Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 900 μονάδες – Εβδομαδιαία άνοδος 1,57%

555
Άνοδος Χρηματιστήριο

Μετά από πέντε ώρες στενής διακύμανσης εντός τεσσάρων σχεδόν μονάδων, η τελευταία ώρα της συνεδρίασης για το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν αρκετή για να διαπεράσει ο Γενικός Δείκτης τις 900 μονάδες και να κλείσει την εβδομάδα με τις καλύτερες τεχνικές προϋποθέσεις, έχοντας τη βοήθεια της “τριάδας” Eurobank, Εθνικής και ΟΤΕ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,74% στις 901,60 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 894,14 μονάδων (-0,09%) και 903,15 μονάδων (+0,92%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 5,2 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,89%, στις 2.188,07 μονάδες, ενώ στο +0,90% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.416,69 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,18% στις 562,81 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,57%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,86%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 3,68%.

“Ξεκούραση” στον δείκτη
Η γενικότερη κόπωση που παρατηρείται στην αγορά μετά το ράλι ως τις 920 μονάδες σε δεικτοβαρή χαρτιά έδωσε τη σκυτάλη της ανόδου σε μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, παρατηρεί ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Το άνοιγμα της ψαλίδας των αποτιμήσεων και η αναζήτηση νέων δυνητικών αποδόσεων έστρεψε ένα μικρό, αλλά ικανό να οδηγήσει σε εξάρσεις, μέρος των εισροών σε μετοχές που έχουν υστερήσει στο πρόσφατο ράλι τιμών αλλά δικαιολογούσαν βάσει θεμελιωδών ή ειδικών χαρακτηριστικών (αντικείμενο δραστηριότητας, κλάδος, αξία παγίων, προοπτικές) το ενδιαφέρον της αγοράς.

Συνήθως δυνατές αποδόσεις στην εγχώρια αγορά ακολουθούνται από διορθώσεις που έχουν κάποιο αξιόλογο βάθος και αλλαγή επιπέδων. Αυτή την φορά διαπιστώνεται ανακύκλωση της ρευστότητας σε άλλες ιδέες με κύριο γνώρισμα το αυξημένο προφίλ ρίσκου.

Το “ξύπνημα” στα μικρά και μεσαία χαρτιά της Αγοράς αποδίδεται και στη σταθερή ενεργοποίηση της επενδυτικής λιανικής καθώς και τον Απρίλιο το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά των ιδιωτών επενδυτών διατηρήθηκε πάνω από 24%.

Παρά την άνευρη εικόνα που παρατηρήθηκε στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου σε επίπεδο Δείκτη το επιχειρηματικό τοπίο παραμένει ζωηρά ενδιαφέρον. Στο προσκήνιο καθημερινά υπάρχουν νέα που θα φτιάξουν κλίμα σε δεύτερο χρόνο, απαραίτητο συστατικό μιας αγοράς της οποίας οι αποτιμήσεις ήδη κοιτάζουν την επόμενη χρήση.

Η τεχνική εικόνα
Τεχνικά η εβδομάδα δεν προσέθεσε κάποια ιδιαίτερη πληροφορία που να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε την εβδομάδα που πέρασε σε εύρος μόλις 12 μονάδων το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι είχαμε μια εβδομάδα καθαρής συσσώρευσης.

Παρόλα αυτά ο MACD στη συνεδρίαση της Πέμπτης επέστρεψε σε θέση αγοράς μετά από ενάμιση μήνα παραμονής σε θέση πώλησης (19/4), έχοντας οριακά κόψει τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών. Οι ταλαντωτές βρίσκονται στη ζώνη της ουδετερότητας και η αισθητή μείωση των μέσων ημερήσιων τζίρων δίνουν την εντύπωση μιας προσωρινής ανακωχής στην περιοχή πριν τις 900 μονάδες.

Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι οι τιμές έχουν κρατήσει την επαφή τους με τα υψηλά έτους παρά τις απαιτητικές εταιρικές πράξεις που έλαβαν χώρα τον Μάιο και έχουν ενσωματώσει μέρος από τον αντίκτυπο των επόμενων εταιρικών πράξεων που έρχονται ως το τέλος του μήνα. Η διατήρηση αυτής της ισορροπίας κοντά στην περιοχή των 900 μονάδων εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί και κατά την προσεχή εβδομάδα με τον τζίρο να παίζει πρωτεύοντα λόγο στην κατεύθυνση που θα έχει η διαφυγή από την συσσώρευση, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank φαίνεται ότι βγαίνει από την εσωστρέφεια του προηγούμενου διαστήματος, κλείνοντας σήμερα με άνοδο 3,74%, με τον ΟΤΕ και την Εθνική να ολοκληρώνουν στο +2,23% και +2,20% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Πειραιώς, Μυτιληναίο και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Alpha Bank, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ και Φουρλής, με τον ΟΛΠ και την Aegean να ολοκληρώνουν αμετάβλητες. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola (έχασε το θετικό πρόσημο στις δημοπρασίες), ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και Titan, ενώ ο Ελλάκτωρας έχασε 1,36%.