Απόρρητα έγγραφα που εξασφάλισε το Nordic Monitor αποκάλυψαν ότι ένας χρηματοδότης του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS), ο οποίος βοηθά επίσης στην ανάπτυξη πρακτόρων στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει ιδρύσει επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων στην Κωνσταντινούπολη και έχει αποκτήσει τουρκική υπηκοότητα.
Ο άνδρας, ένας Ιρακινός υπήκοος που ταυτοποιείται ως Wisam Hikmat Ahmed Faiq al-Barazanchi, έχει υπηρετήσει εδώ και καιρό ως διορθωτής και οικονομικός διευθυντής για τις επιχειρήσεις του ISIS στην Τουρκία. Έχει διευκολύνει τη μετακίνηση μαχητών του ISIS από τη Συρία και το Ιράκ στην Τουρκία και την Ευρώπη, υποστηρίζοντας τις διασυνοριακές επιχειρήσεις της οργάνωσης.
Ο Al-Barazanchi εισήλθε αρχικά στην Τουρκία ως πρόσφυγας, εγγεγραμμένος με τον αριθμό ταυτότητας ξένης υπηκοότητας 99291505202. Αφού απέκτησε την τουρκική υπηκοότητα, υιοθέτησε το τουρκικό όνομα Umut Albarazanchi και του δόθηκε ο αριθμός εθνικής ταυτότητας 34019454998. Η διαδικασία με την οποία απέκτησε την υπηκοότητα παραμένει ασαφής. Οι εγκρίσεις συνήθως απαιτούν ενδελεχή έλεγχο από τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και την τελική συγκατάθεση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Είναι πιθανό ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μπορεί να τον βοήθησαν και να τον υποστήριξαν, παρακάμπτοντας ενδεχομένως τυχόν κόκκινες σημαίες που θα μπορούσαν να εμφανιστούν κατά την εξέταση της αίτησής του για τουρκική υπηκοότητα.
Ένα έγγραφο εμπορικού μητρώου αναφέρει ότι ο Wisam Hikmat Ahmed Faiq al-Barazanchi διατηρούσε επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων στην Κωνσταντινούπολη και υιοθέτησε το τουρκικό όνομα Umut Albarazanchi μετά την απόκτηση της τουρκικής υπηκοότητας.
Ο Al-Barazanchi εγκατέστησε γρήγορα μια επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη, προσφέροντας υλικοτεχνική υποστήριξη στο ISIS, από τον ταξιδιωτικό συντονισμό έως την προετοιμασία πλαστών εγγράφων ταυτότητας και διαβατηρίων. Διατηρούσε στενούς δεσμούς με άλλους πυρήνες του ISIS στην Τουρκία, οι οποίοι είχαν αναδιαρθρωθεί με το όνομα Salman the Persian Brigade (Selman-ı Farisi Taburu στα τουρκικά ή SFT).
Η SFT ονομαζόταν αρχικά ISIS Τουρκική Επαρχία, η οποία υπαγόταν στην επαρχία ISIS της Δαμασκού, αλλά η τρομοκρατική ομάδα άλλαξε το όνομά της πρώτα σε Ukasha ibn Mihsan (Ukkaşe Bin Mansan Taburu, UBMT) τον Αύγουστο του 2022 και αργότερα σε SFT τον Σεπτέμβριο του 2022. σύμφωνα με τα έγγραφα πληροφοριών.
Τα αρχεία του εμπορικού μητρώου δείχνουν ότι η Al-Barazanchi λειτουργεί μια εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων, η Srt Platinum Oto Kiralama Ticaret Limited Şirketi, που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2019 στην περιοχή Avcılar της Κωνσταντινούπολης από ένα άτομο που ονομάζεται Abdullah Jasim Abdullah Abdullah, Ιρακινό υπήκοο. Λίγα είναι γνωστά για τον Abdullah, ο οποίος μπορεί να ήταν ένα ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο ίδιος ο Al-Barazanchi ή δυνητικά άλλος θυγατρικός του ISIS.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, που συνέπεσε με τις προσπάθειες αναδιοργάνωσης του ISIS στην Τουρκία, ο Al-Barazanchi ανέλαβε επίσημα την ιδιοκτησία της επιχείρησης, αποκτώντας όλες τις μετοχές από τον Abdullah. Ένα χρόνο αργότερα, κατέθεσε έγγραφα στο Εμπορικό Επιμελητήριο για να ενημερώσει τα επίσημα αρχεία με το πρόσφατα υιοθετημένο τουρκικό όνομά του, υποδεικνύοντας ότι είχε εξασφαλίσει την τουρκική υπηκοότητα μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Φαίνεται ότι το ISIS χρηματοδότησε την επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων του Al-Barazanchi για να διευκολύνει τις ταξιδιωτικές ανάγκες των μελών του σε όλη την Τουρκία, ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή η επιχείρηση υποστήριξε επίσης δραστηριότητες διασυνοριακής λαθρεμπορίας με στόχο τη μεταφορά τρομοκρατών του ISIS στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.
