Δένδιας: “Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε μάχες ενάντια σε ιδεολογίες μίσους”

«Η Ελλάδα πρωτοστατεί με κάθε ευκαιρία σε μάχες ενάντια στις ιδεολογίες του μίσους», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στην τελετή λήξης της ελληνικής ετήσιας προεδρίας της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA).

Η Ελλάδα, «ως κληρονόμος των ανθρωπιστικών αξιών και των δημοκρατικών αρχών», ανέλαβε την ευθύνη της προεδρίας της IHRΑ, μίας συμμαχίας που, όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, προσπαθεί να διατηρήσει τη μνήμη του Ολοκαυτώματος και να καθοδηγήσει την ανθρωπότητα προς ένα μέλλον απαλλαγμένο από το σκοτάδι του ολοκληρωτισμού και της μισαλλοδοξίας.

«Η προαγωγή των αξιών και των στόχων της IHRA ήταν μία τέτοια ευκαιρία και δεν την αγνοήσαμε. Ήταν καθήκον μας, αλλά ταυτόχρονα τιμή και προνόμιο», τόνισε.

«Η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα απέναντι στην πιο ακραία εκδοχή μίσους κατά της ετερότητας, δηλαδή στο Ολοκαύτωμα», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Αυτό αποδείχθηκε το 1944, όταν ο θαρραλέος Δήμαρχος Καρρέρ και ο επίσκοπος Χρυσόστομος στη Ζάκυνθο κατάφεραν να σώσουν όλους τους Εβραίους του νησιού από τους Ναζί. Πιο πρόσφατα, έχουμε σταθεί σταθερά ενάντια στις προσπάθειες εισαγωγής νεοναζιστικών ιδεών στην Ελλάδα. Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι επικρατεί το κράτος δικαίου, ότι οι δυνάμεις του σκότους δεν θα ξαναεμφανιστούν κάτω από τον ελληνικό ουρανό».

«Εμπνευσμένη από την παράδοσή της στην εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, η ελληνική προεδρία της IHRA έθεσε τη διδασκαλία και τη μάθηση για το Ολοκαύτωμα ως κεντρικό θέμα και στόχο της», υπογράμμισε και ανέφερε πως καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διεύρυνση και την εμβάθυνση αυτού του πεδίου με μια σειρά από ενέργειες, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη δημόσια αναγνώριση και τη μνήμη των θυμάτων και των επιζώντων του Ολοκαυτώματος και στην καταπολέμηση ιδεολογιών μίσους.

«Η ελληνική διασπορά λειτούργησε ως πολλαπλασιαστής, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών μας», σημείωσε.