Βρετανία: Κατά του lockdown δεκάδες βουλευτές του Τζόνσον

Βρετανία, Big Ben, Λονδίνο

Στη Βουλή των Κοινοτήτων θα εμφανιστεί το απόγευμα ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για να αναλύσει την απόφασή του για επιβολή νέου lockdown στην Αγγλία από την προσεχή Πέμπτη.

Ο Συντηρητικός ηγέτης αναμένεται να πει ότι «μοντέλα των επιστημόνων μας υποδεικνύουν ότι αν δε δράσουμε τώρα, θα μπορούσαμε να δούμε θανάτους το χειμώνα που θα είναι διπλάσιοι ή και περισσότεροι σε σύγκριση με του πρώτου κύματος».

Παρόλα αυτά, η αναγγελία του lockdown έχει εξοργίσει δεκάδες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που θεωρούσαν υπερβολικά ακόμα και τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται. Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, έως και 80 βουλευτές έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με το lockdown με ορισμένους να απειλούν ότι θα το καταψηφίσουν στην ψηφοφορία της Τετάρτης.

Ο κ. Τζόνσον θα πει ότι στο τέλος των τεσσάρων εβδομάδων διάρκειας του lockdown στις 2 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει το σύστημα των τριών βαθμίδων περιορισμών ανάλογα με την επιδημιολογικη εικόνα ανά περιοχή.

Η φράση αυτή αποσκοπεί στο να κατευνάσει τις ανησυχίες των βουλευτών του μετά από τη δήλωση του Υπουργού Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ την Κυριακή ότι το lockdown θα παραταθεί αν κριθεί αναγκαίο.

Οι «αντάρτες» βουλευτές ζητούν νέα ψήφο πριν από ενδεχόμενη παράταση του lockdown, τη δημοσίευση εκτίμησης για το κόστος στην οικονομία και μία ξεκάθαρη στρατηγική εξόδου από τα μέτρα.