Bloomberg: Ο Σούνακ σχεδιάζει σύσφιξη των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ τρία χρόνια μετά το Brexti

203

Να καταστρώσουν σχέδια για την ανοικοδόμηση των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ μετά από χρόνια αντιπαραθέσεων μετά το Brexit ζήτησε ο Ρίσι Σούνακ κατ’ ιδίαν από υπουργούς της κυβέρνησής του και αξιωματούχους, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ήδη, όπως αναφέρει το πρακτορείο, ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι ωθούμενοι εν μέρει από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, έχουν καταρτίσει προτάσεις για το πώς μπορεί να συνεργαστεί η Βρετανία στενότερα με κράτη της ΕΕ σε μια σειρά από τομείς, όπως η άμυνα, το μεταναστευτικό, και η λεγόμενη «οικονομική διπλωματία», που περιλαμβάνει θέματα όπως το εμπόριο, η ενέργεια και τα διεθνή πρότυπα.

Υπουργοί, διπλωμάτες και αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν μίλησαν στο Bloomberg για τη στροφή του Σούνακ προς την ΕΕ. Βρετανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι τις προσεχείς ημέρες θα μπορέσουν να ανακοινώσουν μια λύση στην πολυετή διαμάχη με την ΕΕ σχετικά με τις εμπορικές ρυθμίσεις στη Βόρεια Ιρλανδία στη μετά-Brexit εποχή. Κι οι συνεργάτες του Σούνακ θέλουν να αξιοποιήσουν αυτή τη σημαντική εξέλιξη ως βάση για μια πιο περιεκτική βελτίωση των δεσμών της Βρετανίας με την ΕΕ.

Λεπτές ισορροπίες για τον Σούνακ

Αλλά, όπως σημειώνει το πρακτορείο, για να το πετύχει αυτό ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πρέπει πρώτα να βρει μια λεπτή ισορροπία για να συγκρατήσει τους ένθερμους θιασώτες του Brexit στο κόμμα του και να πείσει τους συμμάχους τους στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα να άρουν το βέτο τους στην αποκεντρωμένη κυβέρνηση στη Βόρεια Ιρλανδία. Ακόμα κι αν μπορέσει να το κάνει αυτό, ο Σούνακ θα αντιμετωπίσει τον σκεπτικισμό των Ευρωπαίων ηγετών που προσπαθούν να συνεργαστούν τα τελευταία επτά χρόνια με το Ηνωμένο Βασίλειο, που άλλαξε στο διάστημα αυτό πέντε πρωθυπουργούς, που συχνά αντιμετώπιζαν την ΕΕ ως σάκο του μποξ για να σκοράρουν πόντους στους ψηφοφόρους τους.

Η αλλαγή στη στρατηγική της Βρετανίας έναντι της Ευρώπης δεν συνιστά παραδοχή αποτυχίας του Brexit, επέμεινε κυβερνητικός αξιωματούχος, αλλά την αντανάκλαση μιας μεταβαλλόμενης πραγματικότητας.

To Λονδίνο καλοβλέπει ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την ΕΕ

Μεταξύ των προτάσεων υπό συζήτηση είναι μια επίσημη συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ και μια νομική συμφωνία για να επιτρέπεται ευκολότερα η συμμετοχή του βρετανικού στρατού σε επιχειρήσεις της ΕΕ.

Η Ένωση πιθανώς θα αποδεχθεί μια στενότερη συνεργασία αναφορικά με την ασφάλεια, καθώς η Βρετανία και η Γαλλία διαθέτουν τους ισχυρότερους στρατούς στην Ευρώπη. Όταν ο προκάτοχος του Σούνακ στη Ντάουνινγκ Στριτ, Μπόρις Τζόνσον διαπραγματευόταν τους όρους του Brexit, η ΕΕ πίεσε για στενότερη αμυντική συνεργασία, αλλά ο Τζόνσον αρνήθηκε.

Η κυβέρνηση Σούνακ θέλει επίσης μια στενότερη συνεργασία με την ΕΕ για κοινές εξαγωγές αμυντικού υλικού, ώστε να αποτρέψουν τα μη ευρωπαϊκά κράτη από το να συνάψουν συμβόλαια με τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά το ζήτημα αυτό ίσως αποδειχθεί πιο ακανθώδες στις διαπραγματεύσεις, σημειώνει το Bloomberg.