Αυτός είναι ο τρόπος τα παιδιά σας να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση

308

Με αυτούς τους τρόπους τα παιδιά θα νιώθουν σίγουρα για τις δυνάμεις τους και τις δυνατότητές τους.

Είναι πολύ σημαντικό να μεγαλώνουμε παιδιά με αυτοπεποίθηση. Είναι ένα από τα πιο δυνατά «όπλα» που μπορούμε να τους προσφέρουμε για όλη τους τη ζωή. Τι είναι όμως η αυτοπεποίθηση για ένα παιδί, και πως μπορούμε να την προωθήσουμε;

Αγάπη χωρίς όρους!

Εσύ ξέρεις πως αγαπάς το παιδί σου ότι και να κάνει, ό,τι και να γίνει, όμως συχνά αυτό δεν το εκφράζουμε σωστά. Έτσι κάνουμε το παιδί να πιστέψει πως θα το αγαπάμε μόνο εάν είναι «καλό» ή εάν έχει υψηλή απόδοση σε κάτι. Δήλωσε και δείξε την αγάπη σου, και εξήγησε ξεκάθαρα πως αυτή δεν αλλάζει ανάλογα με την συμπεριφορά του παιδιού!

Πολύπλευρη υποστήριξη

Στήριξε το παιδί με κάθε τρόπο και εξήγησε όσο μπορείς! Η στήριξη είναι τόσο συναισθηματική (με λόγια, πράξεις, ακόμα και με την παρουσία σου στην καθημερινότητά του) όσο και πρακτική. Τα παιδιά συχνά δεν κατανοούν την πρακτική αυτή πλευρά, την προσπάθειά σου, για παράδειγμα, για να έχει κάθε μέρα νόστιμο φαγητό και μυρωδάτα ρούχα ή τις ώρες εργασίας που αφιέρωσες για να ξεκινήσει κάποιο χόμπι. Έτσι η εξήγηση από εσένα βοηθά ώστε το παιδί να μπορέσει να «δει» όσα κάνεις.

Αποφυγή συγκρίσεων

Μπορεί να γίνεται αυθόρμητα, ή καλοπροαίρετα, μα το παιδί πληγώνεται από σύγκριση με άλλους και νοιώθει μειονεκτικά, κάτι που θα πάρει μαζί και στην ενήλικη ζωή του.

Θετικός περίγυρος

Ακόμα και εάν εσύ προωθείς την αυτοπεποίθηση του παιδιού, αυτή επηρεάζεται και από την αλληλεπίδρασή του με άλλους (οικογένεια, δασκάλους, φίλους). Φρόντισε το περιβάλλον του παιδιού να χαρίζει θετική ανατροφοδότηση, και εάν παρατηρείς να συμβαίνει το αντίθετο, ζήτησε ξεκάθαρα την αλλαγή. Επιπλέον, συζήτησε με το παιδί για τους φίλους του, και τόνισε την σημασία της θετικής αλληλεπίδρασης με αυτούς (ας μην διατηρεί φιλίες με όσους το υπονομεύουν άμεσα ή έμμεσα).

Θετική καθημερινότητα

Η αυτοπεποίθηση δομείται μέρα με την μέρα. Έτσι φρόντισε η κάθε μέρα του παιδιού να είναι γεμάτη με όλα όσα θα την ενισχύσουν- τόσο υποχρεώσεις, όπως διάβασμα, όσο και διασκέδαση, όπως παιχνίδι, ελεύθερος χρόνος, ή κάποιο χόμπι. Σε μία καθημερινότητα «μουντή» και με πίεση από μικρές ηλικίες, η αυτοπεποίθηση δύσκολα θα ανθίσει.

Ειλικρίνεια

Η αυτοπεποίθηση γεννιέται μέσα από την ειλικρινή ανατροφοδότηση. Μην δίνεις «ψεύτικη» ανατροφοδότηση στο παιδί για να νοιώσει καλύτερα. Κατονόμασε τόσο τα θετικά του στοιχεία όσο και τα αρνητικά, και επεξήγησε το καθένα. Έτσι το παιδί θα πιστέψει στα λόγια σου, σε εσένα, και κατ’ επέκταση στον εαυτό του.

Πρακτικές λύσεις

Για κάθε «αρνητικό» στοιχείο ή κατάσταση προτείνουμε λύσεις και τρόπους διαχείρισης και όπου μπορούμε τους προωθούμε. Για παράδειγμα εάν το παιδί νοιώθει «ανόητο» επειδή δεν πηγαίνει καλά στο σχολείο, αναγνώρισε την δυσκολία, τόνισε πως η προσπάθεια επιφέρει αλλαγή, και πρότεινε νέες τακτικές μελέτης ή ακόμα και διάβασε μαζί του.

Θετικά σχόλια

Μην ξεχνάς την σημασία του μικρού καθημερινού «μπράβο». Συχνά τονίζουμε τα αρνητικά και δεν δίνουμε τόση σημασία στις μικρές νίκες ή τα θετικά στοιχεία, καθώς τα θεωρούμε κεκτημένα. Ανέφερε τα όσο πιο συχνά μπορείς, και πάντα με αληθινό ύφος, έτσι το παιδί θα τα εμπεδώσει και πραγματικά θα αποκτήσει πίστη στον εαυτό.

Επεξήγηση

Για τον ενήλικα, η έννοια της αυτοπεποίθησης είναι κατανοητή, για ένα παιδί όμως όχι. Εξήγησε πως αυτοπεποίθηση σημαίνει το να πιστεύω στον εαυτό μου, πως μπορώ να τα καταφέρω, πως μπορώ να βελτιωθώ. Δεν σημαίνει πως κρίνω κάθε χαρακτηριστικό μου ως θετικό ή κάθε κατάσταση ως καλή, μα πως ακόμα και στα δύσκολα μπορώ να ανταποκριθώ!

Πίστεψε εσύ

Πίστεψε αληθινά και βαθιά στο παιδί σου! Πίστεψε πως μπορεί να «κατακτήσει τον κόσμο» – και θα το κάνει.