Χριστουγεννιάτικο μήνυμα της Εκκλησίας της Πολωνίας – Έκκληση για προάσπιση της Ορθόδοξης οικογένειας

176

Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμά της εξέδωσε η εν Πολωνία Ορθόδοξη Εκκλησία, με τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ.κ. Σάββα να κάνει ιδιαίτερα αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Ορθόδοξη οικογένεια, στην έλλειψη ειρήνης στις καρδιές των ανθρώπων και στο καθήκον μας για το 2023.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

“Η Αγία Εκκλησία – Μητέρα μας και φέτος μας καλεί να γιορτάσουμε με πνευματική χαρά την εορτή της γέννησης του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού. Ο Κύριος έγινε άνθρωπος για να φέρει ειρήνη, αγάπη στον κόσμο. Με τη γέννησή του ο ουρανός και η γη ενώθηκαν”, αναφέρεται στην αρχή του μηνύματος.

“Ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, κηρύττοντας τα νέα της γέννησης του Σωτήρος, κάλεσε τους ανθρώπους να ανοίξουν τις καρδιές τους στην αγάπη του Θεού, να εξαλείψουν το μίσος, να σβήσουν την έχθρα, την εκδίκηση, να απορρίψουν τις διαμάχες και την υποκρισία. Αντίθετα, ενθάρρυνε τους ανθρώπους να επιδιώκουν την αγάπη, τη χαρά, την ειρήνη, την καλοσύνη και τη γενναιοδωρία – ό,τι είναι καλό και έχει δοθεί στον άνθρωπο από τον Θεό”, όπως τονίζεται.

Παραβιάζονται οι αιώνιοι ηθικοί κανόνες

Πηγή: Pexels – Anastasiya Lobanovskaya

Το μεγάλο “αγκάθι” της ανθρωπότητας είναι η έλλειψη ειρήνης και η παραβίαση των αιώνιων ηθικών κανόνων, όπως τονίζεται: “Σήμερα, όλη η ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων της πίστης, περνάει δύσκολες, περίπλοκες στιγμές. Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα: καταλαβαίνει ο σύγχρονος άνθρωπος την έννοια του μεγάλου μυστηρίου που είναι τα Χριστούγεννα και  αντιλαμβάνεται τα λόγια του Αγίου Γρηγορίου; Δυστυχώς, πρέπει να πούμε ότι απέχει πολύ από το κάλεσμα για αδελφοσύνη, ειρήνη, αγάπη. Δεν υπάρχει ειρήνη στις ανθρώπινες καρδιές, δεν υπάρχει ειρήνη στον σύγχρονο κόσμο. Είναι γεμάτη αναταραχές, πολέμους, όπως στην Ουκρανία, τους Αγίους Τόπους, την Αφρική κ.λπ. Τα έθνη οπλίζονται και ζουν στην αβεβαιότητα του αύριο, η ηθική και κοινωνική τάξη παραβιάζεται και η υπερηφάνεια οδηγεί τον κόσμο στο χείλος της αβύσσου. Παραβιάζονται οι αιώνιοι ηθικοί κανόνες που απορρέουν από την Αγία Γραφή, γεγονός που προκαλεί την εφαρμογή τρόπων ζωής ασυμβίβαστων με τις διδασκαλίες του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού”.

Έκκληση να ζούμε σύμφωνα με τις διδασκαλίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Πηγή: Pexels – Vidal Balielo Jr

Έκκληση να ζούμε με σύμφωνα με τις διδασκαλίες της Ορθόδοξης πίστης γίνεται στο μήνυμα της Εκκλησίας της Πολωνίας: “Απευθύνουμε έκκληση σε όσους αγαπούν την Ορθόδοξη Εκκλησία τους να διαμορφώσουν τη δική τους προσωπικότητα σύμφωνα με τις διδασκαλίες της Εκκλησίας και των προγόνων – των Πατέρων και των Μητέρων μας, που συχνά έδωσαν τη ζωή τους για την πίστη στην Ορθοδοξία. Η ενότητά μας με τους προγόνους μας ενισχύει τον ρόλο της Εκκλησίας στη ζωή ενός ατόμου και ολόκληρου του έθνους, κατευθύνει στην ανανέωση της ηθικής ζωής, ενισχύοντας το ρόλο και τη σταθερότητα της Ορθόδοξης οικογένειας”.

Πού οφείλονται οι δυσκολίες της σύγχρονης οικογένειας;

Πηγή: pexels – fauxels

Μεγάλη αναφορά γίνεται στο “παραστράτημα” της σύγχρονης οικογένειας όπου παρατηρείται μοναξιά, επιπολαιότητα, διαζύγιο και αμβλώσεις: “Οι δυσκολίες που βιώνουν οι σύγχρονες οικογένειες έχουν πολλές αιτίες. Περιλαμβάνουν μια ελλιπή κατανόηση της ουσίας της χριστιανικής οικογένειας, τη χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών, μια αδιάφορη και επιφανειακή στάση απέναντι στη χριστιανική ηθική και τις διδασκαλίες της Εκκλησίας”.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στα λόγια του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου για το χριστιανικό σπίτι. Δηλαδή ότι το σπίτι πρέπει να είναι μια συνεχής προσευχή, μια εκκλησία, και ότι τα μέλη του είναι ιδιαίτερα υπεύθυνα για την πνευματική τους ανάπτυξη. “Η οικογένεια είναι μια κοινότητα στην οποία το κάθε μέλος είναι σημαντικό ως άτομο, και όχι λόγω της θέσης του. Παντρεύεσαι όχι για τη θέση ή τον τίτλο του συζύγου, αγαπάς το παιδί σου ως έναν μικρό άνθρωπο και όχι ως μελλοντικό καθηγητή ή γιατρό”.

“Η αποδυνάμωση των προσωπικών, πνευματικών και θρησκευτικών δεσμών στις οικογένειες είναι οδυνηρή, και αποτελεί αιτία μοναξιάς, επιπολαιότητας, αδυναμίας επίλυσης συγκρούσεων, και αυτό με τη σειρά του οδηγεί στο διαζύγιο, στη μοιχεία, τις εξωσυζυγικές σχέσεις, την άμβλωση που δεν είναι παρά η θανάτωση αγέννητων παιδιών. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο εκτεταμένος καταναλωτισμός, ο οποίος συνοψίζεται στην προτίμηση των υλικών αξιών έναντι του κλήρου. Όλα αυτά προκαλούν πνευματική και ηθική ασωτία και αδιαφορία σε θέματα πνευματικής ζωής και εκκλησιαστικής ευθύνης”, όπως επισημαίνεται.

Επίσης γίνεται έκκληση να προστατεύεται η οικογένεια: “Η Ορθόδοξη οικογένεια σήμερα πρέπει να προστατεύεται από την καταστροφική επίδραση της εκκοσμίκευσης, τη χαλαρότητα των ηθών, από τον χυδαϊσμό και τη ρηχή πνευματική αξία. Αυτή είναι η πιο σημαντική και επείγουσα ανάγκη της εποχής μας”.

Το καθήκον μας για τον 210 αιώνα

Πηγή: Pexels – Leah Kelley

“Εμείς οι Ορθόδοξοι καλούμαστε να κάνουμε το καλό, γιατί το καλό προέρχεται από τον Θεό, τη Ζωοδόχο Πηγή της χαράς. Ας γνωρίζουμε αυτό το κάλεσμα. Αυτό είναι το καθήκον μας για τον 21ο αιώνα”, όπως τονίζεται.

Τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων, ας “μετακομίσουμε” πνευματικά στη Βηθλεέμ. Ας προσκυνήσουμε τον Χριστό, ας ακούσουμε τη γλυκιά φωνή Του: «Μη φοβάσαι, γιατί εγώ είμαι μαζί σου» (Ησαΐας 41:10). Μόνο με τη βοήθειά Του θα κατανοήσουμε πολλά σύγχρονα αρνητικά φαινόμενα. Θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τους εαυτούς μας ως πιστοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί σύμφωνα με τις διδασκαλίες της Εκκλησίας”, όπως υπογραμμίζεται.

Ευχές για το 2023

“Ευχαριστώντας τον Θεό για το 2022, ας μπούμε στο 2023 με πίστη και χαρά, ελπίζοντας ότι θα είναι μια στιγμή που ο Κύριος της Ειρήνης, ο Χριστός, θα οδηγήσει την Εκκλησία Του ειρηνικά μέσα από τα κύματα του σύγχρονου ταραγμένου κόσμου.

Μέσα στο πνεύμα της Χριστουγεννιάτικης χαράς, χαιρετίζουμε όλους τους πιστούς της Εκκλησίας της χώρας και του εξωτερικού με την εορτή της Γεννήσεως του Χριστού και το νέο έτος 2023.

Είθε το νέο 2023 να είναι ένα ευλογημένο από τον Θεό έτος για το καλό της Εκκλησίας, της πατρίδας, του κόσμου και του καθενός μας.

Η ευλογία της Γέννησης του Χριστού να είναι με όλους μας”, όπως αναφέρεται.