Αυτή η λίμνη είναι από τις πιο τοξικές του κόσμου

318

Μιλάμε για τη λίμνη Nyos στο Καμερούν, την οποία πιθανόν να μη γνωρίζετε, αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια θανατηφόρα λίμνη, αφού στις 21 Αυγούστου 1986 εξερράγη όταν ποσότητα μάγματος διέρρευσε διοξείδιο του άνθρακα στο νερό, μετατρέποντάς το σε ανθρακικό οξύ.

Ένα μεγάλο σύννεφο διοξειδίου του άνθρακα, που υπολογίζεται ανάμεσα σε 100.000 και 300.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (με κάποιες πηγές να αναφέρουν ακόμη και 1,6 εκατομμύρια τόνους) σηκώθηκε από τη λίμνη και σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και ζώα σε κοντινά χωριά και πόλεις. Συγκεκριμένα, από την έκρηξη αυτή σκοτώθηκαν 1746 άνθρωποι και 3500 ζώα, ενώ η τραγωδία αυτή είναι ουσιαστικά η πρώτη γνωστή μαζική ασφυξία που προκλήθηκε από φυσικό φαινόμενο.

Η λίμνη συνεχίζει να αποτελεί απειλή, καθώς τα φυσικά τοιχώματά της είναι εύθραυστα κι αν το νερό της έρεε ελεύθερο, θα μπορούσε να καταστρέψει πολλά χωριά στο δρόμο προς Νιγηρία. Από το 1995 πραγματοποιούνται μελέτες και το 2001 τοποθετήθηκε στη λίμνη ο πρώτος αγωγός εξαέρωσης, ενώ το 2011 τοποθετήθηκαν άλλοι δύο.

Μετά την καταστροφή αυτή, όμως, οι ερευνητές μελέτησαν κι άλλες αφρικανικές λίμνες για να δουν αν θα μπορούσε να συμβεί κάτι παρόμοιο και αλλού. Βρήκαν ότι η λίμνη Kivu στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που είναι 2000 φορές μεγαλύτερη από τη λίμνη Nyos, είναι επίσης υπερκορεσμένη και οι γεωλόγοι έχουν βρει αποδείξεις ότι συμβαίνουν παρόμοια φαινόμενα γύρω της περίπου κάθε χίλια χρόνια…