Pin It

 

Είναι μια συνηθισμένη Τρίτη Ιουλίου…
Γυρίζεις από το δικαστήριο… Είχες πάει να δικάσεις και το 70% των όσων εισπράξεις (αν εισπράξεις) θα πρέπει να τα παραδώσεις στο κράτος – πατερούλη για φόρους και δήθεν εισφορές… Αναρωτιέσαι αν αξίζει τον κόπο. Νιώθεις την πληρότητα της δημιουργικότητας, τουλάχιστον!

Κάνεις το λάθος να ανοίξεις το ραδιόφωνο.. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί είναι στην Αθήνα, σε μια επίσκεψη που τα έχει ΟΛΑ. Κοινοβούλιο, Πρόεδρο Παυλόπουλο, Τσίπρα, Μητσοτάκη, Γεννημάτα. Ήρθε να δει τους πάντες.

Ακούς τα όσα είπε στον Πρόεδρο, τα όσα είπε από βήματος Βουλής. Δυσκολεύεσαι να πιστέψεις στ’ αυτιά σου. Νιώθεις αντίθετα έναν Γιώργο Αυτιά να ξυπνά μέσα σου! Θες να του κουνήσεις το δάχτυλο. Να τον καταγγείλεις. Αδιέξοδα. Ανόητα σχεδόν. Μουρμουράς με τα χέρια στο τιμόνι. Θες να φωνάξεις.

«Μαζί αποφασίσαμε να έχουμε μια μεταμνημονιακή εποπτεία κάτι που ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες που είχαν μνημόνια ,το κάνουμε για να ησυχάσουμε τους επενδυτές, για να διευκολύνουμε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Το λέω  δημόσια αυτό  δεν είναι τέταρτο μνημόνιο, δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα.  Δεν θα ξαναέρθει η Τρόικα εδώ».

Καταρχάς Πιερ μου θα σε μαλώσω! Δεν υπάρχει τρόικα. Την σκότωσε ο Γιάνης ο εξολοθρευτής το 2015. Οι θεσμοί δεν θα ξανάρθουν. Μόνο που όχι απλά θα έρχονται αλλά θα έρχονται και πιο συχνά από ότι έρχονταν επί «μνημονίου». Κάθε τρεις μήνες, για την ακρίβεια. Σε καμία άλλη χώρα που είχε μνημόνια δεν πηγαίνουν οι θεσμοί ανά τρίμηνο. Μόνο στο Τσιπριστάν. Δεν το λέω εγώ. Το Eurogroup το αποφάσισε. Σε ποιους ιθαγενείς κουνάς τα καθρεφτάκια σου και γιατί;

Και τι λες εμφατικά και δημόσια;!

Δεν είναι η επόμενη φάση «τέταρτο μνημόνιο»;

Τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί εις διπλούν από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και δεσμεύουν την χώρα για τα επόμενα πολλά πολλά χρόνια δεν είναι μνημόνιο. Είναι «μεταρρυθμίσεις».

Τα πλεονάσματα εις το διηνεκές είναι δική μας απόφαση και όχι της Ευρώπης; Και τι συνιστούν;

Ηρεμιστικό για τους επενδυτές που θα σας απαλλάξουν από τον βραχνά των εκταμιεύσεων και εξασφάλιση ότι τα εγγόνια σας θα πάρουν και το τελευταίο ευρώ που μας δανείσατε;

 Η διαχείριση της κρατικής περιουσίας υπό ξένο managementγια 97 χρόνια ακόμη δεν είναι επιτροπεία. Είναι κίνηση εθνικής ανεξαρτησίας.

«Εμείς δεν μπορούμε να αναλάβουμε τις δικές σας ευθύνες, εσείς θα οδηγήσετε στην Ελλάδα προς το μέλλον, εσείς που αποφασίσατε να ψηφίσετε και να εφαρμόσετε μεταρρυθμίσεις και θα το κάνετε και τα επόμενα χρόνια σας καλώ να το κάνετε αναλαμβάνοντας πλήρως τις ευθύνες αυτές για να βγείτε ακόμα πιο δυνατοί  και ισχυροί  από αυτή τη δοκιμασία. Η Ελλάδα στέκεται στα δυο της πόδια και περπάτα αυτόνομα και ανεξάρτητα. Έχετε και την δική μας αλληλεγγύη η ευρωπαΐκή επιτροπή θα σταθεί στο πλάι των Ελλήνων καθόλη τη διάρκεια αυτής της διαδρομής».

