Δάνεια: Το σχέδιο των τραπεζών για να «σβήσει» η αύξηση των επιτοκίων

362

Τις τελευταίες «πινελιές» στο ελληνικό σχέδιο για τη στήριξη των δανειοληπτών, οι οποίοι πλήττονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων, πριν αυτό σταλεί προς έγκριση στη Φρανκφούρτη, βάζουν οι τράπεζες, έχοντας συμφωνήσει με την κυβέρνηση, τόσο για την περίμετρο των ωφελουμένων, όσο και για τη διάρκεια και το ποσοστό της επιδότησης που θα επωμιστούν αποκλειστικά οι ίδιες.

Στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα, η οποία, όπως και η πρώτη, έγινε σε… ψυχροπολεμικό κλίμα, οι τραπεζίτες παρουσίασαν την πρότασή τους που βασίζεται στη λογική του – επιτυχημένου κατά γενική ομολογία – προγράμματος «Γέφυρα» και, μεταξύ άλλων, προβλέπει τα εξής:

Επιδότηση του 50% του ποσού, με το οποίο έχουν επιβαρυνθεί οι δανειολήπτες λόγω της αύξησης των επιτοκίων. «Εάν, δηλαδή, κάποιος πλήρωνε τον περασμένο Ιούλιο 500 ευρώ/μήνα και σήμερα, μετά τις τρεις αυξήσεις που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), πληρώνει 550, τότε οι τράπεζες θα καλύψουν τα 25 ευρώ», εξηγεί στο newmoney υψηλόβαθμο στέλεχος, με γνώση των σχετικών συζητήσεων, αποκαλύπτοντας πως το «κονδύλι» θα τοποθετηθεί σε έναν δημόσιο «κουμπαρά», προκειμένου η διαδικασία να κυλήσει ομαλά.

Πιο αναλυτικά, σε στεγαστικό δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ, με αρχικό επιτόκιο 3,5% και διάρκεια αποπληρωμής τα 20 έτη, η δόση «άγγιζε» τον περασμένο Ιούλιο τα 511 ευρώ. Σήμερα, μετά από τρεις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, αυτή έχει εκτοξευτεί στα περίπου 626 ευρώ. Άρα, ο δανειολήπτης μέσα σε τέσσερις μήνες έχει δει το ποσό του δανείου του να έχει «φουσκώσει» κατά 115 ευρώ/μήνα. Η επιδότηση θα αφορά στο μισό αυτού του ποσού, ήτοι στα 57,5 ευρώ/μήνα!

Δεδομένου δε, ότι σε περίπου δύο εβδομάδες η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα αύξηση, πιθανότατα κατά 0,75 μονάδες βάσης, τότε η νέα δόση θα διαμορφωθεί στα 659 ευρώ/μήνα (+148 ευρώ/μήνα). Στην περίπτωση αυτή, η επιδότηση θα οριστεί στα 74 ευρώ/μήνα.

Η διάρκεια της επιδότησης φέρεται να έχει οριστεί στους εννέα μήνες, όπως, άλλωστε, ίσχυε και για το πρόγραμμα «Γέφυρα», χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται αυτή να δοθεί για έναν χρόνο, αρχής γενομένης από το 2023.

Η περίμετρος των ωφελουμένων έχει υπολογιστεί σε περίπου 20.000 με 30.000 δανειολήπτες. Πepitρόκειται για ενήμερα δάνεια, για τα οποία συζητείται να ισχύσουν τα κριτήρια της Δεύτερης Ευκαιρίας, δηλαδή, εισοδηματικά όρια από 7.500 ευρώ κατ’ άτομο, με προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε έξτρα μέλος του νοικοκυριού και μάξιμουμ εισόδημα 21.000 ευρώ για τις οικογένειες.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η έγκριση του SSM εδράζεται στον έλεγχο από πλευράς του ότι με το επίμαχο σχέδιο δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των δανειακών χαρτοφυλακίων και η κεφαλαιακή σταθερότητα των τραπεζών.