Χοιρινό με πράσα αυγολέμονο

556

Όσο κρυώνει ο καιρός αλλάζουμε προτιμήσεις στο φαγητό και το πρασοσέλινο με χοιρινό είναι ένα απολαυστικό φαγητό, ιδανικό για κρύες μέρες του χειμώνα. Χοιρινό με πράσα και σέλινο αυγολέμονο, λοιπόν, ένα σπιτικό φαγητό που άνετα το λες και «κυριακάτικο»  καθώς είναι αρκετά απαιτητικό στο να μαγειρευτεί  και είναι ένα ευπαρουσίαστο και γευστικότατο πιάτο!

Υλικά Συνταγής
1 κιλό χοιρινό χωρίς κόκαλα κομμένο σε μερίδες
1 κιλό πράσα, ίσως και λίγο παραπάνω
Μισό φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 μικρό ματσάκι σέλινο, ψιλοκομμένο
3-4 μικρά καρότα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κ.σ σάλτσα ντομάτα
1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
αλάτι
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 λεμόνια
Εκτέλεση Συνταγής
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί.

Πλένουμε το κρέας κι αφού το πασπαλίσουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μισό από το κόκκινο πιπέρι, το τσιγαρίζουμε στο λάδι μέχρι να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές.

Μετά προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και τα γιαχνίζουμε μαζί.

Ύστερα ρίχνουμε το κομμένο σέλινο, το ψιλοκομμένο σκόρδο αλλά και ζεστό νερό μέχρι που να καλύψει το κρέας.

Αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει, με κλειστό το καπάκι, ώσπου να μαλακώσει αρκετά καλά το κρέας (όχι να διαλύεται, αλλά ούτε να είναι σκληρό). Προσέχουμε όμως να μην κολλήσει και αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο νερό.

Παράλληλα, καθαρίζουμε τα πράσα αφαιρώντας τα σκληρά, εξωτερικά φύλλα και κρατάμε μόνο το άσπρο μέρος, με λίγο από το πράσινο, καθώς και τα καρότα.

Κόβουμε τα πράσα σε μπαστούνια 5 εκ. περίπου. Επίσης, κόβουμε τα καρότα μας σε ροδέλες.

Αφού μαλακώσει το κρέας, προσθέτουμε τα πράσα και τα καρότα.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε και το άλλο μισό κουταλάκι απ’ το κόκκινο πιπέρι.

Ανακατεύουμε λίγο ώστε να γιαχνιστούν με το υπάρχον ζουμί.

Μετά προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό (ώστε να φτάσει να καλύψει σχεδόν τα πράσα) κι αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράζει με κλειστό καπάκι ώσπου να μαλακώσουν καλά και τα πράσα, να δέσει η σάλτσα χωρίς όμως να πιει τελείως το ζουμί.

Σ’ αυτό το σημείο κατεβάζουμε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά κι ετοιμάζουμε το αυγολέμονο!

Χτυπάμε το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα κουνώντας την ώστε να «πάει» παντού,  (χωρίς ν’ ανακατέψουμε).

Το χοιρινό με πρασοσέλινο είναι έτοιμο.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Συμβουλές για πιο γευστικό αποτέλεσμα
Τρίψτε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι όταν το σερβίρετε!

Αν δε θέλετε τον παραδοσιακό τρόπο για το αυγολέμονο, υπάρχει ένας πιο εύκολος τρόπος:  Αφού στύψουμε τα λεμόνια, βάζουμε το χυμό τους και τ’ αυγά στο μπλέντερ κι χτυπάμε καλά φτιάχνοντας ένα αυγολέμονο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απ’ αυτό που φτιάχνουμε με το χέρι!