Β. Υψηλάντης: Συναίνεση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η συμφωνία όταν δεν μπορεί να πράξει αλλιώς

383

Ο εισηγητής του νέου εκλογικού νόμου και βουλευτής Δωδεκανήσων Βασίλης Υψηλάντης μιλά, αποκλειστικά στο meaculpa.gr και τη δημοσιογράφο Ελένη Κριτσιδήμα, λίγες ώρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου που εισήχθη, χθες, στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ενώ οι τόνοι είναι -ήδη- ανεβασμένοι μετά την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

 “Συναίνεση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η συμφωνία, όταν δεν μπορεί να πράξει αλλιώς” δεν διστάζει να πει ο Βασίλης Υψηλάντης όταν ερωτάται γιατί “δεν τα βρήκε” το κυβερνητικό κόμμα με την αντιπολίτευση στον εκλογικό νόμο και χαρακτηρίζει ως”προσωπική κριτική που πηγάζει από τ’ ότι είναι αντιπρόεδρος της προανακριτικής” τα όσα του επιρρίπτει το κόμμα της Κουμουνδούρου. Ο εισηγητής του νέου, εκλογικού νόμου κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως έφερε την απλή αναλογική, όταν τα ποσοστά του άρχισαν να μειώνονται, ώστε να μην κυβερνηθεί από κανένα κόμμα η χώρα και εξηγεί ότι η Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρεται για την εξασφάλιση της σταθερότητας. Απόλυτα ειλικρινής, παραδέχεται πως δεν θα συγκεντρωθούν 200 ψήφοι, ώστε να ισχύσει ο νέος νόμος από τις επόμενες εκλογές και εκφράζει την πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι πρώτη, ακόμη και με το σύστημα απλής αναλογικής.

Με την αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνείτε ότι διαφωνείτε στον εκλογικό νόμο και σε αντίθεση με την ψήφο των απόδημων φαίνεται πως δεν είστε διατεθειμένοι για συναίνεση, μια λέξη που προχθές ακούσαμε πολλές φορές, με αφορμή την εκλογή της κας Σακελλαροπούλου στο αξίωμα της ΠτΔ. Γιατί;

Συναίνεση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η συμφωνία, όταν δεν μπορεί να πράξει αλλιώς. Όμως, για τον εκλογικό νόμο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η Νέα Δημοκρατία έχει έναν σταθερό προσανατολισμό. Πιστεύουμε πως η χώρα πρέπει πάντα να κυβερνάται. Κι αυτό επιδιώκουμε. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει και επιμένει, ανάλογα με την περίοδο και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Δεν ενοχλήθηκαν όταν κυβέρνησαν με το μπόνους των 50 εδρών, παρά προχώρησαν στην απλή αναλογική όταν το κόμμα τους άρχισε να καταρρέει. Εμείς ανήκουμε στην παράταξη που 46 χρόνια εγγυάται τη σταθερότητα της Ελλάδας και έχει πάρει μεγάλες αποφάσεις γι’ αυτήν. Το ίδιο πράττουμε και τώρα. Με τον νέο, εκλογικό νόμο ευνοούμε την κυβερνησιμότητα της πατρίδας. Δεν ρισκάρουμε το μέλλον για ιδίον όφελος. Πρέπει να σας πω, παράλληλα, ότι η απαραίτητη διαβούλευση έχει ήδη συντελεστεί. Η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση έναν εκλογικό νόμο που ενσωματώνει σημαντικά στοιχεία από προτάσεις άλλων κομμάτων, όπως το κλιμακωτό μπόνους.

Σας ασκούν κριτική εκείνοι ,που κυβέρνησαν σχεδόν 5 χρόνια με το μπόνους των 50 εδρών, πώς σας κάνει να αισθάνεστε αυτό;

Η προσωπική κριτική πηγάζει από το γεγονός ότι είμαι και αντιπρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Νovartis και την εμπλοκή του κυρίου Παπαγγελόπουλου σε αυτή. Από κάθε θέση, λειτουργώ θεσμικά και όπως επιβάλλουν ο κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα. Μόνο μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια κινούμαι και αυτό δεν αρέσει σε ορισμένους. 

Με την απλή αναλογική, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμπόδιζε τη ΝΔ να γίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση στο μέλλον. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να ηγηθεί αυτοδύναμης κυβέρνησης;

Όπως σας είπα, θεσμοθέτησαν την απλή αναλογική όταν το κόμμα τους ξεκίνησε την κατιούσα. Δεν τους ενδιέφερε αν θα μπορούν να κυβερνήσουν οι ίδιοι, αλλά να μην κυβερνήσει κανένας άλλος. Θυμίζω πως το 1990 και το 1993 κόμματα με ποσοστά άνω του 46% δεν είχαν την πλειοψηφία για να κυβερνήσουν, επειδή το ισχύον σύστημα ήταν η απλή αναλογική. Σε αντίστοιχες εποχές εποφθαλμιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επεδίωξαν να κάνουν το ίδιο και στην τοπική αυτοδιοίκηση και είδαμε τα αποτελέσματα. Μετά τις εκλογές, οι δήμαρχοι δεν μπορούσαν να διοικήσουν. Χρειάσθηκε η παρέμβαση της σημερινής κυβέρνησης για να λυθεί το πρόβλημα που είχε προκύψει. Με δικό μας διορθωτικό νόμο επήλθε κανονικότητα στη διαχείριση των δήμων.

Κύριε Υψηλάντη, κάποιος μπορεί να πει πως δεν είναι δίκαιο αν το πρώτο κόμμα λάβει 40% και το δεύτερο 39,5% να έχουν διαφορά 50 εδρών.

Πριν απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε πως, παγίως, έχει νομολογηθεί ότι ο εκλογικός νόμος δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα αλλά ορίζεται από τον κοινό νομοθέτη, ο οποίος μπορεί να επιλέξει το προσφορότερο και ενδεδειγμένο σύστημα, αφού λάβει υπ’ όψιν τις εκλογικές συνθήκες. 

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο κόμμα είναι αυτό που κερδίζει τις εκλογές και πρέπει να πριμοδοτείται, ακόμη κι αν έχει  κερδίσει με μια ψήφο διαφορά.

Σήμερα, στη Βουλή, καταθέτουμε έναν νόμο που ανταποκρίνεται στην εντολή των εκλογέων. Ναι, μεν, το πρώτο κόμμα θα έχει άνετη πλειοψηφία αν πάρει 40% στην εκλογική αναμέτρηση, αλλά αν πάρει 38%, θα κερδίσει συνολικά 151 έδρες. 

 Πώς θα λειτουργήσει ο νέος εκλογικός νόμος και γιατί τον χαρακτηρίζετε αναλογικότερο από εκείνον που ίσχυε έως τις εκλογές του Ιουλίου του 2019;

Κοιτάξτε, ουσιαστικά, βάζουμε όρια στην πριμοδότηση του πρώτου κόμματος, τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω, θεσμοθετώντας, αφενός το πλαφόν του 25% και, αφετέρου, το ανώτατο όριο των 50 εδρών μπόνους.  Ο εκλογικός νόμος – που ψηφίζεται σήμερα δεν δίνει κανένα μπόνους, καμία έδρα παραπάνω στο πρώτο κόμμα αν αυτό συγκεντρώσει ποσοστό μικρότερο του 25%. Το πρώτο κόμμα θα λάβει επιπλέον 20 έδρες αν πάρεις στις εκλογές ακριβώς 25% και έπειτα θα υπάρχει κλιμακωτό μπόνους μίας έδρας για κάθε 0,5% πάνω από το 25%.

Είναι, λοιπόν, και αναλογικότερος και δικαιότερος από εκείνον που ίσχυσε στις τελευταίες , βουλευτικές εκλογές, αφού δεν δίνει μπόνους σε ποσοστά κάτω από 25% και η κατανομή της πριμοδότησης γίνεται κλιμακωτά με “ταβάνι” τις πενήντα έδρες.

Πιστεύετε πως  ο νόμος τον οποίο εισηγείσθε θα συγκεντρώσει 200 ψήφους, ώστε να αποφευχθεί η απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές, οποτεδήποτε κι αν διεξαχθούν;

Όχι. Όμως η Νέα Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από κανένα εκλογικό σύστημα, ούτε και από την απλή αναλογική. Πιστεύω ακράδαντα πως θα είναι και πάλι πρώτο κόμμα, καθώς ο κόσμος γνωρίζει ότι έχουμε το καταλληλότερο σχέδιο. Εμπιστεύεται το αξιόπιστο πρόγραμμά μας και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει καταφέρει να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα. Ακόμη και για τον εκλογικό νόμο οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως στην παρούσα φάση μας ενδιαφέρει να ολοκληρώσουμε -όσο πιο σύντομα γίνεται- τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν στη χώρα την πολιτική σταθερότητα και θα μας επιτρέψουν να εντατικοποιήσουμε το έργο μας προς όφελός τους.