Ακόμα και έως 2,362 ευρώ έφτασε χθες η απλή αμόλυβδη βενζίνη στα πιο ακριβά πρατήρια της χώρας. Σύμφωνα με την πλατφόρμα e-Katanalotis που λειτουργεί το υπ. Ανάπτυξης, το δύο πιο ακριβά πρατήρια της χώρας πουλούσαν την αμόλυβδη 95 οκτανίων στον Αγ. Κήρυκο της Ικαρίας στα 2,360 ευρώ και στον Πύργο Ηλείας στα 2,632 ευρώ το λίτρο. Στη Ρόδο καταγράφηκε η υψηλότερη τιμή στη βενζίνη 100 οκτανίων όπου διαμορφώθηκε στη «στρογγυλή» τιμή των 2,500 ευρώ ανά λίτρο.
Η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ξεπέρασε τα 2,003 ευρώ που είχε διαμορφωθεί στις 6 Μαρτίου 2022. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργο Ασμάτογλου, μόνον χθες το πετρέλαιο κίνησης πήρε δύο λεπτά αύξηση και περίπου ένα λεπτό η βενζίνη.
Οι τιμές αυτές βασίσθηκαν σε τιμές βαρελιού στα 118 δολ. (της περασμένης Παρασκευής) και όχι στα 126 δολ. το βαρέλι που άνοιξε χθες Τρίτη, η αγορά. «Δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο αύριο (σήμερα) η μέση τιμή να διαμορφώνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα στα 2,1
ευρώ για την αμόλυβδη και σε 1,9 ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης», αναφέρει ο κ. Ασμάτογλου.
Αναφορικά με την κίνηση της Καθαράς Δευτέρας, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της ΠΟΠΕΚ ήταν περίπου 30% μειωμένη σε σχέση με χρονιές προ της πανδημίας και αυτό το απέδωσε κυρίως στις τιμές των καυσίμων. Εν γένει η κίνηση στους δρόμους, έχει περιοριστεί κατά 30% όση είναι και η πτώση του όγκου της κατανάλωσης των καυσίμων και αυτό είναι κάτι που εύκολα διακρίνει κάποιος, τουλάχιστον στους δρόμους της Αθήνας, όπου πλέον δεν παρατηρούνται τόσο συχνά τα μποτιλιαρίσματα που σημειώνονταν τους προηγούμενους μήνες.
Σύμφωνα με τον κ. Ασμάτογλοου η χονδρική τιμή πώλησης της βενζίνης χθες διαμορφωνόταν σε 1.573 ευρώ το κυβικό μέτρο, ή κατά 37,6 ευρώ περισσότερο από την περασμένη Παρασκευή (η Καθαρά Δευτέρα ήταν αργία και δεν υπήρχε τιμή διάθεσης διυλιστηρίου). Η τιμή αυτή είναι προ του ΦΠΑ. Αν προστεθεί ο φόρος προστιθέμενης αξίας τότε η τιμή διαμορφώνεται στα 1.950 ευρώ το κυβικό μέτρο.
Αυτό σημαίνει ότι οι πρατηριούχοι αγοράζουν τουλάχιστον 1.970 – 1.980 ευρώ το κυβικό μέτρο την αμόλυβδη, καθώς πάνω στην χονδρική τιμή, θα πρέπει να προστεθεί και το κέρδος της εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών.
Επομένως η τιμή αγοράς του πρατηριούχου διαμορφώνεται σε 1,97 και 1,98 ευρώ ανά λίτρο. Επάνω σε αυτή την τιμή πρέπει να προστεθεί το κέρδος του πρατηριούχου. Έτσι με βάση την χονδρική τιμή πώλησης των εταιρειών πετρελαιοειδών η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης είναι αρκετά πάνω από τα 2 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία του e-Katanalotis, την περασμένη Κυριακή, πάνω από 1.000 πρατήρια της χώρας πωλούσαν την αμόλυβδή 2 ευρώ το λίτρο ή και περισσότερο.
Σύμφωνα με τα στελέχη της ΠΟΠΕΚ, πλέον δεν έχει νόημα η μείωση του ΦΠΑ ως μέτρο ανάσχεσης των ανατιμήσεων στα καύσιμα. Η μείωση αυτή είχε νόημα όταν η εξέλιξη των τιμών των καυσίμων είχε μια φυσιολογική πορεία και όχι αυτή την «τρελή» κούρσα που διανύει σήμερα. Με άλλα λόγια, αναφέρουν ότι ακόμη και αν μειωθεί ο ΦΠΑ π.χ. από το 24% στο 17% η μείωση των 10 λεπτών ανά λίτρο που θα σημειωθεί, μπορεί να εξανεμισθεί μέσα σε 2 ή 3 ημέρες. Επομένως η κυβέρνηση θα λάβει ένα ισχυρό αρνητικό δημοσιονομικό μέτρο, χωρίς σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές, αλλά και την ίδια.