Δεν υπάρχει λόγος πανικού για τα χρηματιστήρια

345

Το μίνι κραχ της περασμένης Δευτέρας στον Dow Jones της Νέας Υόρκης προκάλεσε ένα τσουνάμι που συμπαρέσυρε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια. Η κατάσταση θα εξομαλυνθεί σύντομα, εκτιμά ο οικονομικός συντάκτης της DW Χ. Μπέμε. 

Η κατάσταση ήταν αφόρητα πληκτική τους τελευταίους μήνες. Η πορεία στα χρηματιστήρια ήταν σταθερά ανοδική και μάλιστα ανά την υφήλιο. Ιδίως η μετακόμιση του επιχειρηματία Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έδινε τη βεβαιότητα ότι τίποτα δεν μπορούσε να πάει στραβά. Ταυτόχρονα τα επιτόκια παρέμεναν εξαιρετικά χαμηλά και οι «αγορές» κορεσμένες με τρισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ που δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν καλύτερα παρά σε μετοχές και ακίνητα. Και να που αιφνιδιαστικά ήρθε ένα μίνι κραχ. Όταν το απόγευμα της Δευτέρας έκλεισε η Wall Street, καταγράφηκαν απώλειες της τάξης του 4,7% ή 1175 μονάδων.

Φυσικά και θέλουμε να ξέρουμε γιατί συνέβη αυτό που συνέβη. Οι ειδικοί αποφαίνονται ότι επί της ουσίας όλα βαίνουν καλώς: Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας είναι θετικές. Και παρ’ όλα αυτά υπάρχουν αιτίες για το μίνι κραχ. Αυτή την περίοδο για παράδειγμα αυξάνονται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και τη στιγμή της κατάρρευσης των μετοχών η αγορά ομολόγων βρισκόταν σε αναβρασμό. Και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να πουλήσει κανείς τώρα μετοχές: Τα αμερικανικά επιτόκια αρχίζουν πάλι να αυξάνονται, οπότε επενδύει κανείς λιγότερο σε μετοχές. Μετά είναι και η πτωτική τάση της ανεργίας σε συνδυασμό με την αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών με συνέπεια η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια.

Όχι στον πανικό

Πάντως παρά τον εκνευρισμό μετά το μίνι κραχ μάλλον επρόκειτο για μια συνηθισμένη διορθωτική διαδικασία. Μπορεί η πτωτική τάση να συνεχιστεί λίγο ακόμα, όμως τελικά θα επαναφέρει σε κανονικά επίπεδα την αγορά των μετοχών. Προς σύγκριση: Την πραγματική «Μαύρη Δευτέρα» του 1987 ο δείκτης Dow Jones είχε χάσει 23%, προχθές μόνο 4,7%. Όχι λοιπόν στον πανικό, βαθειά εισπνοή και συνεχίζουμε.Και να μην ξεχάσουμε την πολιτική: Η αντιπαράθεση του Ντόναλντ Τραμπ με το FBI και τη Δικαιοσύνη κάνει πολλούς επενδυτές να απαλλάσσονται από μετοχές, επειδή πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς συνταγματική κρίση. Και τέλος αξίζει να υπενθυμίσουμε το ρόλο των υπερευαίσθητων λογισμικών που καθοδηγούν στην ουσία το χρηματιστήριο και μάλιστα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Μόλις σημειωθεί αρνητική τάση, όπως έγινε τη Δευτέρα, εκπέμπουν προειδοποιήσεις που τελικά ενισχύουν την τάση. Είναι όπως μια μπάλα χιονιού που διογκώνεται καθώς κατρακυλά στην κοιλάδα.

Πηγή DW