Οι ηγέτες της ομάδας των εθνών Brics συναντώνται φέτος εν μέσω σημαντικών αλλαγών στη γεωπολιτική τάξη.
Η ομάδα, η οποία οφείλει το όνομά της στα αρχικά των πέντε κρατών μελών της – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – πραγματοποιεί την ετήσια σύνοδο κορυφής την Πέμπτη, αλλά χωρίς πολλές φανφάρες ή τεράστιες προσδοκίες.
Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν και σε “εικονική” μορφή, για τρίτη συνεχή χρονιά. Οι δύο τελευταίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο γιατί οι ηγέτες επέλεξαν να παραλείψουν τις προσωπικές συναντήσεις φέτος.
Είναι σε πλήρη αντίθεση με το Quad – το οποίο συγκεντρώνει την Ινδία με την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ – του οποίου οι ηγέτες συναντήθηκαν αυτοπροσώπως στην Ιαπωνία τον περασμένο μήνα εν μέσω της παγκόσμιας λάμψης των μέσων ενημέρωσης.
Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα Brics δεν ανταποκρίθηκαν πραγματικά στις προσδοκίες όλα αυτά τα χρόνια. Όταν ιδρύθηκε το 2009, ο όμιλος αναμενόταν να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια οικονομία και να δημιουργήσει μια νέα οικονομική τάξη για να βοηθήσει τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Η επιτυχία του μπορεί να περιγραφεί στην καλύτερη περίπτωση ως μέτρια, αλλά η σημασία του δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Τα έθνη των Brics έχουν συνολικό πληθυσμό 3,23 δισεκατομμυρίων και το συνδυασμένο ΑΕΠ τους είναι περισσότερο από 23 τρισεκατομμύρια δολάρια.
«Oι Brics μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχουν συνάφεια μεταξύ τους, επειδή δεν έχουν προχωρήσει πραγματικά στις μακροχρόνιες προσπάθειές τους να εισαγάγουν βιώσιμες παγκόσμιες οικονομικές εναλλακτικές λύσεις στο υπάρχον σύστημα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ», λέει ο Michael Kugelman, αναπληρωτής διευθυντής στο Wilson Center think- τανκ στην Ουάσιγκτον.
Αλλά προσθέτει ότι η διαγραφή των Brics θα είναι λάθος λόγω της συλλογικής οικονομικής ισχύος του, «παρόλο που συχνά τείνει να χτυπά κάτω από το βάρος του».
Η οικονομία ήταν πάντα στο επίκεντρο των Brics, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανό να είναι μεγάλος στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης.
Τα έθνη μπορεί να μην αναφέρουν ανοιχτά τον πόλεμο, αλλά σίγουρα θα συζητηθεί όταν ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα και ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο μιλήσουν μεταξύ τους.
Ο Pratyush Rao, διευθυντής για τη Νότια Ασία στη συμβουλευτική εταιρεία Control Risks, λέει ότι η Ουκρανία, χωρίς αμφιβολία, θα είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο.
«Πολλοί άνθρωποι θα παρακολουθούν τη σύνοδο κορυφής, ειδικά τη δυναμική μεταξύ Ρωσίας και Κίνας σχετικά με την Ουκρανία», λέει.
Ενώ η Κίνα ήταν πιο ανοιχτή όσον αφορά την υποστήριξή της προς τη Ρωσία, η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία προσπάθησαν να περπατήσουν στο διπλωματικό τεντωμένο σκοινί για τον πόλεμο. Δεν έχουν επικρίνει ανοιχτά τη Ρωσία, αλλά έχουν υποστηρίξει συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.
Αλλά πολλά έχουν αλλάξει από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου και των κυρώσεων υπό την ηγεσία της Δύσης φαίνονται σε όλο τον κόσμο – ο πληθωρισμός αυξάνεται σε πολλές χώρες, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχουν διαταραχθεί και υπάρχουν φόβοι για έλλειψη τροφίμων.
Οι Ρώσοι σχολιαστές μιλούν για τη σημασία των εθνών των Brics στο να αμβλύνουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων.
Ο κ. Ράο λέει ότι μπορεί να αναμένεται κάποια ώθηση κατά των δυτικών κυρώσεων στη σύνοδο κορυφής, και αυτό θα είναι παρήγορο για τη Ρωσία.
«Αλλά δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως επιδοκιμασία των ενεργειών της Ρωσίας», προσθέτει.
Ωστόσο, τα μέλη του Brics θα ήθελαν να θεωρηθούν ότι αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για να βοηθήσουν τα αναπτυσσόμενα έθνη να ξεπεράσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου.
“Περιμένω ότι η σύνοδος κορυφής θα υπογραμμίσει την παγκόσμια σημασία της ομάδας λόγω της συλλογικής δημογραφικής και οικονομικής επιρροής της. Περιμένω επίσης να βοηθήσει τις φτωχότερες και μεσαίου εισοδήματος χώρες να αναπτύξουν ανθεκτικότητα για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία”, λέει ο κ. Kugelman.
Αλλά τότε θα υπάρξουν προκλήσεις εντός της ομάδας. Το Πεκίνο και η Μόσχα μπορεί να συμφωνήσουν να υιοθετήσουν πιο σκληρές γραμμές κατά της Δύσης, αλλά το Δελχί δεν θα ήθελε η σύνοδος κορυφής να χρησιμοποιηθεί για ανοιχτή κριτική στις ΗΠΑ και ευρύτερα στη Δύση.
Το Δελχί υπερηφανεύεται για τη «στρατηγική του αυτονομία» και την πολιτική της μη ευθυγράμμισης και έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι σημαντικό μέλος ακόμη και σε ανταγωνιστικά πολυμερή φόρουμ.
«Η Ινδία έχει μια ανεξάρτητη στρατηγική πολιτική και μια ανεξάρτητη αυτόνομη φωνή στην παγκόσμια σκηνή και δεν θα ήθελε να συμβιβαστεί σε αυτό», λέει ο κ. Ράο.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν επικρίνει το Quad ως “το ΝΑΤΟ της Ασίας”, αλλά αυτό δεν πτόησε το Δελχί από το να δεσμευτεί για την υποστήριξή του στις πρωτοβουλίες της ομάδας στον Ινδο-Ειρηνικό, τον οποίο το Πεκίνο θεωρεί ως περιοχή επιρροής του.
Οι αναλυτές λένε ότι η Ρωσία και η Κίνα πιθανότατα θα παραβλέψουν αυτούς τους ερεθιστικούς παράγοντες για τον ευρύτερο στόχο να καθιερώσουν τα Brics ως βιώσιμο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για να βοηθήσουν τον αναπτυσσόμενο κόσμο και επίσης να παραμείνουν σχετικές με την ταχέως μεταβαλλόμενη γεωπολιτική τάξη.
*** Με πληροφορίες από το BBC