Μητσοτάκης: Ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορώνες

Μητσοτάκης

Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορωνοϊού πραγματοποιείται σήμερα (07/09) στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει σε 10 ερωτήματα για την αντιμετώπιση του ιού από την κυβέρνηση. Όπως είπε η μάχη συνεχίζεται με νέους όρους και νέες δυνατότητες.

«Η ελληνική πολιτεία απευθύνθηκε με ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες. Η Ελλάδα έγινε διεθνές παράδειγμα για την άμυνά της απέναντι στο πρώτο κύμα αυτής της κρίσης», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «η απειλή απλώνεται ξανά σε ολόκληρο τον κόσμο».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «σε κυβερνητικό επίπεδο η συνεργασία μας με όλους τους ειδικούς επιστήμονες, λοιμωξιολόγους παραμένει καθημερινή».

Σε αυτό το σημείο απηύθυνε παράκληση προς την αντιπολίτευση «να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας αυτή τη συζήτηση να την μετατρέψουμε σε μια άγονη κομματική διαμάχη, να μην εγκλωβιστούμε σε διαξιφισμούς. Ο κορωνοϊός δεν προσφέρεται για εύκολες ρητορικές κορώνες. Σήμερα προέχει η αλήθεια και η κοινωνική δράση».

Σε ό,τι αφορά την κριτική ότι «τα πήγαμε καλά στο πρώτο κύμα της πανδημίας ενώ στην επανεμφάνισή της φανήκαμε ανέτοιμοι», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «είναι λάθος να ακούγονται τέτοιες απόψεις. Είχαμε προβλέψει την έξαρση. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε σε lockdown».

Αποφύγαμε τις εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλα κράτη 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα έκανε έκκληση προς όλους να τηρούν αυστηρά τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, γιατί «μόνο μαζί θα νικήσουμε και πάλι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η επιτυχία των μέτρων που ελήφθησαν αποτιμώνται με έναν μόνο γνώμονα, τα κρούσματα που σημειώθηκαν και οι δυστυχώς οι θάνατοι. Τα ποσοστά είναι τα χαμηλότερα που έχουν σημειωθεί, ανάλογα με τον πληθυσμό.

«Έχουμε αποφύγει τις εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλα κράτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναμενόμενη η αύξηση λόγω τουρισμού

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην περίοδο του καλοκαιριού και στην ανάγκη να τονωθεί η οικονομία και να ανοίξει ο τουρισμός.

«Τα καταφέραμε στο πρώτο κύμα και εξακολουθούμε να τα καταφέρνουμε και τώρα. Ήταν αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων, με το άνοιγμα του τουρισμού. Όμως το στοίχημα ήταν να περιορίσουμε την όποια διασπορά. Ο φόβος μας ήταν να μην πέσουμε στην παγίδα της επιτυχίας της πρώτης φάσης. Γι’ αυτό ήμασταν πάντα σε εγρήγορση».

Παράλληλα επεσήμανε πως: «Όταν εντοπίσαμε αύξηση κρουσμάτων έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες. Τροποποιήθηκαν ωράρια, υποχρεωτική χρήση μάσκας, παρεμβάσεις. Μπορώ να σας πω ότι όπου γίνονται τέτοιες τοπικές παρεμβάσεις – για τις οποίες μας ασκήθηκε κριτική – είδαμε ότι τα κρούσματα περιορίστηκαν σημαντικά. Μας δίνεται πλέον η δυνατότητα τα μέτρα αυτά να τα χαλαρώνουμε.

Για παράδειγμα έγινε φασαρία με το ζήτημα της Πάρου, ίσως γιατί ο κ. Ραγκούσης ως πρώην δήμαρχος θεώρησε ότι έχει μεγαλύτερη άποψη. Καλά κάναμε και τα πήραμε γιατί πλέον έχουν περιοριστεί τα κρούσματα και αν συνεχιστεί σας ανακοινώνω ότι την Παρασκευή θα τα άρουμε τα μέτρα».

Και συνέχισε την αναφορά του στον τουρισμό σημειώνοντας: «Η αλήθεια είναι, το είχαμε πει επανειλημμένως, ότι περιμέναμε μία λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων από τη στιγμή που η οικονομία μας θα ξανάνοιγε. Όχι μόνο στον Τουρισμό αλλά σε οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα.

Προφανώς και δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε σε αιώνιο lockdown και προφανώς και το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας θα επέτρεπε τη μεγαλύτερη διάδοση του ιού. Η πρόκληση ήταν και παραμένει αυτά τα κρούσματα να εντοπισθούν και να ελεγχθούν. Και αυτό γίνεται και το αποδεικνύουν όλα τα στοιχεία. Η Ελλάδα τα κατάφερε στο πρώτο κύμα και εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα.

Ένα δίδαγμα του καλοκαιριού ήταν ότι υπήρξε χαλάρωση. Πιεσμένοι από τους περιορισμούς μειώσαμε όλοι μας την επιφυλακή. Ίσως θεωρήσαμε ότι ω

ς κοινωνία με αυτό τον τρόπο θα αποτρέπαμε τον ιό από το να επανεμφανιστεί».

Για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού

«Όσα δεν έγιναν επί χρόνια, το κάναμε εμείς μέσα σε λίγους μήνες» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.

«Η οικονομική κρίση σφραγίζει αυτή την πανδημία με ένα δίδαγμα. Ο μηχανισμός δεν χρειάζεται να είναι οκγώδης, αλλά μυώδης και αποτελεσματικός. Κάθε χώρα μπορεί να είναι ανοχύρωτη σε τέτοιες ασύμμετρες απειλές, η Ελλάδα όμως τα κατάφερε.

Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για να αυξήσουμε τη δυναμικότητα των εγχώριων τεστ. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και άλλες πρωτοβουλίες να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα τεστ. Είμαστε πολύ ψηλά στην Ευρώπη σε κατά κεφαλή τεστ και θα πάμε ακόμη πιο ψηλά».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι: Η χώρα έχει αποκτήσει εγχώρια τεχνογνωσία ως προς την κατασκευή των σχετικών αντιδραστηρίων για τεστ. Χρηματοδοτήσαμε την πρωτοβουλία που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε σχεδόν 5.000 τεστ εγχώρια.

Ταυτόχρονα ιδρύσαμε το παρατηρητήριο Covid-19, έναν κεντρικό φορέα για την εκτίμηση της πανδημίας. Κάθε μέρα παρακολουθούνται παραπάνω από 20 σημαντικοί δείκτες, ο ρυθμός μετάδοσης, η οικονομική δραστηριότητα, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Όλα αυτά μας επιτρέπουν να κάνουμε μια σύνθεση των στοιχείων και να συντάσσουμε μια έκθεση προόδου».