Βράβευσε τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες της Novartis η Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο! (Vids)

618

Τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis με τα ψευδώνυμα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» βράβευσε η ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας στο Twitter τη βράβευση των «κουκουλοφόρων», αναρωτήθηκε «πώς βρήκαν οι της ομάδος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς την επαφή με τους μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος “Μάξιμο Σαράφη” και “Αικατερίνη Κελέση” και τους έβαλαν και να μιλήσουν; αφού κανείς δεν ξέρει ποιοι ειναι πλην της κας Τουλουπάκη…μαλλον θα ειχαν το τηλ τους καπου».

Στην τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στην οποία παρενέβησαν και Έλληνες δημοσιογράφοι, μεταδόθηκαν βίντεο με δηλώσεις των δύο μαρτύρων. Για πρώτη φορά οι μάρτυρες, οι οποίοι διατηρούν την ανωνυμία τους, περιέγραψαν τις περιπέτειες των ιδίων και των οικογενειών τους στην χώρα μας, στην προσπάθειά τους να αποκαλύψουν την αλήθεια.

Μίλησαν με παραποιημένη, βέβαια, την φωνή τους και χωρίς να αποκαλύπτουν τα πρόσωπά τους, για τις επιθέσεις που έχουν υποστεί οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από πολιτικούς, ΜΜΕ κλπ.

Oι δύο μάρτυρες βραβεύτηκαν με το ετήσιο βραβείο για «Δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες από την Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE / NGL.

Οι δύο μάρτυρες έστειλαν μέσω βίντεο και ευχαριστήρια δήλωση προς το ευρωκοινοβούλιο:

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, παρουσιάζοντας την βράβευση των δύο μαρτύρων, έκανε λόγο για τις περιπέτειες τους από το Φθινόπωρο του 2017 που άρχισαν να καταθέτουν στην Εισαγγελία Διαφθοράς ενώ τόνισε πως «χάρη στις δικές τους καταθέσεις και σε αυτές των μαρτύρων που συνεργάζονται με την αμερικανική δικαιοσύνη η Novartis υποχρεώθηκε σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό δημόσιο ύψους 345 εκατ. δολαρίων. Από αυτά τα 310 εκατ. αφορούν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα. Παρά την χωρίς προηγούμενο αυτή τιμωρία της Novartis, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει στραφεί εναντίον της, παρ’ότι στην Ευρώπη το έχει κάνει η Ιταλία και η Γαλλία» και πρόσθεσε πως «αυτό το βραβείο είναι ένδειξη συμπαράστασης και ηθικής ενίσχυσης τους στην μάχη που δίνουν οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Μια μάχη για την αλήθεια, για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και κατά της διαφθοράς».

O Ευρωβουλευτής της GUE/NGL, Miguel Urban Crespo, δήλωσε πως «με την πανδημία του κορωνοϊού, η υπόθεση Novartis έδειξε πόσο επιζήμια είναι η ιδιωτικοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης και τους λόγους που πρέπει να υπερασπιστούμε τα τα δημόσια συστήματα υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, είναι απαραίτητη η συνεργασία των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων για την έκθεση των μεγάλων φαρμακευτικών σκανδάλων».

Το βραβείο το μοιράστηκαν επίσης η Chelsea Manning, πρώην αναλύτρια πληροφοριών στον Αμερικανικό στρατό η οποία αποκάλυψε βίντεο που δείχνουν την δολοφονία άοπλων Ιρακινών πολιτών, καθώς και η μη κερδοσκοπική ομάδα έρευνας Correctiv, η οποία αποκάλυψε πληροφορίες σχετικά με το σκάνδαλο “cum-ex”, που κόστισε στους Ευρωπαίους φορολογούμενους 55 δις ευρώ.

Μιλώντας για την εκδήλωση, ο Συμπρόεδρος της GUE/NGL, Martin Schirdewan, αναφέρθηκε στην καταπίεση που υπόκεινται οι δημοσιογράφοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε την σπουδαιότητα του βραβείου, καθώς με αυτή την πρωτοβουλία η Ευρωομάδα της Αριστεράς επηρέασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο και θεσπίζει αντίστοιχο βραβείο από του χρόνου, κάτι που δείχνει πως η συλλογική πολιτική πίεση σε καίρια ζητήματα μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που μίλησε η αδερφή της δολοφονημένης δημοσιογράφου από τη Μάλτα, Daphne Caruana Galizia, Corinne Vella, η οποία δήλωσε πως οι αποκαλύψεις στις μέρες μας είναι επικίνδυνες ενώ «το πιο σημαντικό στο γεγονός ότι οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος επιλέγουν να μιλήσουν ανοιχτά για υποθέσεις, είναι πως βοηθάνε όλους εμάς στο να ζούμε σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον».

Η Marisa Matias, Αντιπρόεδρος και Ευρωβουλευτής της GUE/NGL, χαρακτήρισε ως ήρωες και ηρωίδες των καιρών μας τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και ανέφερε πόσο σημαντικό είναι το βραβείο στην προώθηση του δικαιώματος της έκφρασης και της ελευθερίας του λόγου, ένα δικαίωμα που όπως είπε «θα έπρεπε να υπάρχει σε όλες τις δημοκρατίες».

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε και ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος ζήτησε ισχυρότερη ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προστατευομένων μαρτύρων. Τόνισε επίσης ότι έγιναν πολλές ερωτήσεις σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς και υπηρεσίες όπως στην OLAF από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για την διερεύνηση της υπόθεσης, τα οποία έμειναν αναπάντητα και ότι στην Ελλάδα οι «ελεγχόμενοι για διαφθορά υπήρξαν κατήγοροι και κυνήγησαν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος». Τέλος, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πλέον το βραβείο αυτό θα δίνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν κριτήρια ανεξαρτησίας και να μην υπηρετούνται μικροπολιτικές σκοπιμότητες.