Βρετανία: Αγωνία μήπως καταλήξουν σε κάδους απορριμμάτων δεκάδες εμβόλια της AstraZeneca

Ακόμη μια εστία ανησυχίας ανοίγει στη Βρετανία, τη στιγμή που η επιδημιολογική εικόνα της θυμίζει την Ιταλία της άνοιξης, καθώς έχει αρχίσει η επιλογή ασθενών, ενώ νοσηλευόμενοι μεταφέρονται σε ξενοδοχεία με στόχο την αποσυμφόρηση, η οποία επιβάλλει και την ακύρωση σημαντικών χειρουργείων.

Αυτή τη φορά ο προβληματισμός πυροδοτείται από τα εμβόλια της AstraZeneca/Οξφόρδης.

Συγκεκριμένα υπάρχει ο φόβος μήπως δεκάδες χιλιάδες καταλήξουν σε κάδους απορριμμάτων, εν μέσω σύγχυσης που γεννά το πρωτόκολλο για τους γιατρούς που μεταφέρουν φιαλίδια από σπίτι σε σπίτι.

Το σκηνικό ανησυχίας διαμορφώνεται ενώ πάνω από 240.000 Βρετανοί πρόκειται να εμβολιαστούν στις οικίες τους. Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου να έχουν εμβολιαστεί 13 εκατομμύρια πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες, πάντως, για το εμβόλιο της Οξφόρδης, οι γιατροί πρέπει να προμηθεύονται για κάθε σπίτι το οποίο θα επισκεφυούν για εμβολιασμό, με ένα φιαλίδιο το οποίο περιέχει 10 δόσεις.

Όταν όμως χορηγηθεί το εμβόλιο, οι γιατροί καλούνται να πετάξουν τις υπολειπόμενες δόσεις από το φιαλίδιο, καθώς δεν μπορούν να μεταβούν σε άλλες οικίες με το υπόλοιπο του αποθέματος.

Στο σχετικό έγγραφο 46 σελίδων δεν παρέχονται λεπτομέρειες σχετικά με το εάν τα ανοιχτά φιαλίδια μπορούν να μετακινηθούν από σπίτι σε σπίτι.

Ωστόσο το καθένα πρέπει να χρησιμοποιείται εντός έξι ωρών και να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία από 2 μέχρι 5 βαθμούς κελσίου.

Το φιαλίδιο περιέχει έτοιμο για χρήση εμβόλιο, με το καπάκι να χρειάζεται απλά να τρυπηθεί και το υγρό να τοποθετηθεί σε μια σύριγγα πριν από τη χορήγηση των δόσεων.