Bloomberg: Τι λένε κορυφαίοι οικονομολόγοι για την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας στην ευρωζώνη

 

«Ενεργειακό χάος και πληθωριστικές πιέσεις προκαλούν άγχος στις ευρωπαϊκές πολιτικές», γράφει το δημοσίευμα – Τα υψηλά ενεργειακά κόστη μπορεί ακόμη και να επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη, προαναγγέλοντας το στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του 1970, εκεί όπου οι τιμές αυξάνονταν σε γρηγορότερους ρυθμούς από την οικονομική ανάπτυξη

Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη φέτος, πλήττοντας τους καταναλωτές, αναφέρει μεταξύ άλλων, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

 

Το χάος, όπως το χαρακτηρίζει, στις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης, που όλο και «βαθαίνει», κινδυνεύει να υπονομεύσει  την ανάκαμψη και να δυσκολέψει τις  πολιτικές  που επιστρατεύουν αξιωματούχοι που προσπαθούν απεγνωσμένα  να αφήσουν πίσω τους τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών.

 

Όπως καταγράφει το ρεπορτάζ, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν στις χρηματοπιστωτικές αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. Την ίδια ώρα, το κρύο στο ξεκίνημα του χειμώνα αποτελεί πλέον πραγματική οικονομική απειλή, για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκατομμύρια καταναλωτές θα δουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος να αυξάνονται περισσότερο από 10% τον Οκτώβριο!

 

Στην Ισπανία, όπου οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σε «αχαρτογράφητα νερά», η κυβέρνηση μείωσε τους φόρους στην ενέργεια και πρότεινε τον περιορισμό των κερδών στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας.

 

Και στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι – κάποτε ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης – είναι έτοιμος να δαπανήσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ (4,1 δισεκατομμύρια δολάρια) δημόσιων κεφαλαίων για να μειώσει τον αντίκτυπο στα νοικοκυριά.

 

Ωστόσο, μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, επικρατεί η άποψη ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι προσωρινή.

 

Ο Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγος στη Saxo Bank A / S. κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου», σχολιάζοντας:

 

«Ο φόρος καταναλωτή που εφαρμόζεται ήδη είναι τεράστιος και θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Όποιος πιστεύει ότι αυτό θα είναι προσωρινό, θα έρθει προς εκπλήξεων το φετινό χειμώνα».

 

Ο συνδυασμός της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής και της αύξησης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό σε αύξηση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 3% τον μήνα Αύγουστο, το υψηλότερο ποσοστό μέσα σε μια δεκαετία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δε, ο πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, με καλπάζοντα ρυθμό εδώ και περισσότερα από εννέα χρόνια. Η τιμή των πρώτων υλών που εισέρχονται στα εργοστάσια αυξήθηκε επίσης, κατά 11% σε σχέση με πέρυσι τον Αύγουστο.

 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει  στις 9 Σεπτεμβρίου ότι «η προσωρινή άνοδος του πληθωρισμού αντανακλά κυρίως στην ισχυρή αύξηση των τιμών του πετρελαίου», μεταξύ άλλων παραγόντων.  Σε σύγκριση από έτος σε έτος η άνοδος αυτή πρέπει να «υποχωρήσει» μέσα στο 2022.

 

Καθώς, η ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και η θερμική ενέργεια συνθέτουν μόλις το 6% του «καλαθιού» τιμών του ευρωπαίου καταναλωτή της ευρωζώνης το 2021, ο κίνδυνος για την Κριστίν Λαγκάρντ και άλλους κεντρικούς τραπεζίτες είναι ότι ο αντίκτυπος του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, ενδέχεται να επεκταθεί και να έχει  επιπτώσεις στις τιμές και σε άλλες βιομηχανίες και μετέπειτα στους μισθούς.

 

«Αυτό αρχίζει να συμβαίνει», υπογραμμίζει το Bloomberg.

 

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια λιπασμάτων στην Ευρώπη έκλεισαν, στέλνοντας τις τιμές στα ύψη – ένα κόστος που οι αγρότες θα αναγκαστούν να μετακυλήσουν προς τους καταναλωτές.

 

Άλλες βιομηχανίες όπου η ενέργεια αποτελεί μεγάλο κομμάτι του κόστους και θα μπορούσαν να προκαλέσουν  πίεση των τιμών στην «αλυσίδα εφοδιασμού» είναι το τσιμέντο, τα κεραμικά, το γυαλί και το  χαρτί.

 

Το ρεπορτάζ γράφει ότι όσο περισσότερο συνεχίζει το ράλι ανόδου, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αντίκτυπος σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που οι έμποροι προβλέπουν έναν κρύο χειμώνα.

 

Τα υψηλά ενεργειακά κόστη μπορεί ακόμη και να επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη, προαναγγέλοντας το στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του 1970, εκεί όπου οι τιμές αυξάνονταν σε γρηγορότερους ρυθμούς από την οικονομική ανάπτυξη.

 

*«stagflation» (σ.σ. Στασιμοπληθωρισμός ή πληθωρισμός προσφοράς:  Πηθωρισμός που δε συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής, η οποία μπορεί να μείνει στάσιμη).

 

Το Bloomberg ολοκληρώνει, σχολιάζοντας ότι οι πολιτικοί  ίσως χρειαστεί να εξετάσουν πιο ριζοσπαστικές λύσεις, προκειμένου  να σταματήσουν να συμβαίνουν αυτά.

 

Ενδέχεται να υπάρξουν δραστικές αποφάσεις που σχετίζονται με την επιδότηση των τιμών λιανικής στην ενέργεια, των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, των  εμπορικών και βιομηχανικών τιμολογίων αερίου.