Ο Al-Barazanchi έχει συνεργαστεί στενά με τον ανώτερο στέλεχος του ISIS Abu Nour, έναν Ιρακινό υπήκοο γνωστό ως Sabah Atta Sulaiman Sulaiman (αναφέρεται επίσης ως Salim Mohammed Salih Al.Mansor). Ο Αμπού Νουρ είναι παντρεμένος με μια Ρωσίδα που συνδέεται με το ISIS που ονομάζεται Wazeha Ibrahim Hammad Hammad. Έχει χρησιμοποιήσει πολλαπλές ταυτότητες, συμπεριλαμβανομένων των ιρανικών εγγράφων ταυτότητας με τα ονόματα Rashid Hassabvand και Mohsen Matoorian. Ο Αμπού Νουρ έχει καταχωρίσει όλες αυτές τις ταυτότητες ξεχωριστά στην Τουρκία ως πρόσφυγας και έχει λάβει τουρκικά έγγραφα ταυτότητας για καθεμία.
Τα έγγραφα δείχνουν ότι μόνο δύο από τα ψευδώνυμα του Αμπού Νουρ επισημάνθηκαν από τις τουρκικές αρχές ως απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας, ενώ τα άλλα παραμένουν χωρίς σήμα. Αυτή η έλλειψη ελέγχου του επέτρεψε να ταξιδέψει στο εξωτερικό πολλές φορές, χρησιμοποιώντας τόσο χερσαία σύνορα όσο και αεροδρόμια για να επισκεφτεί διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ και του Ομάν.
Τα έγγραφα πληροφοριών απεικονίζουν τον Αμπού Νουρ ως ένα πλούσιο άτομο που διατηρούσε πολλά ασφαλή σπίτια στην Κωνσταντινούπολη για να προστατεύσει τα μέλη του ISIS που έφεραν από τη Συρία στην Τουρκία. Υπήρξε ένας κρίσιμος αγωγός για το ISIS, διευκολύνοντας τη μεταφορά των στελεχών του στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα ταυτότητας. Η επαφή του στην Ελλάδα προσδιορίζεται ως ο Abu Ahid (το πραγματικό όνομα δεν αποκαλύπτεται), ο οποίος βοήθησε στην προμήθεια πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων για μέλη του ISIS.
Ο πλούτος του Αμπού Νουρ προέρχεται από κεφάλαια που συγκέντρωσε το ISIS στη Συρία και το Ιράκ, τα οποία στη συνέχεια στάλθηκαν σε αυτόν στην Κωνσταντινούπολη για να χρηματοδοτήσει ασφαλή σπίτια καθώς και τα έξοδα ταξιδιού και διαβίωσης των μελών του ISIS στην Τουρκία. Εκταμίευε κεφάλαια ως μηνιαία επιδόματα για να διατηρήσει τη δραστηριότητα των δικτύων του ISIS στην Τουρκία.
Τα ασφαλή σπίτια χρησιμοποιήθηκαν επίσης για να στεγάσουν γυναίκες του ISIS που εξάγονταν από τα στρατόπεδα al-Hawl (γνωστά και ως Al Hol) και Roj στη Συρία.
Το στρατόπεδο al-Hawl ιδρύθηκε το 2016 για να στεγάσει Ιρακινούς και Σύρους που εγκαταλείπουν τις περιοχές που ελέγχονται από το ISIS. Μέχρι τον Μάρτιο του 2019, περισσότερες από 50.000 γυναίκες και παιδιά είχαν εγκατασταθεί σε ένα ειδικό τμήμα του στρατοπέδου, γνωστό ως παράρτημα, μετά την τελική ήττα του ISIS από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Το παράρτημα φυλάσσεται από μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), οι οποίοι φέρεται να είναι ανοιχτοί σε δωροδοκίες για να επιτρέψουν στα μέλη της οικογένειας του ISIS να διαφύγουν από τον καταυλισμό.
Το παράρτημα συνεχίζει να χρησιμεύει ως προπύργιο για την ιδεολογία του ISIS, λειτουργώντας σύμφωνα με τον αυστηρό ισλαμικό νόμο σαρία παρόμοιο με αυτόν του ISIS. Οι SDF θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία λόγω των υποτιθέμενων δεσμών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Τουρκία.
Σε αυτό το επίσημο έγγραφο της τουρκικής κυβέρνησης, ο Mijbel al-Shuwaikhi, μέλος του ISIS, αποκαλύπτει πώς το ISIS στην Τουρκία συντονίζει τα ταξίδια των μελών του στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.
Μερικά μέλη του ISIS είναι επίσης καταφύγια σε έναν καταυλισμό γνωστό ως Roj, ο οποίος φιλοξενεί πολλούς εσωτερικά εκτοπισμένους (IDP) στην επαρχία al-Hasakeh της Συρίας.
Σύμφωνα με έγγραφα πληροφοριών, η Αμπού Νουρ διευκόλυνε την απελευθέρωση του ιρανού μέλους του ISIS Vian Suleyman, γνωστής και ως Vian Sulaiman Sabor al-Doskee, μαζί με την κόρη της Hele Salim (επίσης αναφερόμενη ως Helen Salim Mohammed al-Mansor) στη Συρία. Στη συνέχεια τους μετέφερε στην περιοχή Σουλεϊμανίγια του Ιράκ.
Σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε από τον Mijbel al-Shuwaikhi, ένα μέλος του ISIS που ήταν μέλος μιας ομάδας προσκόπων που ερευνούσε πιθανούς στόχους για τρομοκρατική επίθεση πριν από την απόφαση να στοχοποιηθεί η Εκκλησία της Santa Maria (Meryem Ana Doğuş Kilisesi) στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο του 2024 , ο Αμπού Νουρ κατοικεί επί του παρόντος στη Σαουδική Αραβία. Ο Shuwaikhi ανέφερε ότι πληρώθηκε 2.000 δολάρια από τον Abu Nour για το έργο παρακολούθησης που διεξήγαγε πριν από την επίθεση στην εκκλησία.
Το ISIS επιτέθηκε στην εκκλησία της Santa Maria στην περιοχή Sarıyer της Κωνσταντινούπολης στις 28 Ιανουαρίου 2024, με αποτέλεσμα έναν θάνατο. Μια έρευνα μετά την επίθεση αποκάλυψε ότι το ISIS είχε ερευνήσει πολλές τοποθεσίες στην Κωνσταντινούπολη πριν επιλέξει τη Σάντα Μαρία, δίνοντάς της προτεραιότητα για την προσβάσιμη τοποθεσία και τις βέλτιστες οδούς διαφυγής.
Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ένα άθλιο ιστορικό όσον αφορά την αποτελεσματική καταστολή των δικτύων του ISIS στην Τουρκία. Το ISIS εκμεταλλεύεται εδώ και καιρό την Τουρκία για τη μεταφορά μαχητών, την επιμελητεία, τη χρηματοδότηση και την αναγνώριση στόχων, όπως αποδεικνύεται από πληροφορίες από τα Ηνωμένα Έθνη, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και τουρκικά δικαστικά έγγραφα.
Για χρόνια, η ισλαμιστική κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν επέτρεπε στο ISIS και σε άλλες τζιχαντιστικές ομάδες να χρησιμοποιούν την Τουρκία ως κόμβο λόγω των πολέμων που διεξάγει στη Συρία. Πολλοί ύποπτοι του ISIS αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από σύντομες κρατήσεις και συλλήψεις, κάτι που αντικατοπτρίζει αυτό που έχει περιγραφεί ως πολιτική περιστρεφόμενης πόρτας εντός του τουρκικού συστήματος ποινικής δικαιοσύνης. Επιπλέον, πολλά μέλη του δικαστικού σώματος και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου εξακολουθούν να συμπαθούν τις τζιχαντιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του ISIS.
Κατά καιρούς, η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT συνεργάστηκε με ορισμένες ομάδες του ISIS τόσο εντός της Τουρκίας όσο και στο εξωτερικό για να ενορχηστρώσει τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο την προώθηση των πολιτικών στόχων της κυβέρνησης Ερντογάν. Μια σειρά επιθέσεων του ISIS στην Τουρκία το 2015 και το 2016 πιστεύεται ότι ενορχηστρώθηκαν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για να βοηθήσουν τον Ερντογάν να ανακτήσει τη χαμένη πλειοψηφία στο τουρκικό κοινοβούλιο κατά τις πρόωρες εκλογές του Νοεμβρίου 2015 και να θέσει το έδαφος για μια απόπειρα πραξικοπήματος ψευδούς σημαίας τον Ιούλιο. 2016.