Αυστρία: Οι κορυφαίοι πολιτικοί αντίπαλοι συγκρούονται για το μεταναστευτικό σε τηλεοπτική συζήτηση

165

Οι ηγέτες των δύο πιο δημοφιλών κομμάτων στην Αυστρία κατηγορούν ο ένας τον άλλον ότι είναι πολύ ριζοσπαστικοί σε μια προσπάθεια να πείσουν τους ψηφοφόρους για την αξιοπιστία τους, λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην κεντροευρωπαϊκή χώρα στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, ηγέτης του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), και ο Χέρμπερτ Κικλ, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου δεξιού Ελευθεριακού Κόμματος (FPÖ) ήρθαν αντιμέτωποι σε ζωντανή συζήτηση στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ORF το βράδυ της Δευτέρας, στην τελευταία τηλεοπτική συζήτηση πριν από τις εκλογές.

Η μονομαχία τους ήταν ιδιαίτερα αναμενόμενη, καθώς το FPÖ εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις (27%) και το ÖVP ακολουθεί από κοντά (25%). Οι δύο τους συζήτησαν τα πιο καυτά θέματα, όπως η μετανάστευση, η οικονομία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο χειρισμός της κρίσης COVID από την κυβέρνηση ÖVP-Πράσινων.

Ο Χέρμπερτ Κικλ κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον Καρλ Νεχάμερ -ο οποίος ήταν υπουργός Εσωτερικών τα δύο πρώτα χρόνια της κυβέρνησης και ανέλαβε αργότερα τον ρόλο του καγκελαρίου, ότι προσπάθησαν να μετατρέψουν τη χώρα «από ένα κανονικό κράτος, ένα δημοκρατικό κράτος, σε ένα ολοκληρωτικό κράτος έκτακτης ανάγκης» με τα μέτρα εγκλεισμού την περίοδο της πανδημίας. Μεταξύ των αποφάσεων που έλαβε η κυβέρνηση, ανέφερε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ενηλίκων -μια απόφαση που αργότερα ανακλήθηκε.

Ο Νεχάμερ ανταπάντησε λέγοντας ότι η κυβέρνησή του ανέλαβε την ευθύνη για τις ενέργειές της, παρόλο που «έκανε λάθη», και κατηγόρησε το FPÖ ότι προσπαθεί να διασπείρει φόβο και να χρησιμοποιήσει την κρίση για πολιτικό όφελος. Κατηγόρησε επίσης τον Κικλ ότι διαδίδει θεωρίες συνωμοσίας, μεταξύ των οποίων το να αποκαλεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως τη μελλοντική παγκόσμια κυβέρνηση και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ως προάγγελο της παγκόσμιας κυριαρχίας.

Ο καγκελάριος πίστωσε στην κυβέρνησή του τη μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο και της παράνομης διέλευσης των συνόρων, αναφέροντας τη μείωση κατά 97% στα σύνορα μεταξύ Αυστρίας και Ουγγαρίας, χάρη στους αποτελεσματικότερους συνοριακούς ελέγχους και τη συνεργασία της αστυνομίας με τις ουγγρικές αρχές. Ο Νεχάμερ μίλησε για την ανάγκη να μειωθεί η πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συναφθούν συμφωνίες με χώρες της Βόρειας Αφρικής, ώστε να ανατεθούν οι διαδικασίες ασύλου σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Το μεταναστευτικό ήταν ένα καυτό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία, και ενώ ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στην Αυστρία έχει μειωθεί από 112.000 το 2022 σε 59.000 πέρυσι, το FPÖ υπενθυμίζει στους ψηφοφόρους του ότι 240.000 παράνομοι μετανάστες έχουν έρθει στην Αυστρία από τότε που η σημερινή κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία το 2020.

Το Ελευθεριακό Κόμμα κάνει εκστρατεία με την έννοια της «Αυστρίας – Φρούριο», που σημαίνει ότι το κόμμα, αν εκλεγεί στην κυβέρνηση, θα αναστείλει αμέσως τις αιτήσεις ασύλου, θα θέσει σε εφαρμογή ένα πραγματικό σύστημα προστασίας των συνόρων, θα επιτρέψει τις επαναπροωθήσεις και θα απελάσει με συνέπεια τους απορριφθέντες αιτούντες άσυλο. «Το κρίσιμο σημείο είναι ότι θα επιφέρουμε μια πλήρη αντιστροφή στον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε όσον αφορά το άσυλο», δήλωσε ο Χέρμπερτ Κικλ κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Χαρακτήρισε το Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ «απάτη», λέγοντας ότι δεν διασφαλίζει τα εξωτερικά σύνορα και δεν επιτρέπει τις απωθήσεις, αλλά αντίθετα λειτουργεί ως παράγοντας έλξης για τους μετανάστες, επειδή γνωρίζουν ότι μόλις πατήσουν ευρωπαϊκό έδαφος, θα διασκορπιστούν μεταξύ των κρατών μελών.

Σύμφωνα με μια αξιολόγηση από την εφημερίδα Die Presse, εκτός από μερικά θέματα, ο γενικός τόνος της συζήτησης ήταν «ήρεμος, έγκυρος, τεκμηριωμένος. Ήταν μια συζήτηση, όχι μια διαφωνία». Και οι δύο αρχηγοί των κομμάτων άσκησαν κριτική στην ΕΕ και στους εταίρους συνασπισμού του ÖVP, τους Πράσινους.

Παρά τις φαινομενικά πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο κομμάτων (που κυβέρνησαν μαζί το 2017-19), ο Νεχάμερ έχει αποκλείσει τον σχηματισμό συνασπισμού με το FPÖ, όπως και όλες οι άλλες δυνάμεις, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο πιθανή μια κυβέρνηση με επικεφαλής το ÖVP, με πρωταγωνιστές τους Σοσιαλδημοκράτες, καθώς και έναν τρίτο εταίρο συνασπισμού.

Οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν τους Σοσιαλδημοκράτες στο 21%, τους Πράσινους στο 9% και το φιλελεύθερο κόμμα NEOS επίσης στο 9%.