Άξιος αντίπαλος ο Πούτιν

Γράφει ο Δημήτρης Θωμάς.

 

Το ότι Μπάϊντεν και Πούτιν συνομίλησαν ενδελεχώς για όλα τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια και διεθνή πολιτική σκηνή, θεωρείται επιτυχία από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπλέον ο Πρόεδρος Μπάϊντεν θέλησε με έμφαση να διατρανώσει ότι το «η Αμερική επιστρέφει» σημαίνει ευθαρσώς ότι «εγώ δεν είμαι Τραμπ», κάτι το οποίο και επεδίωξε να γίνει απολύτως σαφές μετά την συνέντευξη που ακολούθησε τη συνάντηση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επιστρέφοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες και επάνω στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε « θα λάβουμε όλα τα αναγκαία αντίμετρα αν η Ρωσία δεν ανταποκριθεί στις αμερικανικές αιτιάσεις σε σχέση με τον κυβερνώ – πόλεμο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα αιχμής» που απασχολούν τις δύο χώρες, το μεγάλο όμως ερώτημα είναι πως θα ανταποκριθεί η Μόσχα, κάτι που δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα επιτελεία που αναλύουν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στο Λονδίνο, εκτιμούν ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επιστρέφοντας στο Κρεμλίνο θα σκέπτεται ως εξής, «καλά τα είπε ο Πρόεδρος Μπάϊντεν, αλλά τι πραγματικά θα κάνει στην πράξη;», καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο ηγέτης της Ρωσίας αμφιβάλλει για την αξιοπιστία ηγετών της Δύσης. Πιθανόν λένε στο Λονδίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν να σκεφτεί ότι ο Μπάϊντεν είναι και θα είναι ένας διαφορετικός Πρόεδρος για τις ΗΠΑ.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν θα δοκιμάσει τις αντοχές, τις προθέσεις και τις αντιδράσεις του νέου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόου Μπάϊντεν, και αναλόγως θα αποφασίσει που θα απαντήσει στις κινήσεις της Ουάσινγκτων και των συμμάχων της. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο προέδρων, διατυπώθηκαν ξεκάθαρα οι διαφωνίες των δύο πλευρών, χωρίς όμως υπερβολές, και όπως εκτίμησε ο Πρόεδρος Μπάϊντεν ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν φαίνεται να επιθυμεί ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Παράλληλα ο Πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τον Μπάϊντεν έμπειρο ηγέτη και εκτιμά ότι «μιλούν την ίδια γλώσσα».