Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος: Σαν σήμερα το 2008 εκοιμήθη σε ηλικία 69 ετών ο μακαριστός Ιεράρχης

Σαν σήμερα, 28 Ιανουαρίου του 2008, εκοιμήθη σε ηλικία 69 ετών μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος (Χρήστος Παρασκευαΐδης) γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1939 στην Ξάνθη και σπούδασε Νομικά και Θεολογία.

Χειροτονήθηκε διάκονος το 1961 και πρεσβύτερος το 1965, ενώ διετέλεσε επί σειρά ετών γραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Μετά το θάνατο του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, προκαλώντας αίσθηση στην κοινή γνώμη από την πρώτη κιόλας στιγμή, καθώς όπως δήλωσε στόχος του ήταν η νεολαία να πλησιάσει την Εκκλησία, «ακόμα και με το σκουλαρίκι».

Κατά τα έτη παραμονής του στον αρχιεπισκοπικό θώκο, ιδρύθηκαν νέοι οργανισμοί για τη φροντίδα των τοξικομανών, τις κακοποιημένες γυναίκες, αλλά και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ακόμη, ιδρύθηκε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αλληλεγγύη», η οποία παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια σε παγκόσμια επίπεδο.

Η ποιμαντορία του σημαδεύτηκε κατά τα πρώτα χρόνια από δυο γεγονότα: τη σύγκρουση με την κυβέρνηση Κώστα Σημίτη για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες και τη διατάραξη των σχέσεων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που διήρκεσε ως το 2004 και έληξε μετά από παρέμβαση της τότε Υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου.

Toν Ιούνιο του 2007 διαπιστώθηκε ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου και χειρουργήθηκε με επιτυχία για την αφαίρεση του όγκου, αλλά λίγο καιρό αργότερα διαγνώστηκε και δεύτερος καρκίνος στο ήπαρ, κίρρωση και πολλαπλές μεταστάσεις.