Βίκτορ Όρμπαν: Πολιτικός Μάρτυρας ή Εχθρός της Δημοκρατίας;

271

 Η κυβέρνηση του Όρμπαν λοιπόν,επανειλημμένα ,έχει κατηγορηθεί ότι αγνοεί βασικούς, ηθικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας. Συνεπώς, τίθεται υποψήφια για τις ανάλογες κυρώσεις.  

Μάλιστα,ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε επίσημη ομιλία του δήλωσε πως αφενός είναι κατά των «κλειστών συνόρων», αφετέρου οι χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να διακατέχονται από ισορροπία μεταξύ του εθνικού αισθήματος και της αλληλεγγύης τους προς τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Σε συνέντευξη του ο κύριος Γιούνκερ δήλωσε επίσης πως έχει «χαθεί κάθε ελπίδα πια» σχετικά με τον Όρμπαν, όπως κι ότι υπάρχουν σημαντικές «διάφορες» ανάμεσα στον ίδιο και τον Ούγγρο πρωθυπουργό. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν έχει κάνει ξεκάθαρη τη στάση του απέναντι  στην «ακραία ρητορική» του Όρμπαν λέγοντας χαρακτηριστικά  «δεν ανήκει στο πολιτικό υπόβαθρο της Ευρώπης». 

Από την άλλη, ο πρώην αρχηγός του Βρετανικού κόμματος UKIP και ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φάρατζ, απευθυνόμενος στους υπόλοιπους ευρωβουλευτές, χαρακτήρισε την μεταχείριση προς τον Όρμπαν «μίσος», δηλώνοντας παράλληλα ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός είναι ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που είναι πρόθυμος να «πολεμήσει για τις θεμελιώδης αρχές του, το έθνος του, την κουλτούρα του και για το λαό του». Ο Φάρατζ ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να μειώσει την ανεξαρτησία κάθε χώρας μέλους, προσδιορίζοντας τον Τζωρτζ Σόρος ως τον κύριο προβληματικό φορέα, εφόσον «προωθεί παράνομη μετανάστευση»  στην Ουγγαρία. Κλείνοντας, ο Φάρατζ κάλεσε τον Όρμπαν να γίνει μέλος του «Brexit club», ενισχύοντας το αντιευρωπαϊκό συναίσθημα του.

Η αλήθεια είναι πως υπήρξε έντονη διαφωνία σχετικά με την ενεργοποίηση του Άρθρου 7, κι όπως ήταν αναμενόμενο διαφορετικές απόψεις.

 Συγκεκριμένα, η Judith Sargentini, η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής που ηγήθηκε στα διαδικαστικά κατά του Όρμπαν, δήλωσε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν είναι άξιος του έθνους του εξαιτίας των ελλιπών πολιτικών πρακτικών του. Ο Peter Szijjártó, πρωθυπουργός εξωτερικών της Ουγγαρίας, χαρακτήρισε την ψηφοφορία ως μια «μικροπρεπή εκδίκηση των φιλo-μεταναστευτικών  πολιτικών». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε για το Άρθρο 7 πως «η μη ολοκλήρωση του θα αποτελέσει συμβιβασμό των δημοκρατικών αξιών και αρχών μας», εκφράζοντας έτσι τη θέση του υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία.

 Εντύπωση όμως προκάλεσε η στάση του Αυστριακού καγκελάριου Sebastian Courts υπέρ της εφαρμογής του Άρθρου, αφού στο παρελθόν οι δύο ηγέτες διατηρούσαν μια αλληλοϋποστηρικτική σχέση μεταξύ τους . Ο Κουρτς είπε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού σχετικά με την  κυριαρχία του νόμου και της δημοκρατίας» και πρότεινε την αναδιοργάνωση του Ουγγρικού πολιτικού συστήματος.

Είναι γεγονός πως ο Βίκτορ Όρμπαν αποτελεί έναν πόλο διχασμού γνωμών και πεποιθήσεων εντός της Ευρωβουλής. Το ερώτημα είναι, πως θα αντιδράσει η ουγγρική κυβέρνηση, εφόσον ισχύσουν οι κυρώσεις του Άρθρου 7; Θα συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή θα παραμείνει ανυπάκουη;