Βρούτσης: Δρομολογούνται αλλαγές στο σύνολο του εργασιακού νόμου

342

Στον ΘΕΜΑ 104,6 φιλοξενήθηκε την Κυριακή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε μια συνέντευξη εφ’όλη της ύλης.

Όσον αφορά στις κλειστές επιχειρήσεις μέσω ΚΑΔ, είπε ότι θα πρέπει να υποβληθεί από 15 έως 24 Νοεμβρίου στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» υπεύθυνη δήλωση από τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα από τους εργαζόμενους ώστε να γίνει η διασταύρωση και στη συνέχεια, η πληρωμή θα γίνει από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου.

Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, θα υποβληθούν οι υπεύθυνες δηλώσεις για αναστολές συμβάσεων εργασίας, από 15 Νοεμβρίου έως 7. Δεκεμβρίου και αυτή η περίπτωση των εργαζομένων θα πληρώνεται σταδιακά μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

Ο χρόνος επιταχύνθηκε όσον αφορά στις κλειστές επιχειρήσεις, αναλαμβάνοντας το ρίσκο ότι η «ΕΡΓΑΝΗ» θα «σηκώσει» επάνω της ένα τεράστιο φορτίο για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και χιλιάδες επιχειρήσεις.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην πέσει το σύστημα. Η ΕΡΓΑΝΗ δεν ήταν φτιαγμένη για να κάνει πληρωμές. Η ΕΡΓΑΝΗ ήταν φτιαγμένη για να κάνει την καταγραφή προσλήψεων, απολύσεων, να μετράει τις υπερωρίες των εργαζομένων, όπως θα κάνει και τη μετάβαση με το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Η ΕΡΓΑΝΗ φάνηκε και μεσα στην πανδημία ότι ήταν πολύ σημαντικό εργαλείο. Θα είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που πάμε σε ψηφιακό ωράριο, θα μπορούμε να βλέπουμε σε real time τον πραγματικό χρόνο όλων των εργαζομένων. Το υπουργείο θα έχει επαφή με τον πραγματικό χρόνο του εργαζομένου. Πλέον το ΣΕΠΠΕ θα παρακολουθεί, σε πραγματικό χρόνο, έξω από τις επιχειρήσεις, τα στοιχεία των εργαζομένων, πόσοι βρίσκονται μέσα, και θα μπορούν να κάνουν επιτόπου τον έλεγχο, αξιοποιώντας την ΕΡΓΑΝΗ, σε real time», είπε ο υπουργός.