Όντως! Εσείς δεν μπορείτε να αναλάβετε τις ευθύνες μας. Κυρίως δεν είχατε την υποχρέωση να προσπαθήσετε να σώσετε κάποιον που δεν θέλει να σωθεί. Που είναι διατεθειμένος να πιστέψει κάθε παραμύθι, με δράκο ή χωρίς, για να μην δεχθεί ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος, ψηφίζοντας κάθε απατεώνα που του τάζει τον ουρανό με τ’ άστρα και τροφοδοτεί ψευδαισθήσεις δήθεν εθνικής αξιοπρέπειας που καταλήγουν σε κωμικοτραγικές φιέστες σε Ζάππεια με γραβάτες-θηλιές και έμμισθους κλακαδόρους, αποτέλεσμα πολιτικών που έγιναν παγκοσμίως γνωστές με τον όρο «kolotumba». Δεν μπορείτε να αναλάβετε την ευθύνη για κάποιους που, σαν σήμερα πριν 3 χρόνια, συνέρευσαν και ψήφισαν 62% ΟΧΙ σε μία πρόταση που δεν υπήρχε πια στο τραπέζι και είδαν, απαθέστατα, τον πρωθυπουργό που τους έσυρε σε αυτό το σκηνικό να τους αδειάζει μέσα σε λίγες ώρες, κυνικά, και να τον επανεκλέγουν δύο μήνες μετά.

Δική σας ευθύνη, απέναντι στους δικούς σας πολίτες, είναι να εξασφαλίσετε με κάθε τρόπο ότι θα παύσετε την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, που κατέληξε μόνιμος μπελάς – επαίτης και θα πάρετε πίσω (με χαμηλό τόκο η αλήθεια είναι) και το τελευταίο cent που μας δανείσατε.

 Για τον λόγο αυτό, και το μνημόνιο θα πεις Πιερ μου ότι τελείωσε και ότι τέταρτο μνημόνιο δεν υπάρχει, θα πεις. Και ότι η Ελλάδα στέκεται αγέρωχη στα δύο της πόδια όρθια. Θα πεις κάθε τι που θα ημερέψει τις αγορές, οι οποίες θα αναλάβουν να χρηματοδοτήσουν την χώρα που σε ένα εξάμηνο, το 2015, φόρτωσε στα παιδιά της (γεννημένα και αγέννητα) 100 δις ευρώ επιπλέον χρέος επειδή ψήφισε Τσίπρα – Βαρουφάκη – Καμμένο. Αυτά τα ξέρω και τα καταλαβαίνω. Δεν περιμένω ούτε χάρες, ούτε πιστεύω σε θαύματα.

Αυτό που δεν δικαιούσαι, αυτό που δεν σου συγχωρεί ούτε η θέση σου, μα ούτε η ανάγκη σου για ένα success story, είναι να αθωώνεις, να ξεπλένεις μια πολιτική προσέγγιση συνώνυμη του τυχοδιωκτισμού. Δεν δικαιούσαι να «αποθεώνεις» έναν πρωθυπουργό που ζούσε στον δικό του κόσμο. Που μέσα σε 17 ώρες κατάλαβε ότι η ζαριά του δημοψηφίσματος θα κατέστρεφε τόσο δομικά την Ελλάδα. Μία δομική καταστροφή που ούτε η αυτοεξορία του στην Ανταρκτική δεν θα ήταν ικανή για να τον προστατέψει από την οργή, κυρίως αυτών που πίστεψαν στο ΟΧΙ που έκανε ΝΑΙ.

Πάνω και πέρα από όλα, δεν δικαιούσαι να μιλάς για το τέλος του μνημονίου.

Να ωρύεσαι στο βήμα της Βουλής των ιθαγενών της νοτιανατολικής Ευρώπης πως δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο.

Ναι! Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο. Υπάρχει το «αιώνιο μνημόνιο», με δεσμεύσεις για το «λίκνο της Δημοκρατίας» (sic) που δεν εξαντλούνται ούτε το 2022 (πλεονάσματα 3,5%), ούτε το 2060 (πλεονάσματα 2%), ούτε το 2114 (Υπερταμείο).

Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο, υπάρχει ένα κράτος που δήθεν είναι σαν όλα τα υπόλοιπα, αλλά εσύ και οι υπόλοιποι «φίλοι» των θεσμών επιτρέψατε να αφαιμάσσει κάθε έναν που δεν ανήκει στον κατάλογο των εξαρτημένων από αυτό και επέλεξαν, από βίτσιο, μάλλον, να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και από μαζοχισμό, πιθανότατα, δεν αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την χώρα – «τύχη και ευκαιρία για την Ευρώπη» για να γίνουν συνεταίροι με το κράτος, με δικαίωμα να κρατήσουν παρά ψίχουλα μόνο από όσα παράγουν με άπειρες ώρες δουλειάς, που συνήθως ξεπερνάνε τις 12 ώρες την μέρα.

Δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς για αλληλεγγύη, ειδικά από την στιγμή που η εκλογή Τσίπρα και η μεταστροφή του σε «καλό παιδί της Ευρώπης» σήμανε το τέλος κάθε κριτικής σκέψης αναφορικά με το αν το μνημόνιο που συμφωνήσατε τέτοια μέρα πριν 3 χρόνια είναι βιώσιμο.

Δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς για αλληλεγγύη όταν, κρυμμένοι πίσω από την «απόφαση του ελληνικού λαού», πάψατε να πιέζετε για τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που θα έκαναν την Ελλάδα μια χώρα κανονική, στην πράξη, όχι στα λόγια ενός Γάλλου πολιτικάντη που βλέπει τον Ζαν Κλοντ γερασμένο και λιμπίστηκε την καρέκλα του, ψάχνοντας συμμάχους στο πρόσωπο ενός αδίστακτου τακτικιστή, πρώην ριζοσπάστη αριστερού και νυν αριστερού στην πράξη και yesman των επιταγών σας.

Ξέρω, το μόνο που μετράει πια είναι να βγαίνει ο λογαριασμός. Να είναι τα χρήματά σας εξασφαλισμένα. Ο όποιος ρομαντισμός σας πέθανε εκείνο το βράδυ της 5ης Ιουλίου 2015. Δεν έχουμε ελπίδα με δαύτους, σκεφτήκατε. Όμως δεν δικαιούσαι να λες ψέματα κουνώντας μας το δάχτυλο, επειδή κάποτε κάποιοι από εμάς πίστεψαν έναν ψεύτη ολκής, χωρίς γραβάτα, και τώρα συνομιλητή σου. Ξέχασες μέχρι κι ότι ήσουν υπουργός του «Ολαντρέου» για εκείνον.

Μέσα σε όλα, είπες και μια αλήθεια: «Το πεπρωμένο είναι στα δικά σας χέρια, η μοίρα της Ελλάδος είναι πλέον στα δικά σας χέρια».

Το πεπρωμένο μας είναι στα δικά μας χέρια, ναι!

 Μόνο που το πιθανότερο είναι πως τώρα δεν θα επιλέξουμε έναν νέο «Τσίπρα» που θα μας δείξει τον εύκολο δρόμο της άρνησης της πραγματικότητας.

Θα επιλέξουμε, ελπίζω, εκείνον που θα «σκίσει» το μνημόνιο, το οποίο δεν παραδέχεσαι πως υπάρχει, στην πράξη. Στ’ αλήθεια. Τα λεφτά σας θα τα πάρετε στο ακέραιο, αλλά όχι με τον τρόπο που συμφωνήσατε με τον Alexis. Θα δουλέψουμε, θα βρούμε τι πήγε λάθος, θα πάψουμε να πληρώνουμε φόρους για ένα κράτος που έπαψε από καιρό να λειτουργεί, θα το ξηλώσουμε και θα το ξαναστήσουμε. Θα αφήσουμε όποιον θέλει να δουλέψει, να παράγει και να προσφέρει, χωρίς να τον στραγγαλίζουμε. Δεν θα «ηρεμήσουμε» τους επενδυτές, θα τους καλέσουμε να έρθουν για να κερδίσουν κι εκείνοι κι εμείς, όχι για να τους εκμεταλλευτούμε, να τους κοροϊδέψουμε και να τους διώξουμε λίγους μήνες μετά.

Τέταρτο μνημόνιο υπάρχει, αλλά, Πιερ, θα στο πω, ανέστησες το «αντιμνημόνιο»! Και μετά την ανάσταση, ο αναστάντας επανέρχεται στην καλύτερη μορφή του. Ανέστησες το «αντιμνημονιο» Πιερ. Το «αντιμνημόνιο» που θα κάνει την Ελλάδα όντως κανονική ευρωπαϊκή χώρα και την ψεύτικη αλληλεγγύη σου αχρείαστη.

Κωνσταντίνος Σακάρας

Δικηγόρος

Tags: