Αττική: 11 συλλήψεις και 142 προσαγωγές για εμπρησμούς

678

Τι ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας για τις πυρκαγιές στα Βίλια και την Κερατέα.

 

Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε το πρωί της Δευτέρας (16/8) στην Αττική. Τα μέτωπα που ξέσπασαν σε Κερατέα και Βίλια γρήγορα πήραν μεγάλές διαστάσεις, με τους κατοίκους των περιοχών να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Από την πρώτη στιγμή οι περισσότεροι έκαναν λόγο για εμπρησμό. Ανάμεσα σε αυτούς και ο δήμαρχος Μάνδρας, Χρήστος Στάθης.

Μάλιστα, σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Απόστολος Σκρέκας, ανέφερε ότι έχουν γίνει προσαγωγές και συλλήψεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τις φωτιές των τελευταίων ημερών ο κ. Σκρέκας είπε πως «μια εβδομάδα αργότερα περίπου, μπορούμε να μιλήσουμε συνολικά για τον αριθμό των προσαγωγών και συλλήψεων που έχουν γίνει στην επικράτεια. Πρόκειται για 164 προσαγωγές, εκ των οποίων έχουν γίνει 21 συλλήψεις».

Παράλληλα, σημείωσε: «Μόνο στην Αττική που ήταν και τα περισσότερα μέτωπα, είχαμε 11 συλλήψεις και 142 προσαγωγές», τονίζοντας πως, για τις πυρκαγιές στα Βίλια και την Κερατέα, «όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται από την Κρατική Ασφάλεια και από τους άνδρες των Ειδικών Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος. Προσπαθούν να συνθέσουν το παζλ. Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού. Σίγουρα όμως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από τις αρχές επιβολής του νόμου να εξετάσουν κάθε ενδεχόμενο και να μην αφήσουν τίποτα στην τύχη».

Επίσης, τόνισε πως «το μεγαλύτερο μέρος των συλλήψεων που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, και σχετίζονται με εμπρησμό- είτε εκ προθέσεως είτε από αμέλεια- έγινε σε συνεργασία με τον κόσμο. Δηλαδή κατόπιν καταγγελίας. Και όπως είναι φυσικό, όλα εξετάζονται, είναι μια έρευνα σε εξέλιξη».

«Πρόκειται για εμπρησμό»

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3 ο δήμαρχος Μάνδρας, Χρήστος Στάθης, σημείωσε ότι «οι ενδείξεις που είχαμε ότι η πυρκαγιά είναι εμπρησμός, γίνονται αποδείξεις». Μάλιστα επανέλαβε πως πρόκειται για εμπρησμό στην κυριολεξία. Είπε ακόμη ότι οι ελπίδες για την κατάσβεση της φωτιάς στρέφονται στα εναέρια μέσα, καθώς το σημείο είναι δύσβατο, ενώ το μέτωπο βρίσκεται σε πυκνό παρθένο δάσος.

Στην περιοχή επιχειρούν 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων οκτώ ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 6Ε/Π και 5Α/Φ συμπεριλαμβανομένου και του Beriev-200.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.