ΑΠΘ: το ατύχημα φέρνει στο προσκήνιο τις ελλείψεις

Με τηλεκπαίδευση απάντησε χθες το ΑΠΘ στους φοιτητές, οι οποίοι προχώρησαν σε κατάληψη της Νομικής Σχολής του ιδρύματος διαμαρτυρόμενοι για ελλείψεις σε κτίρια, μετά τον τραυματισμό φοιτητή που έπεσε από παράθυρο αμφιθεάτρου της σχολής στη διάρκεια μαθήματος. Βεβαίως, καθηγητές που μίλησαν χθες στην «Κ» ανέφεραν ότι βασική αιτία των γεμάτων αμφιθεάτρων δεν είναι τόσο η έλλειψη χώρων όσο διδασκόντων. Ειδικότερα, το ατύχημα του φοιτητή –η πορεία της υγείας του εξελίσσεται ομαλά– την περασμένη Τρίτη, στο κτίριο της Νομικής του ΑΠΘ, προκάλεσε τα πολιτικά ανακλαστικά μερίδας φοιτητών προσκείμενων στην Αριστερά. «Δεν θα ξαναδεχτούμε να κάνουμε μάθημα κάτω από αντίστοιχες συνθήκες. Να μην αναγκαστεί ξανά φοιτητής να καθίσει στο πάτωμα και στα πρεβάζια επειδή δεν χωράει στην αίθουσα», δήλωναν χθες μέλη φοιτητικών παρατάξεων, δικαιολογώντας την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου για διήμερη κατάληψη στη Νομική Σχολή, και άρα αποχή από τα μαθήματα χθες και σήμερα.

Πίσω ωστόσο από την ανεπάρκεια των κτιρίων όπου στεγάζεται η Νομική ΑΠΘ –γνωστή εδώ και χρόνια, όπως είπε στην «Κ» ο πρύτανης του ιδρύματος, Νίκος Παπαϊωάννου– αλλά και στα μεγάλα ΑΕΙ της Αθήνας κρύβεται η έλλειψη διδασκόντων και άρα η αδυναμία τα μαθήματα να διδάσκονται σε τμήματα. «Για να “σπάσεις” ένα υποχρεωτικό μάθημα με 400, 500 φοιτητές ακροατήριο καθημερινά, πρέπει να υπάρχει συνάδελφος που να μπορεί να διδάξει το μάθημα, έχοντας το ίδιο γνωστικό αντικείμενο, και ο οποίος να μην έχει συμπληρώσει τις 6 ώρες υποχρεωτικής διδασκαλίας την εβδομάδα. Με την υποστελέχωση που υπάρχει στα ΑΕΙ αυτό είναι δύσκολο», επισήμανε χθες στην «Κ» η κ. Ευγενία Μπουρνόβα, καθηγήτρια στο Παν. Αθηνών και επόπτρια του Μεγάρου Θεωρητικών Επιστημών στην οδό Σόλωνος, όπου στεγάζεται η Νομική Αθηνών.

Από την άλλη, καθώς λόγω του ατυχήματος η Κοσμητεία της Νομικής του ΑΠΘ είχε αποφασίσει αναστολή των μαθημάτων για την Τετάρτη, χθες και μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης των φοιτητών για κατάληψη, ο κοσμήτορας Παναγιώτης Γκλαβίνης ανακοίνωσε ότι τα μαθήματα θα γίνουν διαδικτυακά έως και την άλλη Πέμπτη 27 Οκτωβρίου και η σχολή θα επανέλθει σε πλήρη διά ζώσης λειτουργία τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου. «Η απόφαση αυτή επιβάλλεται διότι η απώλεια μαθημάτων επί τρεις συνεχείς ημέρες αυτή την εβδομάδα, σε συνδυασμό με τις γιορτές της επόμενης εβδομάδας, όπου κατά συνήθη πρακτική η συμμετοχή των φοιτητών μειώνεται ουσιωδώς, θα έθετε σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του εξαμήνου στην ώρα του. Επιπλέον, το μέτρο αυτό θα αποκαταστήσει την ηρεμία που χρειάζεται η σχολή μας», ανέφερε η Κοσμητεία.

Φοιτητές προσκείμενοι στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά κατήγγειλαν την απόφαση του κοσμήτορος και κάλεσαν τους φοιτητές «να απόσχουν από τα ηλεκτρονικά μαθήματα».

Πηγή: protothema.gr