Δεν «βλέπει» ρωσικό αέριο έως το τέλος του 2022 ο οίκος Fitch

287
Gas pipelines are pictured at the Atamanskaya compressor station, facility of Gazprom's Power Of Siberia project outside the far eastern town of Svobodny, in Amur region, Russia November 29, 2019. REUTERS/Maxim Shemetov.

Οριστικό «στοπ» στις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για το υπόλοιπο του 2022 βλέπει η Fitch, έπειτα και από τις απειλές της Μόσχας, ενώ προειδοποιεί πως αυξάνεται πλέον ακόμη περισσότερο η πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη το τρέχον εξάμηνο.

Η Ρωσία δεν αναμένεται να ξαναρχίσει τις ροές μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις της «συλλογικής Δύσης» εναντίον της χώρας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, σημειώνει ο οίκος σε νέα ανάλυσή του. Πριν, ο αγωγός Nord Stream 1 λειτουργούσε στο μόλις 20% της χωρητικότητας, ενώ η πλήρης διακοπή ήρθε τέσσερις μήνες νωρίτερα από ό,τι είχε υποθέσει η Fitch. Ωστόσο, το σχέδιο της Κομισιόν που υποστηρίζεται από τις αυξήσεις στις εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου, ιδίως τις εισαγωγές LNG και τη μειωμένη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% το 2023 σε σύγκριση με το 2021, αναμένεται να συμβάλει στην αποφυγή έντονων ελλείψεων, όπως εκτιμά.

«Τώρα υποθέτουμε ότι δεν θα υπάρχουν ρωσικές ροές φυσικού αερίου το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τα εξαιρετικά μειωμένα επίπεδα που αναμέναμε πριν», τονίζει η Fitch. Αν και αυτό δεν έχει ουσιώδη αντίκτυπο στην εκτίμησή της για τα ισοζύγια της αγοράς φυσικού αερίου, μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους, αν και εν μέρει αντισταθμίζεται από την αποθήκευση της Γερμανίας, που ξεπερνάει το 85%.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα σχετικά με τις θερμοκρασίες του επερχόμενου χειμώνα (ένας κρύος χειμώνας θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση κατά 5%), η έγκαιρη παράδοση LNG, η ικανότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. να συντονίσουν τις προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα σημεία συμφόρησης στις υποδομές και η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο και τη ζήτηση στην περιοχή, προειδοποιεί ο οίκος.

Η έκθεση στη διακοπή του ρωσικού αερίου ποικίλλει μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Οσες χώρες έχουν μεγάλη εξάρτηση από τις προμήθειες του Nord Stream 1 και χαμηλές άμεσες επιλογές διαφοροποίησης των πηγών αερίου, όπως η Γερμανία, έχουν περιορισμένο περιθώριο ελιγμών.

Ωστόσο, η Γερμανία έχει ήδη επιτύχει μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 13%.

Η τρέχουσα εκτίμηση της Fitch είναι ότι μια πλήρης διακοπή θα μείωνε το επίπεδο του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2023 κατά 1,5-2%, με μείωση περίπου 3% στη Γερμανία και 2,5% στην Ιταλία. Συνεπώς, μια ύφεση στην Ευρωζώνη εντός του β΄ εξαμήνου του 2022 είναι όλο και πιο πιθανή, σημειώνει ο οίκος.