Δεν αναμένονται ανακοινώσεις για νέα μέτρα κατά της Όμικρον στην Αγγλία

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ενημερώθηκε το πρωί για τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία από τους επιστημονικούς συμβούλους της βρετανικής κυβέρνησης.

Με βάση την ενημέρωση αυτή, οι πληροφορίες των Βρετανών πολιτικών συντακτών αναφέρουν ότι τελικά ο κ. Τζόνσον δεν αναμένεται να προβεί σήμερα σε ανακοινώσεις για επιβολή πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στην Αγγλία.

Πιστεύεται ότι η ενημέρωση επικεντρώθηκε κυρίως στα στοιχεία για τις νοσηλείες ασθενών της παραλλαγής Όμικρον, που μέχρι και την Παρασκευή μετρούσε σχεδόν 115.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 366 νοσηλευόμενους φορείς.

Τα νεότερα συγκεντρωτικά στοιχεία από την αρμόδια Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας Ηνωμένου Βασιλείου αναμένονται αργότερα το απόγευμα, μετά από ένα διάλειμμα στην ανανέωση των αριθμών το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο ο επικεφαλής του συνδέσμου παρόχων υπηρεσιών στο σύστημα υγείας NHS Providers, Κρις Χόπσον δήλωσε στο Sky News πως ίσως υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι η νέα έξαρση κρουσμάτων δεν προκαλεί το τεράστιο κύμα νοσηλειών του προηγούμενου κύματος της πανδημίας, καθώς δεν καταγράφεται εκθετική αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων αντίστοιχη με την αύξηση την κρουσμάτων.

«Τα νοσοκομεία δε βλέπουν τους αριθμούς των πιο ηλικιωμένων ανθρώπων που έχουν πραγματικά αναπνευστικά προβλήματα, που χρειάζονται εντατική θεραπεία, που χρειάζονται μεγάλες ποσότητες υποστήριξης με οξυγόνο. Απλά δε βλέπουμε σε αυτό το σημείο εκείνους τους αριθμούς που είδαμε τον Ιανουάριο του 2021», παρατήρησε ο κ. Χόπσον.

Ο ίδιος σημείωσε ότι πλέον οι γιατροί διαπιστώνουν όλο και περισσότερα «τυχαία» κρούσματα κορωνοϊού, δηλαδή ασθενείς που διαγιγνώσκονται με COVID-19 αφού έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο για άλλους λόγους και όχι επειδή τα συμπτώματα είναι σοβαρά.

Παρόλα αυτά προειδοποίησε ότι τα δημόσια νοσοκομεία ήδη είναι στα όριά τους, καθώς υπάρχουν και σημαντικές ελλείψεις προσωπικού λόγω κορωνοϊού και επομένως μια αύξηση των νοσηλειών θα οδηγούσε στην ανάγκη προτεραιοποίησης ασθενών.