Αναδρομικά

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, «στις 29 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε χωρίς λάθος και με κανονική ροή η πληρωμή, όπως είχαμε δεσμευτεί, των αναδρομικών σε 1.152.000 δικαιούχους συνταξιούχους των αναδρομικών 1,4 εκ. ευρώ. Η μόνη εκκρεμότητα που έχουμε από αυτά τα αναδρομικά είναι 172.222 περιπτώσεις κληρονόμων που η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει ή την Παρασκευή ή την μεθεπόμενη Δευτέρα. Εκεί θα υποβάλλουν, χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία, με βάση την οδηγία που θα δοθεί από τον e- efka, τα συγκεκριμένα έντυπα και η πληρωμή θα επιδιώξουμε να γίνει μέχρι τέλος Δεκεμβρίου σε τακτά χρονικά διαστήματα, σταδιακά, καθώς θα δημιουργείται ένας ικανός αριθμός δικαιούχων θα κάνουμε έκτακτες καταβολές. Υλοποιήσαμε και τη νομοθετική μας δέσμευση που ήδη είναι νόμος του κράτους, να αυξήσουμε από το 50 στο 70% και από το 50 στο 80% τις προσωρινές συντάξεις. Και αυτή η καταβολή που αφορά χιλιάδες συνταξιούχους θα γίνει με την πληρωμή τέλος Νοεμβρίου για τις συντάξεις Δεκεμβρίου. Είναι χιλιάδες οι συνταξιούχοι που τους αφορά και αυτοί θα δουν αύξηση στις προσωρινές τους συντάξεις τέλος Νοεμβρίου. Ταυτόχρονα έχουμε και τη μεγάλη εκκρεμότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 4670/20 που πλέον το ασφαλιστικό σύστημα έγινε ανταποδοτικό. Θα πάρουν 15 μηνών αναδρομικά όσοι συνταξιούχοι είναι με 30 χρόνια και πάνω. Κυρίως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά στους νέους συνταξιούχους, σημερινούς εργαζόμενους, που όσοι έχουν από 30 χρόνια και πάνω θα πάρουν μόνιμα αύξηση στη σύνταξή τους – και ικανοποιητική αύξηση- για όλον τον υπόλοιπο συνταξιοδοτικό τους βίο.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν σε αναστολή τους εργαζόμενούς τους από 1η του μηνός και όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι θα πάρουν τα 800 ευρώ. Τα 800 ευρώ αντικαθιστούν τα 534 ευρώ για τον Νοέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος εργαζόμενος ξεκινήσει στις 7 του μηνός την αναστολή σύμβασης εργασίας, θα πάρει αυτό που του αναλογεί από τις 7 του μηνός έως το τέλος του Νοεμβρίου. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι πληρώνονταν με μερική απασχόληση ή με προσωρινή απασχόληση ή με χαμηλότερο μισθό από τα 650 ευρώ, τον βασικό μισθό. Όλοι αυτοί θα βρεθούν σε πλεονεκτικότερη θέση με βάση αυτό το επίδομα. Την εβδομάδα που έρχεται, μπαίνει ένα νέο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας, το οποίο εμβληματικά, στην κορυφή του θα έχει κάτι πολύ σημαντικό για την οικονομία, την εθνική, στο σύνολό της για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με τη μείωση των εισφορών τρεις μονάδες από 1/1/2021 – που αν σε αυτό προσθέσεις και τις 0,90 που φέραμε από 1/7/2020 – μία πολύ μεγάλη και σημαντική μείωση που θα αυξήσει τα εισοδήματα όλων των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Ο Γιάννης Βρούτσης, μίλησε και για τις αλλαγές του εργασιακού νόμου:

«Μετά από αυτό, θα έρθει ένας νόμος που θα αλλάξει το σύνολο του εργασιακού νόμου, όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα. Θα φέρει πολύ μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές , πολύ θετικές, οι οποίες θα βοηθήσουν και την ισόρροπη λειτουργία κάθε εργαζόμενου μεταξύ επαγγελματικού και εργασιακού βίου, θα δοθούν αυξήσεις στις άδειες στους άνδρες οι οποίοι θα αποκτούν παιδιά, θα έρθουν να ισορροπήσουν με τα δικαιώματα των γυναικών όσον αφορά στις άδειές τους. Θα υπάρχει για πρώτη φορά άδεια πατέρα 14 ημερών, δίνονται έκτακτες άδειες που θα φτάνουν τις 21 ημέρες τον χρόνο. Θα υπάρχει προστατευτικό πλαίσιο για τον πατέρα για να μην απολύεται που θα κλιμακώνεται και θα ενδυναμώνεται όσο αποκτά περισσότερα παιδιά. Θα υπάρξουν διατάξεις οι οποίες θα αλλάξουν το ατομικό και συλλογικό δίκαιο της χώρας. Θα υπάρξουν διατάξεις που θα αλλάξουν δομικά τον συνδικαλιστικό νόμο. Θα υιοθετήσουμε ευρωπαϊκές πρακτικές τις οποίες θα ενσωματώσουμε στο εργασιακό μας δίκαιο. Δεν θα αλλάξουμε την υφιστάμενη νομοθεσία. Είναι κακοπροαίρετα τα δημοσιεύματα που γράφτηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Εμείς, τη διάταξη διευθέτησης του χρόνου δεν την πειράζουμε. Θα προσθέσουμε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας να έχει και αυτό λόγο για την προστασία των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. To 8ωρο παραμένει θεμέλιο στο εργατικό δίκαιο της χώρας μας. Το 40ωρο παραμένει θεμέλιο στο εργατικό δίκαιο της χώρας μας. Οι υπερωρίες συνεχίζονται να πληρώνονται και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας όσον αφορά στο ζήτημα του συμψηφισμού κάποιων υπερωριών με ρεπό, υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Είναι η υφιστάμενη νομοθεσία».