Δάνεια κομμάτων: Σε απολογία καλούνται τραπεζικά στελέχη

Η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς, Βασιλική Μπράτη, έχει στείλει κλήσεις προς απολογία σε περισσότερα από 100 άτομα, τραπεζικά στελέχη και υπευθύνους των ταμείων των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Οικονομική Εισαγγελία. Η δικογραφία ανατέθηκε, όπως προβλέπει ο νόμος, στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς.

Μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που ορίζει ότι η ποινική δίωξη των τραπεζικών στελεχών δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τον εισαγγελέα, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα, λόγω μη υποβολής τέτοιου είδους έγκλησης εκ μέρους των τραπεζών, η δικογραφία «έκλεισε» χωρίς να κληθούν σε απολογία οι κατηγορούμενοι.

Στη συνέχεια διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, το οποίο με βούλευμά του έκρινε ότι η σχετική διάταξη του Ποινικού Κώδικα είναι αντισυνταγματική. Ως εκ τούτου, ο φάκελος επέστρεψε πίσω στη δικαστική λειτουργό, η οποία με τη σειρά της συνέταξε κατηγορητήρια καλώντας σε απολογία όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.