Pin It

Καθώς εκτυλίσσεται ο μίτος της τραγωδίας, βαριά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για την Ελληνική Αστυνομία. Ενώ ο συντονισμός γινόταν από το κέντρο επιχειρήσεων στη ΓΑΔΑ παρουσία του υπουργού Νίκου Τόσκα, στο Μάτι δίνονταν εντολές που σφράγισαν τη μοίρα εκατοντάδων θυμάτων και αγνοουμένων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μετά τις πέντε και με τη φωτιά να πλησιάζει την αντιπυρική ζώνη της λεωφόρου Μαραθώνος, πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν οι κάθετες οδοί που οδηγούν από το Μάτι στη λεωφόρο με το σκεπτικό ότι η φωτιά θα απειλούσε τα οχήματα που θα τη χρησιμοποιούσαν.

Στερήθηκε έτσι η πρόσβαση στην αποτελεσματικότερη οδό διαφυγής από το Μάτι και εγκλώβιστηκαν τα οχήματα των κατοίκων μέσα στον οικισμό. Οι οδηγοί που έφταναν από τα σπίτια τους στη Μαραθώνος στέλνονταν πίσω από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ. Ακόμα και αφού η φωτιά είχε υπερβεί την οδική αρτηρία σε τέσσερα σημεία, δεν άρθηκε η εντολή αποκλεισμού της. 

Είναι ανατριχιαστικό, ότι κατά τη διάρκεια του ολοκαυτώματος, για τη μία δηλαδή, περίπου, ώρα, που η φωτιά χρειάστηκε για να φτάσει από το δρόμο μέχρι τη θάλασσα καίγοντας πολίτες, οι άνδρες της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος παρέμεναν ως επί το πλείστον στις θέσεις τους επί της λεωφόρου.

Οι περιγραφές των γεγονότων είναι εξωφρενικές, τόσο επί του εδάφους, όσο και σε επίπεδο διαχείρισης. Καθώς το παζλ συμπληρώνεται, το κλίμα στο Μαξίμου έχει γίνει πολύ βαρύ για τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ - έναν επιτυχημένο αξιωματικό γραφείου προερχόμενο από το βαθύ ΠΑΣΟΚ. Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ζητηθεί η παραίτησή του.

Μέρος της επιχειρησιακής ευθύνης φέρει και η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, που δεν ζήτησε να ανοίξει ο δρόμος. Συνολικά, δεν εφαρμόστηκε κάποιο σχέδιο, ούτε δόθηκε η αίσθηση του κατεπείγοντος. Η πολιτεία άφησε τον κόσμο να καεί και κατόπιν να ξεψυχήσει σε παραλίες και στα κύματα μέχρι την προχωρημένη νύχτα.

Η ευθύνη της ΕΛΑΣ είναι μεν βαριά, όμως εκείνη για τις εγκληματικές ενέργειες μιας ασυντόνιστης κρατικής μηχανής χωρίς σχεδιασμό ανήκει στην κυβέρνηση και τον κο Τσίπρα προσωπικά. Σημειωτέον, κανονικά στο Κέντρο Επιχειρήσεων παρίσταται και ο πρωθυπουργός. 

Αυτή τη φορά, την ώρα ακριβώς που εκτυλισσόταν στη χώρα η φονικότερη και πλέον άγρια καταστροφή της μεταπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτιμούσε να απευθύνει δυο λόγια στους Έλληνες μέσω ΕΡΤ απ’το Μόσταρ. Αποφάσισε να επιστρέψει "εσπευσμένα" τρεις ολόκληρες ώρες αργότερα για να ρωτήσει στις 11:51 -σε πανελλήνια μετάδοση- αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι στο Μάτι...

Tags: