Δένδιας: Η Τουρκία υπονομεύει το κλίμα των διερευνητικών επαφών πριν καν αρχίσουν

Αιχμές κατά της Τουρκίας, ενόψει του 63ου γύρου των διερευνητικών επαφών που θα γίνει μεθαύριο στην Άγκυρα άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Είναι απαράδεκτο ότι η Τουρκία, με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις, προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών, πριν καν λάβουν χώρα», τόνισε ο Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, που βρίσκεται στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες»,διεμήνυσε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι η Αθήνα «θα προστατεύσει την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αυτά πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ως τελευταίο παράδειγμα της τουρκικής προκλητικότητας, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε την επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, αναφορικά με το καθεστώς στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. «Η τουρκική διαμαρτυρία συνιστά παράδειγμα οξύμωρο. Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την στρατικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια έχει παρατάξει απέναντι από τα νησιά αυτά τονμεγαλύτερο αποβατικό στόλο στην Μεσόγειο. Και παράλληλα ζητά από την Ελλάδα να αφήσει τα νησιά αυτά ακάλυπτα σε κάθε εξωτερική απειλή»,ανέφερε.

«Απορρίπτουμε στο σύνολό τους όλες τις αστήρικτες κατηγορίες που εκτοξεύει κατά ριπάς η γείτων Τουρκία, απορρίπτουμε όλες τις παράνομες ενέργειες», επεσήμανε και κάλεσε την Τουρκία «να απόσχει από τέτοιου είδους πράξεις, που αποσταθεροποιούν την περιοχή, που βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή ναυσιπλοΐα και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στην Τουρκία και την τουρκική κοινωνία».