωστε πως η πώληση των τελικών προϊόντων κάνναβης μπορεί να γίνει είτε εντός Ελλάδας με αποκλειστικό αγοραστή το Κρατικό Μονοπώλιο, το οποίο καθορίζει απόλυτα την εγχώρια τιμή ανά κιλό παραγωγής του τελικού προϊόντος, είτε με εξαγωγή μέσω εκτελωνισμού (ασύμφορο, καθώς κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο εντός ή εκτός ΕΕ μπορεί να δημιουργήσει καλλιεργητική μονάδα κάνναβης στην Ελλάδα και να εξάγει αντιστοίχως), η μαύρη αγορά αποδεικνύεται ίσως ο πιο κερδοφόρος δρόμος πώλησης της κάνναβης για κάποιο εγχώριο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που θέλει να επενδύσει και να αποσβέσει κάποια στιγμή τα χρήματα του μπαίνοντας στον κυκεώνα αυτής της κοστοβόρας, υψηλής ασφάλειας και υψηλού ρίσκου επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εισαγάγει στη χώρα τα πρότυπα νομιμοποίησης καλλιέργειας και περιφρούρησης ναρκωτικών τριτοκοσμικών χωρών, θέτοντας την Ελλάδα σε πραγματική ομηρία όσο συνεχίζει να κυβερνά. Η Πέμπτη 1η Μαρτίου 2018, όταν ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων ο νόμος 4523/2018, αποτελεί ημέρα ύψιστης ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού για τη χώρα, καθώς την ίδια μέρα συνελήφθησαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί μας στα σύνορα με την Τουρκία, οι οποίοι βρίσκονται για 80η μέρα σε ομηρία, ενώ ταυτόχρονα έγινε Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας ο κ. Κουβέλης που έριξε μαζί με το σύνολο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την προηγούμενη κυβέρνηση λόγω της μη εκλογής του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι, μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξεδόθη, η κυβέρνηση αυτή «γονατογραφεί» τα πάντα, δεν ενδιαφέρεται για το δημόσιο συμφέρον και πολιτεύεται πλέον με μοναδικό σκοπό την ομηρία της ελληνικής κοινωνίας, ώστε, αν καταστραφεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να καταστραφεί αυτομάτως και η χώρα.

Tags: