Βρετανία: Απόπειρες Ρωσίας για επιρροή εκλογών και κλοπή πληροφοριών για εμβόλιο κορωνοϊού

Χάκερς

Ρώσοι κατάσκοποι στον κυβερνοχώρο επιχειρούν να κλέψουν δεδομένα από τις έρευνες της Βρετανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά για το εμβόλιο και τις θεραπείες του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες των τριών χωρών.

Το βρετανικό Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας ανέφερε ότι η κυβερνοεπίθεση είναι σε εξέλιξη και ότι οι αρμόδιοι Βρετανοί ειδικοί αμύνονται προστατεύοντας τους στόχους στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ερευνητικά ινστιτούτα, εργαστήρια κ.ά.

Δράστες φέρονται να είναι τα μέλη ομάδας χάκερ γνωστής ως APT29, που έχουν το προσωνύμιο «Δούκες», με τη βρετανική υπηρεσία να λέει ότι «σχεδόν σίγουρα επιχειρούν ως μέρος των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας».

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού χαρακτήρισε την επίθεση «απαράδεκτη».

Στόχος των επιθέσεων φέρονται να είναι και αντίστοιχοι οργανισμοί σε άλλες χώρες.

Η ανακοίνωση έγινε λίγη ώρα μετά από απρόσμενη γραπτή δήλωση του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών στη Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με την οποία Ρώσοι παράγοντες αποπειράθηκαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019, τις οποίες κέρδισε ο Μπόρις Τζόνσον έναντι του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η απόπειρα αφορούσε την προώθηση μέσω κοινωνικών δικτύων ορισμένων απόρρητων εγγράφων που είχαν διαρρεύσει και αναφέρονταν στην πιθανή εμπορική συμφωνία Ην. Βασιλείου-ΗΠΑ.

Ο τότε ηγέτης των Εργατικών είχε χρησιμοποιήσει στην προεκλογική εκστρατεία τα έγγραφα αυτά, λέγοντας ότι αποδείκνυαν πως Συντηρητικοί και Ουάσινγκτον συζητούσαν τη συμμετοχή αμερικανικών ιδιωτικών κεφαλαίων στη λειτουργία του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας NHS.

Εξάλλου, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Πληροφοριών Ασφαλείας, που μόλις προχθές συστάθηκε σε σώμα μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, ανακοίνωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα την πολυαναμενόμενη έκθεση βουλευτών για την καταγγελλόμενη ρωσική ανάμιξη σε προηγούμενες εκλογές και στο δημοψήφισμα του Brexit.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης έχει αναβληθεί πολλές φορές, με πολιτικούς σχολιαστές και στελέχη της αντιπολίτευσης να θεωρούν πως ίσως περιλαμβάνει στοιχεία που θα μπορούσαν να πλήξουν το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, ισχυρισμό που απορρίπτει η κυβέρνηση.