Β52 μηνύματα Μπάιντεν στο Ιράν

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ε. ΘΩΜΑΣ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόου Μπάϊντεν έστειλε βομβαρδιστικό βαρέως τύπου Β52 πάνω από τον Περσικό Κόλπο ως μήνυμα στο Ιράν, είναι η έβδομη τέτοια αποστολή της CENTCOM εντός επιχειρησιακής ζώνης μέσα σε τέσσερις μήνες, ενώ τα αμερικανικά βομβαρδιστικά συνόδευαν ισραηλινά μαχητικά F15 στον εναέριο χώρο του Ισραήλ. Σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Ιράν τα αμερικανικό βομβαρδιστικό B52H Stratofortress πέταξε πάνω από τον Περσικό Κόλπο και επέστρεψε στη βάση του στις ΗΠΑ, αφού πέταξε και πάνω από το Ισραήλ.

Ήταν η έβδομη αποστολή της CENTCOM στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και η δεύτερη φορά που αναπτύχθηκαν βομβαρδιστικά Β52 πάνω από το Ιράν, από τις 20 Ιανουαρίου, οπότε και ανέλαβε την Προεδρία των ΗΠΑ ο Τζόου Μπάϊντεν. Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τεχεράνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα, όμως δεν διστάζουν να το περικυκλώσουν στρατιωτικά, είτε να πλήξουν φιλο – ιρανικούς στόχους στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ.

Η αμερικανική κυβέρνηση διαμηνύει ότι η συγκεκριμένη αεροπορική αποστολή είχε στόχο να καταδείξει την απόλυτη δέσμευση της υπέρ της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, αλλά και να διαπιστωθεί η ικανότητα της CENTCOM να αναπτύξει ταχέως αεροπορικές δυνάμεις στην περιοχή όταν αυτό καθίσταται αναγκαίο. Ο Στρατηγός Φρανκ Μακένζι, δηλώνει χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τη σύγκρουση και τις τοπικές διαμάχες, όμως διαμηνύουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν φίλους, συμμάχους και δυνάμεις τους στην περιοχή, και ότι δύνανται να απαντήσουν αποτελεσματικά και ακαριαία σε οποιαδήποτε εχθρική επιθετική ενέργεια.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο προσανατολίζεται στην ανάπτυξη περισσότερων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε επιθετική εχθρική ενέργεια έναντι αμερικανικών στόχων, συμμάχων και συμφερόντων.