“Μπαράζ” καταγγελιών: Κι άλλος ηθοποιός στον Εισαγγελέα για βιασμό

Λήγει και η προθεσμία του Φιλιππίδη για ανωμοτί κατάθεση για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού – Δεν αποκλείεται να ξεκινήσει άμεσα νέα προκαταρκτική έρευνα μετά από τέταρτη καταγγελία για τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Νέο κεφάλαιο στις έρευνες της Δικαιοσύνης για το ελληνικό #MeToo ανοίγει αυτή την εβδομάδα, καθώς ένας ακόμη ηθοποιός με συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις θα κληθεί από τις εισαγγελικές αρχές να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για το αδίκημα του βιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κλήτευση του ηθοποιού με την ιδιότητα του υπόπτου αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας. Ωστόσο, ο ίδιος έχει το δικαίωμα να ζητήσει και να λάβει προθεσμία για να προετοιμάσει τις εξηγήσεις του.

Ο χρόνος για την κλήτευση του συγκεκριμένου ηθοποιού ενώπιον της Δικαιοσύνης άρχισε να μετρά αντίστροφα μετά την κατάθεση νεαρής γυναίκας στον εισαγγελέα. Η καταγγέλλουσα, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο του θεάτρου και της ηθοποιίας, περιέγραψε -σύμφωνα με πληροφορίες- στην κατάθεσή της πράξεις σεξουαλικής κακοποίησής της, οι οποίες σε νομικό επίπεδο στοιχειοθετούν το αδίκημα του βιασμού.

Η καταγγελία

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η νεαρή γυναίκα κατέθεσε πως μετά τη γνωριμία της με τον ηθοποιό τον επισκέφθηκε σπίτι του. Εκεί όμως αυτός προέβη σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της χωρίς τη θέλησή της. Το περιστατικό έλαβε χώρα το 2020 και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα παραγραφής του καταγγελλόμενου αδικήματος.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη καταγγελία είχε γίνει αρχικά ενώπιον του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και κατόπιν ο σχετικός φάκελος διαβιβάστηκε μαζί με άλλους στις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες και κάλεσαν την παθούσα να επιβεβαιώσει όσα αρχικά είχε περιγράψει, όπως και έγινε. Πάντως, όταν η Εισαγγελία λάβει γνώση και των εξηγήσεων που θα δώσει ο ηθοποιός, τότε θα αποφασίσει αν θα ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του ή θα θέσει την υπόθεση στο αρχείο.
Την ίδια ώρα, ένας ακόμη «βαρύτερος» φάκελος που έχει απασχολήσει τις τελευταίες εβδομάδες την Εισαγγελία αναμένεται να έρθει ξανά στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη και στην οποία εμπεριέχονται τρεις καταγγελίες εναντίον του: για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού.

Από την Εισαγγελία έχει ήδη σταλεί κλήση για ανωμοτί κατάθεση στον δημοφιλή ηθοποιό, πλην όμως εκείνος έχει ζητήσει και έχει λάβει προθεσμία ώστε να ετοιμάσει τις δικές του εξηγήσεις σε σχέση με τα όσα του καταλογίζονται. Η προθεσμία αυτή λήγει εντός της εβδομάδας που αρχίζει από αύριο, οπότε ο ηθοποιός είτε θα πρέπει να εμφανιστεί στον εισαγγελέα είτε να ζητήσει νέα προθεσμία. Σε κάθε περίπτωση, ο Πέτρος Φιλιππίδης μπορεί να αποφύγει την αυτοπρόσωπη παρουσία ενώπιον του εισαγγελικού λειτουργού, καταθέτοντας διά του δικηγόρου του γραπτό υπόμνημα παροχής εξηγήσεων. Μέχρι στιγμής, πάντως, παραμένει άγνωστη η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει ο ηθοποιός, αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αρνηθεί τα όσα οι τρεις συνάδελφοί του τού έχουν καταλογίσει.

Τα αδικήματα που έχουν περιγράψει οι παθούσες στον εισαγγελέα, ήτοι δύο απόπειρες βιασμού και έναν βιασμό, φέρονται να έχουν τελεστεί τα έτη 2008, 2010 και 2014.Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι και οι τρεις καταγγελίες κατά του ηθοποιού έχουν έναν κοινό παρονομαστή: οι συναντήσεις μεταξύ του καταγγελλόμενου και των γυναικών γίνονταν για λόγους επαγγελματικούς, αλλά σύμφωνα με τις παθούσες έπαιρναν διαφορετική τροπή και κατέληγαν στην άσκηση σεξουαλικής βίας εναντίον τους.