Κυριακή 05.07.2020
  • Αρχική
  • News
  • Pop
  • Οι λόγοι και οι αποφάσεις που οδηγούν στο διαζύγιο

Οι λόγοι και οι αποφάσεις που οδηγούν στο διαζύγιο

Του Δημήτρη Πετρούνια*
Ανέκαθεν οι προσωπικές σχέσεις έρχονταν αντιμέτωπες με προβλήματα. Ωστόσο, σήμερα, έχει αλλάξει άρδην η κοινωνική δομή μας. Το διαζύγιο είναι πολυπαραγοντικό ζήτημα κι έτσι οφείλουμε να το εξετάσουμε. 

Τώρα πια ο άνθρωπος αποσκοπεί πρωτίστως στην αυτοπραγμάτωσή του, μέσω της επιστημονικής κατάρτισής του, και επιδιώκει να εξελίσσεται συνεχώς, αφιερώνοντας πολλές εργατοώρες για την επίτευξη αυτού αμελώντας (έστω και ασυνείδητα) τον σύντροφό του. Αυτή η λογική συγκρούεται με τον θεσμό του γάμου, οπότε σε έναν βαθμό εξηγείται η τάση απόσχισης. Ένας άλλος εξίσου βασικός λόγος είναι η γενικευμένη ανεργία ή η ανισορροπία που παρατηρείται όταν στο σπίτι εργάζεται η γυναίκα αντί του άντρα λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι γυναίκες του σήμερα όχι μόνο εργάζονται αλλά και κατακτούν κορυφαίες θέσεις, δημιουργώντας τεράστιους κύκλους κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Συνέπεια των παραπάνω είναι να έχουν πια εντελώς διαφοροποιημένες απαιτήσεις από τους συζύγους τους. Το γεγονός ότι ένας άνδρας, εξαιτίας της γενικευμένης οικονομικής κρίσης, δεν εργάζεται και η γυναίκα είναι αυτή που αναλαμβάνει τα έξοδα του σπιτιού και της οικογένειας δημιουργεί κάποιου είδους δυσλειτουργία, η οποία βάσει των στατιστικών που έχουμε μελετήσει καταλήγει στο διαζύγιο.

Να υπογραμμίσουμε πως αυτό το φαινόμενο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, οπότε ακόμα ο «κοινωνικός οργανισμός» δεν έχει καταφέρει να το αφομοιώσει, ενδεχομένως σε λίγα χρόνια να υπάρξει μια ομαλοποίηση.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, οι γυναίκες είναι εκείνες που συνήθως παίρνουν την απόφαση να ζητήσουν το διαζύγιο.  Πλέον είναι πιο δυναμικές, ανεξάρτητες, δεν έχουν τις οικονομικές ανάγκες του παρελθόντος και δεν υφίσταται πλέον κανένα θέμα κοινωνικής κατακραυγής.

Είναι κοινή διαπίστωση (για όλες τις χώρες οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής κρίσης μετά από ευμάρεια) η αυξητική τάση σε συμπεριφορές απόσχισης. Η έλλειψη χρημάτων δημιουργεί προστριβές οι οποίες υπερμεγεθύνουν ακόμα και τα μικρότερα προβλήματα συμβίωσης.

Ένα πρόβλημα της καθημερινότητας, που στο παρελθόν αντιμετωπιζόταν με σχετική ευκολία, τώρα πια δρα συσσωρευτικά και ενδέχεται να αποτελέσει αιτία διαζυγίου.

Ένας ακόμη λόγος που οδηγεί τα ζευγάρια στον χωρισμό είναι και η παρεμβατική λογική της ελληνικής οικογένειας πέριξ του ζεύγους. Η συνεισφορά τους (αρκετές φορές οικονομική) ενισχύει την επίδραση πάνω στο ζευγάρι δημιουργώντας αγκυλώσεις. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως οι οικογενειακές αλυσίδες δεν στεριώνουν το γάμο. Αυτό που δένει δυο ανθρώπους με το πέρασμα του χρόνου είναι νήματα, εκατοντάδες μικρά νήματα συνοχής και μικρής επιρροής.

Πολλές φορές η απότομη συνειδητοποίηση της ύπαρξης μέσα σε μια επίπλαστη ευτυχία οδηγεί στο τέλος του γάμου. 

Θα παραφράσω μια ρήση του Gabriel Garcia Marquez « Να θυμάστε πάντα πως το σημαντικό σε ένα γάμο δεν είναι μόνο η ευτυχία, αλλά και η σταθερότητα των θέλω μας»
Άλλωστε, ο σεβασμός στις επιθυμίες του άλλου, η συμπόρευση του ζευγαριού, η ανιδιοτέλεια, η προσφορά στον σύντροφο, η κοινή διάθεση να επιλύονται τα προβλήματα, αλλά και η επένδυση σ' έναν υγιή γάμο οδηγούν στην πραγματική. 

 


            O Δημήτρης Πετρούνιας είναι ψυχολόγος. meaculpa petrounias

Pop, Ψυχολόγια

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.